新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Shadow

[分享] 前級/合併,對超低音控制力之探討及分享

hikaru 發表於 2019-5-29 08:03
Shadow兄,

例如sub仔 amp內有1200-1300w, class d.....

光兄,認同!我想現在根本普遍大眾就是玩超低等如玩AV,而忽略了前中跟lfe之耦合,在我情況而言,其實我兩只18寸之速度已經是極快,奈何前中的低頻是更高速,形成有一種接合上的聽感差異化。
究竟系統中,前中做主導定是超低做主導,真是因人及器材而異,而在我現在而言,我還是選取前中做主導為上策起碼我試一支牛筋像真度更高更準!
回復

多D加入討論分享一下,大家都可brain storm!!
回復

Shadow 發表於 2019-5-29 07:05
早晨mojiji兄,自從小弟入手了jbl18寸超低,此迷思一直困擾著我,究竟要量定要速度,此問題每晚都在問緊 ...

Shadow 師兄 ,其實暫時還未去到研究你講這種 ,個低頻速度去影響成套戲嘅活生感, 可能因為我最大嗰隻都係15吋 , 所以 暫時還未覺得 過低音會 滯後 , 因我冇18吋的超低音
回復

mojiji1 發表於 2019-5-29 10:03
Shadow 師兄 ,其實暫時還未去到研究你講這種 ,個低頻速度去影響成套戲嘅活生感, 可能因為我最大嗰隻都 ...

或者咁講,現在討論不是單元寸數問題,重點是誰去主宰一套系統的調校方針!
有些師兄用到6,7只超低圍住自己就必定是超低主導!但是那種濃烈低頻絕對不是所有人也可接受,究竟玩AV是聽20-100hz 定20-20000hz,重點在於此!
回復

Shadow 發表於 2019-5-29 08:50
光兄,認同!我想現在根本普遍大眾就是玩超低等如玩AV,而忽略了前中跟lfe之耦合,在我情況而言,其實我 ...

其實FL and FR/ sub主導問題, 可以好個人化, 無話對錯….

評分

查看全部評分

回復

hikaru 發表於 2019-5-29 10:58
其實FL and FR/ sub主導問題, 可以好個人化, 無話對錯….

但你話有無standard, 有無得跟, 其實係可以跟 ...

呢個就是大家討論brain storm後的趣味!
回復

Shadow 發表於 2019-5-29 10:36
或者咁講,現在討論不是單元寸數問題,重點是誰去主宰一套系統的調校方針!
有些師兄用到6,7只超低圍住 ...

Shadow 師兄 ,其實我覺得冇話乜嘢器材去主宰 一套戲 ,因為一套戲裏面 ,淨係得超低音又唔得, 或者淨係得高音又唔, 其實我嘅理論, 就係盡量套戲裏面有乜嘢聲就最好出到乜嘢聲, 例如套戲去到 10Hz就要最好出到10Hz,譬如佢有1000Hz就要出到1000Hz有1000Hz,有20000Hz。 就需要出到20000Hz ,仲要最好個頻寬可以盡量兩邊伸延 ,例如你話有啲人 ,用到六七隻subwoofer 如果佢係用嚟做channel base ,如果啲subwoofer 又唔會過份,搶去LFE 嘅聲音 我又覺得冇問題, 其實最主要都係講到最尾就係平衡
回復

mojiji1 發表於 2019-5-29 13:23
Shadow 師兄 ,其實我覺得冇話乜嘢器材去主宰 一套戲 ,因為一套戲裏面 ,淨係得超低音又唔得, 或者淨係 ...

其實你已經講左最重要嗰樣野,subwoofer 係[豆]住主声道個低音,低音吾夠,声會削,低音過多,高音會喑,音場收窄,shadow兄及claero都係做緊呢D野,戲院都係咁,LFE即係 .1,即係一個声道,佢工作越清晰,就會做得越好,工廠生產線都係咁,對嗎?

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2019-5-29 13:43
其實你已經講左最重要嗰樣野,subwoofer 係[豆]住主声道個低音,低音吾夠,声會削,低音過多,高音會喑 ...

朱版大,知我者莫若你!

評分

查看全部評分

回復

mojiji1 發表於 2019-5-29 13:23
Shadow 師兄 ,其實我覺得冇話乜嘢器材去主宰 一套戲 ,因為一套戲裏面 ,淨係得超低音又唔得, 或者淨係 ...

當然是6,7只行LFE啦!
回復

hikaru 發表於 2019-5-28 15:23
壞人兄,
多d蒲頭...

hikaru 兄,
好耐無見, 近況如何?
你继續研究声學, 做實驗?
回復

Shadow 發表於 2019-5-29 14:07
朱版大,知我者莫若你!

Shadow兄,知易行難,所以我好佩服你同 Leo, 我依家真係太忙,睇戲都係星期六深夜同老闆細細声搞掂乍
回復

hikaru 發表於 2019-5-29 10:58

但你話有無standard, 有無得跟, 其實係可以跟 ...

hikaru 兄,
吾明以下兩点?

1.        Stereo 2.1 音壓同步 ….唔等於 surround mode前置sub仔音壓同步.
2.        Stereo 2.1 音壓同步 > 大過surround mode前置sub仔音壓同步.

Shadow 大哥用專業级别av processor, 入面settings 多到我吾識.
你提到的設定, 我估一定有.

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2019-5-29 13:43
其實你已經講左最重要嗰樣野,subwoofer 係[豆]住主声道個低音,低音吾夠,声會削,低音過多,高音會喑 ...

終於有人 知道我哋講緊乜

我覺得而家玩機 係玩理論 玩方法 玩揀器材 玩最小的錢

我見好多人都會即時出現一堆問號關於phase / delay. 我覺得有少少 get錯重點 呢啲問題應該係喺行啱咗方法之後再用去微調而唔係喺信號完全不準確 與及lfe搭住bass一齊出的情況下port個圖出嚟其實意義不大 port圖係單一信號係房間效應 更加計算不到超低 忙碌的程度 大家可以幻想下當個低頻因為好忙導致到出嚟的聲音好腫的時候 所謂中phase 其實好大機會根本唔中 假設套戲有十支不同的槍 我可以肯定的講 個圖就算圖靚曬 你都聽唔到超過三支 不同的槍 甚至乎全部都變成一支炮

呢個牽涉落去 就係dac解碼準確度 前級放大失真 控制力的問題

所以我頭先話 其實應該先玩簡器材 否則一切都是徒然的

評分

查看全部評分

回復

大家不妨諗下 一套戲由20至20000

20-80

80-20000

哪一個較重要

回復

ryanenen 發表於 2019-5-29 14:26
hikaru 兄,
吾明以下兩点?

壞人兄,以我現在用的cinema core,雖然功能真的多到我都數不盡,但是告訴你一個秘密,我現在7.2裏的8條聲道是完全沒有落任何EQ的,包括LFE都無落!純粹以low pass and high pass filter因應去控制高低音比例!而延遲也是在1.5ms以內對齊所有聲道,所以我有理由相信訊息的準繩度及原有器材放大能力才是主宰音效的反映!

評分

查看全部評分

回復

claero 發表於 2019-5-29 14:40
終於有人 知道我哋講緊乜

其實我以前 feel 吾到既,直至有一次屎忽痕用對 Tannoy Stirling做 AV 前置,之後好多人來家訪都話我套 AV好声,咁我先察覺到一套組合入面邊個先係主角

評分

查看全部評分

回復

ryanenen 發表於 2019-5-29 14:14
hikaru 兄,
好耐無見, 近況如何?  
你继續研究声學, 做實驗?

哈...
我d 器材無咩點變, 只係變咗denon 7200, 由5.1 > 5.1.2 atmos,
試嘢既日子成為過去. 可能退消了...

你多返d 出來, 啟發吓大家思考, 由av巴士年代, pepsi兄同埋果代玩家, 分享經驗流言好好睇, 當時我還未有 amp.

回復

ryanenen 發表於 2019-5-29 14:26
hikaru 兄,
吾明以下兩点?

最初玩amp, 你知我經常提及LFE +10db, 相對前置.
回復

bigpun1975 發表於 2019-5-29 15:07
其實我以前 feel 吾到既,直至有一次屎忽痕用對 Tannoy Stirling做 AV 前置,之後好多人來家訪都話我套 A ...

我都記得有一次係lulu 蛇屋企用cary推對 波子頭 前置 播嗰段 史密夫的配樂 當時好似好多人都喺度
回復