新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7039|回復: 13

[前級] 請教前級和後級的分工

各位師兄,小弟剛從合併機轉用了二手前後級,想了解一下前級是否主宰分析力和音色?如要改變音色是否只便換前級就可改變?
分析力和音色是同前級與後級都有關,經常聽人講前級出聲後級出力是有語病的,如果部後級只有力但D聲9唔搭8,畀部最正前級你都無用!
回復

合拼機只係將前級同後級放埋一齊, 出到好聲證明兩者有密切關係.
所以想改善音質, 從器材方面嚟計, 一套同牌子嘅前後級係必然選擇, 越高質素會越好聲.
至能否完全發揮到套機嘅潛力, 就要睇你聆聽環境同埋對喇叭.

回復

我個人對後級的要求比前級更重, 當然調聲調音色, 可以從任何器材調節。 訊源, 前級, 後級, 線材等等都可以呢
回復

都同樣重要。後級無分析力,你前面點攪都作用不大。
回復

後級非常重要,尤其係全頻嘅控制力,場面,音場深濶;不同牌子,甚至同牌子但不同型號後級都有不同音色
回復

我現在用了YS audio reference one mkIII 做前級,後級係用PASS Lab x250.5 推JBL array. 小弟JBL Array1400,現在覺得音場,分析力,定位,音場都比已前好,但覺得高音比較多少了一些厚暖感!
回復

IKU 發表於 2019-5-27 13:27
我現在用了YS audio reference one mkIII 做前級,後級係用PASS Lab x250.5 推JBL array. 小弟JBL Array140 ...

唔試下 YS AUDIO 西裝?
回復

我買咗C3850作前级改善之大比A70後级大好多,终於明白金仔旗艦前级点解會贵過前旗艦class A A70 立体声後级超過50K.

睇金仔和Tidal前级的構造,相信一部靓声前级設計難過後级。
回復

starhifi 發表於 2019-5-27 20:30
我買咗C3850作前级改善之大比A70後级大好多,终於明白金仔旗艦前级点解會贵過前旗艦class A A70 立体声後级 ...

其實, Tidal前級已經唔弱, 不過面對金仔3850龐大嘅水塘陣, 寛容度唔夠佢嚟都好合理.
回復

IKU 發表於 2019-5-27 13:27
我現在用了YS audio reference one mkIII 做前級,後級係用PASS Lab x250.5 推JBL array. 小弟JBL Array140 ...

高音比較多,少了一些厚暖感. 我認為係呢對JBL高音號角嘅特性.
回復

banjo 發表於 2019-5-27 23:43
高音比較多,少了一些厚暖感. 我認為係呢對JBL高音號角嘅特性.

反而我之前用Gryphon Diablo 250沒有高音多
回復

IKU 發表於 2019-5-28 00:23
反而我之前用Gryphon Diablo 250沒有高音多

JBL高音出係正常。Gryphon只是剛好抵消。一加一減而已。前級應負責電壓放大而后級應只轉換成電流輸出。理想后級是0dB gain。但一般都是26dB左右。Line pre-amp只是10dB。所以餅主説后級更影響音色絕對不矛盾。后級其實是大半部合並機。

回復

高音多而缺少暖厚感,個人斷估,passlab 250.5 同JBL 音色性格有機會重疊左
回復