新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: thunder3988

[線材] 頂級usb選擇

nebula uranus v2
ks realization usb
呢2條大家又點睇呢?
回復

thunder3988 發表於 2019-5-27 16:00
呢條定價美金6700?

係, 6700usd@1m
至少定價係頂級
回復

dennis88 發表於 2019-5-27 15:11
this:
https://www.skograndcables.com/skogrand-tchaikovsky

Quite interest on that skogrand usb. Can anyone advise the price range Please.
回復

wachilee 發表於 2019-5-27 17:30
Quite interest on that skogrand usb. Can anyone advise the price range Please.

https://positive-feedback.com/au ... rand-beethoven-usb/
回復

Casper728 發表於 2019-5-27 15:36
Siltech Golden Universal CROWN 都已經係好貴喎!

Siltech golden universal crown usb 1m行貨實價超過3萬,上年年尾入了這條usb線後,滿心歡喜以為已經擁有了一條極品usb cable,誰知只是初燒不久的我坐井觀天,一位和我相識不久但很投緣的師兄给我潑了一盆冷水,說crown usb並沒有我想像的完美,我那部淨料錢也用了十萬元的hi-fi電腦也给他評為不過爾爾而已,還說我現在還處於看山跑死馬的階段,開頭確有些不開心,但很快我就意會到,那位師兄說的是事實,我以為已經很好的東西,其實很一般或者根本不入流,正是因為這盤冷水,令我更加著重音響鏈上的每一個部分,要玩得更好更叻,一定不能閉門造車,要多些研究別人的玩法和請教不同的師兄們,再根據自己嘅喜好和口味融入自己既系統入面,這是小弟喺暫時短暫嘅音響路途上暫時得出嚟既領悟
回復

越嚟越多頂級好嘢出現,一早上嚟問就好
回復

thunder3988 發表於 2019-5-27 18:14
Siltech golden universal crown usb 1m行貨實價超過3萬,上年年尾入了這條usb線後,滿心歡喜以為已經擁 ...

咁那個師兄用左咩牌子usb同hifi pc同你比較?
回復

sumchung 發表於 2019-5-27 18:45
咁那個師兄用左咩牌子usb同hifi pc同你比較?

那位師兄不玩hifi pc的,我也沒有問他用什麼usb cable
回復

thunder3988 發表於 2019-5-27 19:20
那位師兄不玩hifi pc的,我也沒有問他用什麼usb cable

即是佢玩黑膠或者sacd/CD
回復

我有條Skogrand Beethoven USB. 全面勝Vertere HB. 應只有Dalby usb可媲美。不過現在冇玩CAS, 正在放售。
回復

Shunyata Sigma USB 真係好靚,有貴氣,好迷人。
回復

Stage lll,Skogrand,intona,Shunyata
回復

USB interface越靓,线材的影響越低。唔知ching接去那部机呢?
回復

dekiller 發表於 2019-5-29 04:38
USB interface越靓,线材的影響越低。唔知ching接去那部机呢?

其實我新買嗰條usb線係用來連接hifi電腦到一個定制線性電源外置硬碟座,最好用一條有銀成份嘅usb線,因為聲畫我都有需要 ,原本諗住入返條 WireWorld Platinum Starlight,但心諗呢條線自己前年已經用過(後尾放咗),諗住還定都係買不如入条更加靚既
回復

thunder3988 發表於 2019-5-29 11:58
其實我新買嗰條usb線係用來連接hifi電腦到一個定制線性電源外置硬碟座,最好用一條有銀成份嘅usb線,因為 ...

咁用咩都冇分别。有都係心理作用。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2019-5-29 12:28
咁用咩都冇分别。有都係心理作用。

我聽歌同影音都糸一部電腦搞掂曬,前日做咗一個小小實驗,因近來工作不定時地忙碌,所以只係做咗影像方面嘅小小實驗,我將一啲電影片段分別放糸3個唔同嘅地方,1、電腦入面嘅硬碟(入面已經用左一啲比較靚嘅鍍銀接線同供電線),2、普通外置硬碟盒加跟機電源線加1條幾十蚊既usb線,3、普通外置硬碟盒加跟機電源線加1條一千蚊左右嘅鍍銀usb線,反覆比較下,發覺喺畫面方面,1糸比2靚D,但分別唔係好大,而3糸比1再靚D,喺顏色同銳利度方面都更為優勝,心諗如果換咗一條更加靚嘅usb線同埋升级埋外置硬碟既電源,提升應該會更加大,自問聽覺同視覺都幾敏銳,近來對影像提升呢方面有啲興趣,除咗入咗部大尺寸靚sony電視之外,喺電視機嘅連機電源線換咗粒4Kfuse,發覺畫面提升咗啲,用咗中村隔離牛之後,畫面提升頗大,之後中村隔離牛改咗用vd10電源線供電之後,畫面又提升咗唔少,電源線換咗ncf之後又靚咗,電腦顯示卡用咗外置顯卡箱之後,畫面又靚咗,顯卡箱用咗條靚電源線之後畫面又再靚啲,早前hi-fi電腦換咗valhalla 2供電之後,畫面再度升級,到本月頭入咗條双皇冠比hifi電腦用之後,畫質再提升,色彩比valhalla 2更靚,聲音提升更大,一星期後換埋ncf頭尾,又再靚咗,我唔識啲咩艱深嘅音響理論,我只係信自己對眼同耳,每換一樣嘢都有或多或少的提升,所以對於我嚟講,我認為值得投資我嚟緊嗰條usb線
回復

USB綫用于file transfer最多影響速度,但對質素絕無關系。
回復

早前有個問題一直疑惑著我,在此提出,希望ching們能夠幫我解一解惑,我一直以嚟都係用電腦聽歌同睇戲,早幾個月前分別有幾位ching,我認為他們都是音響知識豐富同有料之人,一位是曾經跟我有個交收的,一位是公認的調教同摩機大師,另一位更是玩了音響接近50年,之前是做音響的,但他們分別給了我3套截然不同的理論,第一位是說,diy一部頂級hifi pc,行lps,入面全部用曬最靚的料同最靚的單晶銅\銀接線,sata線都要用最靚嗰啲,將啲歌全部放曬去電腦入面嘅ssd度,第二位是說啲歌唔放喺電腦入面,放上nas,當然電源同網線一樣係要用啲最靚嘅,第三位就係咁講,用一個靚嘅線性電源外置硬碟座,然後用一條靚嘅電源線畀外置硬碟座同一條靚嘅usb線連接電腦,佢哋分別都係認為佢哋嘅方案係最靚聲嘅,亦都向我提出咗唔少嘅理據,而對於我呢個電腦半痴嚟講,真係聽落去個個都值得相信,但係又唔知邊個講嘅先至係最正確,十分迷惘…… 所以而家自己心目中嗰部新既影音双修hifi pc仲未正式起航diy出嚟
回復

小弟由一条跟机的USB線初玩 至現在這条有質素USB線 真是感覺体驗出線之重要性和線的質素分別
回復

thunder3988 發表於 2019-5-29 14:09
我聽歌同影音都糸一部電腦搞掂曬,前日做咗一個小小實驗,因近來工作不定時地忙碌,所以只係做咗影像方面 ...

有無玩MADVR ?
回復