新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6414|回復: 12

[官方測試報告] 蛇王既毒力已經去到USB-Shunyata Alpha USB

一切都係聲望音響官號的威力, 喺四月份出左個SIGMA USB既POST. 攪到個個都好想知道SHUNYATA喺USB線方面, 音質音效可以去到咩境界.

結果我作為你地既餅主, 當然自己以身試毒. 先借來一條ALPHA USB作頭啖湯, 以ALPHA USB輕嚐現今蛇王的毒力.

講真, 我真係好耐好耐無測試過SHUNYATA既產品了. 原因當然唔係我變左心, 只係蛇王既熱門型號成日賣到無貨, 攪到我想玩都借唔到返黎玩.
就好似今次測試USB, 本來我真係諗住借條SIGMA USB, 直接攻頂.
可惜所有SIGMA USB已經賣晒, ALPHA都係得番幾條, 所以我唯有先試ALPHA, 再試SIGMA吧.

大家睇下今代蛇王既包裝真係靚左, 一個黑皮圓袋, 方便收藏. 而入面主角就用膠袋密封左.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(2).jpeg WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(3).jpeg

拎條USB出黎就睇到佢個LOGO同型號就印喺膠環上. 線材柔軟, 啱晒香港家居.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(4).jpeg WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(5).jpeg

而睇番佢既官網, 佢地最新既USB係用左一種叫Precision Matched Z (PMZ)既技術. 依D咁技術既字眼, 你地都係自己去番佢官網睇啦.

https://shunyata.com/products/di ... l-cables/alpha-usb/

測試器材:

串流: AURENDER X100

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45.jpeg

解碼: EAR Dac 4
前級: EAR 912 Pre-amp
後級: Danish Audio Design Little Big Mono Power Amp
喇叭: YG Sonja 2.3
電處: Telos QRC

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(1).jpeg

睇到依個組合, 一定會問我試條ALPHA USB啫, 需要用到咁大對喇叭試嗎? 我既答案係, 越大既系統越能反映器材與線材既所有優點與缺點.

作使用比較既USB有兩條, 一條係普通過普通既PRINTER USB線, 另一條係價值$15000既USB線.

次序係我地會將條PRINTER USB先聽一次, 再聽ALPHA USB, 再試埋條萬五蚊既USB.

試既曲目由古典去到SUKI最新FILE, D FILE係由史SIR親自RIPPING, 所以質素絕對有保証.

當試完條PRINTER USB, 將佢換成ALPHA USB後, 我與史SIR你眼望我眼, 痴線架! 條ALPHA USB只係SHUNYATA既二佬, 點解佢既背景寧靜度可以去到過萬級數? 當背景黑左, 就會發覺質感與空間感一同提升.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(6).jpeg

如果以HIFI元素來說, 史SIR話條ALPHA USB已經可以PK其他品牌既頂級型號了, 之後我地再聽埋SUKI隻MOVING FORWARD, 條ALPHA USB在人聲方便既分析力與厚度都好堅, 簡單D講就係所謂既人聲感染力.

即然條ALPHA USB咁堅, 我地立即拎條萬五蚊既USB線出黎同條ALPHA USB比較.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(7).jpeg

聽晒D古典與流行曲, 我地得出既結論係, 在音響元素來說, ALPHA USB已確實遠超出佢既身價. 當中最令我地感到驚訝既係佢既背境真係好黑好靜. 分隔度與空間感提升得最多.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 13.30.45(8).jpeg

不過如果你地諗住搵條ALPHA USB去調聲, 我諗你地會好失望, 因為ALPHA USB本身既平衡度十分高, 如果你套機本來已經係偏低音, 佢只會令你間屋BOOM得更勁.

經過今次一試SHUNYATA最新USB技術, 我已聯絡聲望音響, 下次條SIMGA USB返貨, 記得留番條比我地HIENDY俱樂部測試.

----------------------------- 完 --------------------------------

https://www.hiendy.com/hififorum ... p;extra=#pid2940498

代理: 聲望音響
價錢: 8,499 (1.5M)

評分

查看全部評分

聽完你咁講期待SIMGA USB!
回復

個網似乎有D特別
回復

槍王兄 條蛇王usb好似好吸引喎,搞到我心思思。
回復

sumchung 發表於 2019-6-5 13:45
聽完你咁講期待SIMGA USB!

你都係玩SIGMA先啱你身份.
回復

唔知佢個PMZ技術咩料, 不過真係好抵玩.
回復

KelvinLiu@FB 發表於 2019-6-5 14:43
槍王兄 條蛇王usb好似好吸引喎,搞到我心思思。

咁快D去中環聲望搵TONY啦.
回復

嘩 這條勁過條$15000 USB線咁好?! 咁就性價比極高
看來老頂Sigma仲超班
在買USB線上又要再諗過邊款好
回復

呢個是定價?
回復

放得上官網既價錢都係實價
回復

好彩我唔玩 usb 線
回復

vhs 發表於 2019-6-5 20:30
好彩我唔玩 usb 線

玩LAN CABLE仲大鑊
回復

好多老友問我條15k既usb係咩品牌, 各代理放心喎, 我係唔會講。 哈哈。

不過可能講既係條15K既USB係幾年前既頂級旗艦USB線。
唔係最新款果D。
回復