新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4901|回復: 5

[電源處理器] PS Audio Stellar P3 開箱

真金白銀,訂左一段時間。終於到貨。一開聲。真係好堅,滿意度200%。忍唔住及時開心share.

44A6E360-E418-4DF4-9B13-9B2700740D6F.jpeg CD322589-E8AF-407E-BD9D-E85228810427.jpeg 968C2C3C-71B1-48AF-ACBF-69BB672EF38B.jpeg

早在幾個月前, 我知道PS audio會出新P3, 技術跟P20一樣, 價錢唔駛兩萬, 當時已決定轉用, 跟代理訂貨. 我有幸可能是比較早收倒機的人. 等了幾個月, 果然沒有令我失望, 更是喜出望外.

近幾個月去過Ambago Audio 兩三次, 主要是去聽DCS配Magico A3配P20的效果. 上次我去到佢個場, 感到大有改善, 便跟Kinder兄說"我用屏風, 不會有這裏的清晰度" 我認為是room Acoustics, 擺位以及speaker. 造成了那裏極佳的清晰度.

收到新P3後, 開聲令我感到非常意外的, 是竟然清晰度有明顯的提升. 清晰度是什麼呢, 就是例如聽一些教堂內的合唱團, 或獨唱, 那些人聲變得清楚, 線條較實淨. 有人說密度, 有人說線條, 有人說靜...  

我曾經由p3轉isol-8, 現又回到p3. 其中是口味與器材出現了改變.  p3 是比較直白的, isol-8比較有音樂感, 順滑厚聲. 之前寫過它們的比較, 我現在還是這樣認為.
https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=118032

我的系統曾經走厚聲路線, 因為我感到屏風薄聲. 後來發現, 薄聲其實是後級力有不及的原因. 另外, 隨著系統變化, 自己的口味亦在變化. 因此, 又大換血, 全轉成直白的路線. 我保留了一件bybee AC Filter 有時想轉厚聲會加在Dac前.

我之前用舊p3  還需要比較, 才感到分別. 純講效果, 不及isol-8時的效果那麼大的. 然而, 現在的新P3, 則不一樣. 基本上, 一開聲就有感到有明顯效果, 根本不用AB 比較.

不過部新P3的插頭, 非常非常緊, 不是一般的緊的. 入手的話要留意, 最好帶埋線去取機時試埋.

外型方面, 新P3竟然比舊的更薄更細更輕. 以身材去看, 真想不到有如此大的改善.

功能同上一代有少少分別. 冇左個面板及lan插被你去網上去觀察. 不過其實我覺得咁仲好. 現在冇埋風扇. 簡單就是美. 反而多左一個很實用的掣, 就是HC位是否Regen. 我用大W後級, 所以我會唔會用regen, 但我覺得這令p3的用途更靈活, 抵讚.

最後, 新P3訂價十分有競爭力, 我相信它會成為 入門電處的熱門.

評分

查看全部評分

堅正
回復

想問問ching部機平均輸出幾多?官網見唔到
插普通合併機有無問題?
回復

PS audio 新電處技術處理雜訊及音場能力好好
回復

以前用過PS電處啲插頭都好緊,掹時好似剝牙咁。
之後用最幼沙紙省薄插腳先入到。
回復

比较有性趣P12
回復