新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4314|回復: 12

[其他] 常見的奇怪/無厘頭/可笑用字, 别字, 錯字一大籮

文字及語言是人類溝通的重要媒介, 正確使用才能達致理想效果˳
1] 出售物品時話brought on  xx [month], xx [year]˳ 應為bought in xx [month], xx [year] ˳
brought 是bring 攜帶的過去式˳ bought 是buy購買的過去式˳ 小學程度英文都應該識˳
2] 文內討論的是駐波[boom]問題, 不知何故用Bloom [開花] ˳
3] Audit 某器材, 在英文雜誌及網文只見audition [實試] xxx amp, speaker 等, 從未見audit xxx amp, speaker˳ Audit一般指核數,查核等˳

唉, 英文未夠班就不如用中文吧, 一樣大把别字, 錯字˳ 箭咀右面是根據上文下理得出為原意應該使用的字˳
- 助地喇叭 -> 座地喇叭
- 电磁 -> 电池
- 見意 -> 建議
- 佩件 -> 配件
- 須然 -> 雖然
- 耐可 -> 奈何
- 顯注 -> 顯著
- 炭簽 -> 炭纖
- 雷波綫 -> 濾波綫
- 表演全面 -> 表現全面
- 技術特破 -> 技術突破
- 平一倍 -> 平一半 [倍一般指向上加大, 如大一倍, 貴一倍˳]
- 音牆 -> 音場 [牆是平面的, 一般用以分隔, 阻擋等, 音場是指四方八面的立體空間]

評分

查看全部評分

即食文化係咁架啦. 既然人地講bloom你都理解到boom. 作者已經達到佢嘅目的.

聽歌緊係買部dCS 用返條odin 咁先至正喇. 但唔係個個都有錢買架嘛. 我呢d窮鬼咪只可以用iphone 聽囉. 都係聽歌喈. 有能力咪聽好d囉. 要執著唔同窮鬼為聽歌走去打劫咩. 人地水平唔夠又想分享下問下問題, 唔岩睇咪當時運高睇唔到咪算囉.

評分

查看全部評分

回復

其實有時係手機個智慧辨寫太快,我都成日比佢陰到
回復

bigpun1975 發表於 2019-5-31 18:02
其實有時係手機個智慧辨寫太快,我都成日比佢陰到

我成日都揀錯字.
回復

但有很多網民認為白字/同音字係無問題。

所以我用九方輸入法,唔記得點寫便用同音字找出對的單字,或直接同用同音詞語在網找出正確的詞翠通常錯的機會少之又少。英文,我讀書少盡量唔用。
回復

我會考中文都肥佬。不過錯別字應該好少有。皆因用手寫輸入。  

回復

最癲係買同賣都掉轉
回復

買同賣,真係好多人唔識分,呢家睇呢類post要加好多想像力,有啲人睇完,照用翻呢類語句,完全無理佢啱定唔啱,死未!
好似個 “網”字,大量人寫成 “綱“字,上綱、綱友,隨處可見。
其實出文前是否應該校對吓先?
回復

la1209 發表於 2019-6-1 07:38
買同賣,真係好多人唔識分,呢家睇呢類post要加好多想像力,有啲人睇完,照用翻呢類語句,完全無理佢啱定唔 ...

唔係咁誇張掛?
回復

Diwily Ching, 謝謝您指出時下的問題, 認真對待事情也是玩音響的必要態度!
回復

la1209 發表於 2019-6-1 07:38
買同賣,真係好多人唔識分,呢家睇呢類post要加好多想像力,有啲人睇完,照用翻呢類語句,完全無理佢啱定唔 ...

我見得最多係嗽叭
回復

光纖我打光千 ,快手
音場有師兄打成,音長
回復

小弟:從小便成績欠佳、自大便錯字連篇。罪過罪過!
回復