新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22800|回復: 63

[分享] 你套機現在係正相,定反相?

各位師兄,早排小弟係呢到見到有個 file,播佢個時係連續的 "bop.... bop.... bop.... bop...." 聲。用平時聽歌的音量播佢時,係 "bop" 個一聲可以清楚見到你個 woofer 係向前突定係箱內縮。向前突就你套機就係正相,向內縮就係反相。請留意播佢時音量細細聲夠見到 woofer 點郁就好了,唔係後果自負。

如果你套機係有得 set 正反相,請 set 晒係正相時先試。咁我先發現,唔知幾時開始,我套機係反咗相!!唔怪得我成日都咁難 set 呢聲啦!但我 check 過呢 interconnect 係無問題,我估係 dac, preamp, power amp 其中一部係反咗相。現在我將喇叭線反相接嚟解決佢。

老老實實,請問你套機係正相定反相呢?無中間的。

FYI:  你套音響有無得 set 正反相?套機有得 set 正反相既你,會否認真用?
單選投票, 共有 45 人參與投票 查看投票參與人
95.56% (43)
4.44% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
有無用平衡線, 會否係訊號線問題呢?
回復

sumchung 發表於 2019-6-2 13:37
有無用平衡線, 會否係訊號線問題呢?

有,DAC > Preamp > Poweramp 都係XLR。兩組 interconnect 係同一 brand 同一 model,用他錶 check 過兩 pair interconnect 的相位係一樣。就算兩組 interconnect 都係一齊錯,咁負負得正,都唔會改變相位。
回復

其實套機係正定反都冇所謂。最後還要根據不同錄音來調整。

評分

查看全部評分

回復

我真係中間, usb input 時正相, i2s input 時反相
回復

可否告之個 FILE 在那裡可找到   
回復

linger 發表於 2019-6-2 16:34
可否告之個 FILE 在那裡可找到

Click 紅色"file"字就會自動下載了
回復

evga56 發表於 2019-6-2 16:32
我真係中間, usb input 時正相, i2s input 時反相

Then your i2s pin assignment doesn't match.  But so you still use USB?
回復

我部機前級是反,後級是正,手冊寫的。下載你個file試下先。
回復

dekiller 發表於 2019-6-2 16:30
其實套機係正定反都冇所謂。最後還要根據不同錄音來調整。

起碼 tune 返係大家統一嘅 language
回復

PhantomGTR 發表於 2019-6-2 17:26
Then your i2s pin assignment doesn't match.  But so you still use USB?

依家PC usb直出音效暫時不夠經singxer su-1出i2s好, 遲啲jcat usb card femto到手再作決定飛唔飛走部DDC
回復

evga56 發表於 2019-6-2 17:39
依家PC usb直出音效暫時不夠經singxer su-1出i2s好, 遲啲jcat usb card femto到手再作決定飛唔飛走部DDC ...

咁你將喇叭背的正負調轉接,就可以安心繼續用 i2s input。
回復

PhantomGTR 發表於 2019-6-2 17:29
起碼 tune 返係大家統一嘅 language

最緊要有Phase/Polarity選擇。重要可遙控才實用。否則話幾靚都係假的。唔通吓吓走去按鍵或掉喇叭綫咩。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-6-2 17:13
Click 紅色"file"字就會自動下載了

Thanks
回復

剛才有個網友同我講,佢用上面個file才發現,一邊喇叭係正相,一邊喇叭係反相。原來係部amp 有問題!真係唔試唔知身體好!
回復

我相信好多三路分音喇叭的低音是向出,同時中音向入。
同理,二路分音也是低音向出,高音向入,不過震幅細睇唔到。
以上是這個測試的所謂正相,但是實質上不是聽覺對中高音最靈敏嗎,如單計中高音,不是反相嗎?
回復

Conrad-Johnson的前級放大器輸出與輸入倒反,用戶手冊的説明非常清晰。
回復

XLR接缐,唔似conrad johnson噃
回復

請各位師兄小心玩這file
頭先差啲 嚇死我,停左個play 個file,  
Tune volumn 大細聲時還有"咯咯"聲一下一下甘(啲聲跟住volumn tune up or down) ,
好彩重啓後無事
回復

天下第柒刀 發表於 2019-6-20 22:55
請各位師兄小心玩這file
頭先差啲 嚇死我,停左個play 個file,  
Tune volumn 大細聲時還有"咯咯"聲一下一 ...

咁奇?師兄你用乜嘢播呢個 file 呢?  
有無試下再播一次看看有無同樣情況?
回復