新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7735|回復: 9

[官方測試報告] 喇叭線散線王-FURUTECH DUCC DSS-4.1

如果一條DIY 喇叭散線要賣到二千幾蚊一米, 你地會否覺得好貴? 但只要你聽完依條FURUTECH DUCC DSS4.1喇叭散線既表現, 我諗你地只會覺得兩毎字 - 超值!!

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.22.jpeg

先介紹依條FURUTECH最新旗艦級散線王DSS4.1, 佢用左最新既DUCC 超結晶高純度銅作為線芯, 依個最新線芯係由Mitsubishi Materials Industries開發, 可以以最好既晶體排序及線芯表現既平滑度. 同時線身表面用左一層布織網作後屏蔽, 依層布網令到線身可以更為柔軟.

furutech_dss41_002 (1).jpg

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.23.jpeg

以我認識既FURUTECH線材, 一向比我既印象都係沉穩扎實, 強項在於中至超低頻表現特別靚.
所以依對最新散線王DSS4.1黎到俱樂部後, 我見佢線身都有番咁上下粗, 就用煲線機大火咁煲番佢兩日. 再將佢插喺SOULUTION 501 MONO POWER AMP 與 GENESIS MAESTRO之間作慢火煲練.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.23(3).jpeg

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.23(1).jpeg

不過喺慢火煲煲下期間, 俱樂部殺入另一對Hiendy網友最喜愛品牌之一既AP 旗艦殺到。 咁就順理成章將對DSS4.1接駁到AP CARDEAS PLUS.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.23(2).jpeg

依對喇叭線比我最初既聽感都係Furutech一貫既厚暖, 不過由於對AP係全新開聲, 未開聲, 都試唔真對喇叭線.
所以我試左依個配搭幾日就拎左對DSS4. 1入房, 接駁到DAD MONO POWER AMP 與YG SONJA 2.3之間作詳細測試。

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.22(1).jpeg

講真喺Soulution 夾AP既組合裡, 我已試左佢既低頻穩定度與量感都好高班。 今次入到黎聽DAD與YG, 我就拎隻大棚古典, 試清楚佢喺依套組合上又有咩表現。

EEE... 空間感唔覺喎, 依份空氣感真係Furutech DSS4. 1既聲? 當我聽緊依張碟既時侯:

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.22(2).jpeg

成個HALL既空氣感好強, 前後分隔度都好靚, 仲有小提琴既中頻豐滿與有層次既低頻, 令我覺得依一代既Furutech既聲音明顯改善了中高至超高既順滑度。

順便介紹一下依張咁好聽既黑膠, The Nutcracker Complete Ballet. 喜歡聽Ballet既朋友, 千萬不要錯過。

為左試真佢喺超高既改善, 我拎多張綾戶智繪 Chie Ayado既LIVE出黎, 聽下個舞台大細深度如何, 依張黑膠最正係現場錄音, 細節超多. 基本上可以用依張碟試晒你要試既音響元素.

WhatsApp Image 2019-06-04 at 17.45.22(3).jpeg

講番條DSS4.1, 當播出ONLY YOU依首歌, 預期既空間感並無令我失望, 而低頻既分析力與層次感就比我想像中更好. 尤其係依張碟都係一座鋼琴與女聲, AYDADO每一下按鍵既強弱聲都好清楚聽到.

而人聲中頻方面, 唔知係咪綾戶智繪本身既聲低都係偏厚, 所以聽起黎感情更好, 強感染力超強.

至於點解佢咁勁? 大家可以睇下佢既SPEC. 睇下睇唔睇得出有咩玄機呢?

產品規格:

導體材料:Alpha-OCC + DUCC(7N級)
絞線結構(mm);內部79 / 0.18 OCC(右旋轉),中部37 / 0.18 DUCC(左旋轉),外部42 / 0.18 DUCC(右旋轉)。直徑mm 2.75
約。每根導線尺寸11 AWG(4.02平方毫米)
絕緣內部材料:音頻級FEP(含氟聚合物)
絕緣外層材料:音頻級P.E. (紅色,白色,綠色)。直徑mm 5.75
扭曲方法:2個核心扭曲
填料:棉填料
屏障:層無紡布包裹
內護套材料:音頻級柔性PVC(黑色)納米/陶瓷/碳顆粒化合物。直徑:14.0毫米
屏蔽法銅箔+編織OFC +紙
護套材料:音頻級柔性PVC(玫紅色)Nom。厚度1.2mm
總直徑:19.0毫米

約。電氣特性:

電阻:.0045歐姆/米
電容:51.69 pF /米
電感:.7 uH /米
介電強度:3000VAC

代理: 德發行
散線價錢: $2580- 1米

https://www.hiendy.com/hififorum ... p;extra=#pid2942631

評分

查看全部評分

我聽過個低音層次及質量真係好好嘅
回復

好吸引
回復

一對3M長喇叭線, 齋線計都要萬幾蚊, 點可能唔正呢>?!
回復

十分有興趣...

ps:剛問了,台灣有......
回復

racewong 發表於 2019-6-8 17:27
一對3M長喇叭線, 齋線計都要萬幾蚊, 點可能唔正呢>?!

餅主快換
回復

我仲有好多線材要試呀
回復

回復

版主,我的PMC书架高频本来就暗,用了它会不会更加暗呢?加条纯银跳线可以改善吗?谢谢!
回復

dannyluo 發表於 2019-6-11 01:38
版主,我的PMC书架高频本来就暗,用了它会不会更加暗呢?加条纯银跳线可以改善吗?谢谢! ...

Pmc點會暗? 會唔會係你D器材呢?

另外, dss4. 1唔暗喎。

不過佢日強項依然係中低頻。
回復