新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12467|回復: 22

[線材] 第一次入Tellurium Q - Silver Diamond XLR

復活節假期前忍唔住手,
同代理入咗對Tellurium Q嘅Silver Diamond.
相信已經有好多師兄感受過TQ有幾毒!
加上身邊有D損友成日話TQ幾正幾好!
攪到我心思思入對試玩吓!

而之前一路用Zonotone Royal Spirit XLR.
如果有用過Zonotone嘅師兄都知,
呢個牌子有超高C/P值。
音色自然唔會太重口味。
而喺我套系統上會加返一㸃色彩!
所以一路上自我感覺良好。

而TQ線一路都無說明所用的線材物料。
設計師只建議”聽聲收貨”!
其實我非常同意!
好聲就唔使講咁多, 衰聲就用咩靚料都無意思!
見對TQ Silver Diamond都煲咗一段時間,
係時候同大家分享吓。

呢對TQ第一個感覺係層次感好咗非常之多!
音場不論前,後及左,右都好似大咗一個大圈。
真係有D穿牆嘅效果。
分析力好好, 細節同弱音都比之前出咗。
好自然唔使開大聲就聽到更多。
人聲方面唔重味,但毛燥更少順滑咗。
質感唔錯,乾淨而且有線條。
最正係整體聽起嚟係豐富咗好多!
呢對Silver Diamond簡單講就係非常之平衡!
用喺我套Esoteric度可以話係全面提升。
比起之前對線今次只能講一分錢,一分貨!
真心諗唔到一對XLR就可以有咁大改善。
最正係有個老友試聽完即時要去俾錢解毒!
之後我都想試埋條Silver Diamond Lan線。
如果有師兄用緊希望可以分享吓!

評分

查看全部評分

恭喜師兄! 師兄聽這對訊號線人聲或中頻有否乾既感覺?
回復

睇外國review,跟statement比係薄聲
回復

sumchung 發表於 2019-6-5 01:49
恭喜師兄! 師兄聽這對訊號線人聲或中頻有否乾既感覺?

師兄,
我又完全唔覺有乾嘅感覺!
呢對XLR著重還原度高, 不加色水。
如果你套機已經3頻平衡,而又想全面提升!
呢對Silver Diamond我就非常推介!!

評分

查看全部評分

回復

Ching pls pm me ,how much thz
回復

littlecx 發表於 2019-6-5 05:10
睇外國review,跟statement比係薄聲

師兄,

真心講!
Silver Diamond係Statement細佬輸係正常!
而且Statement能量感好強,
好易就填滿整個空間!

其實我買線之前都借咗Black Diamond, Silver Diamond及Statement返去比較!
基本上3對線係唔同聲底,
所以我更明白設計師建議用唔到系列去搭配。
或者講少少3對線本身特性:

Black Diamond
會比較墜,人聲較厚。
好適合想加強質感嘅系統甪

Silver Diamond
係快, 準及層次感非常好
當你已經唔需要加強某-頻段時
呢對線就會全面提升你套機嘅效果

Statement
係有齊Silver Diamond特性之外仲要高-班
質感好之餘分析力更高
而最毒嘅係把人聲多咗層糖衣甜甜地
如果你追求HIFI原素之餘又想要人聲甜美
呢對Statement就無得輸

評分

查看全部評分

回復

jasonbiker 發表於 2019-6-5 09:09
師兄,

SD xlr當然靚聲啦

評分

查看全部評分

回復

jasonbiker 發表於 2019-6-5 09:09
師兄,

good!
回復

racewong 發表於 2019-6-5 09:39
SD xlr當然靚聲啦

呢對係好嘢嚟!值得推介!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2019-6-5 09:39
SD xlr當然靚聲啦

版主, 請問TELLURIUM Q會否在俱樂部舉辦試聽會? 小弟對TQ這個品牌很有興趣.
回復

樓主 我最初是用兩對Black Diamond感覺聲比較厚,都有睇過Geoff果份配對表所以換左一對Silver Diamond CD去前級 Black Diamond 就前去後級就做到你所講的平衡,如果要味精添加呢個品牌就吾啱,我到宜家都唔敢試Statement XLR

評分

查看全部評分

回復

Sohappy 發表於 2019-6-5 14:09
樓主 我最初是用兩對Black Diamond感覺聲比較厚,都有睇過Geoff果份配對表所以換左一對Silver Diamond CD去 ...

試啦試啦.

等你份STATEMENT XLR報告.
回復

我就系由Ulter Silver ~ Black Diamond ~Statement , Statement如你所講一樣,系樣樣有齊。
回復

racewong 發表於 2019-6-5 15:33
試啦試啦.

等你份STATEMENT XLR報告.

就係試完Statement PC 要乖乖比錢

評分

查看全部評分

回復

bmonkey999 發表於 2019-6-5 22:20
我就系由Ulter Silver ~ Black Diamond ~Statement Statement如你所講一樣,系樣樣有齊。 ...

STATEMENT我只係玩過xlr, 已經知道好毒.

以佢既身價, 簡直係超晒值.
回復

各位大大,

Tellurium Silver Diamond analog 及電源缐 的表現跟以下
N牌V2,
WW Platinum 7,
Taralabs 35,

會否是同級?

身痕,很想試試!小弟所有線都是十至二十年前的model.
回復

myself 發表於 2019-9-16 16:01
各位大大,

Tellurium Silver Diamond analog 及電源缐 的表現跟以下

Tellurium Silver Diamond好似最平喎.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2019-9-16 17:06
Tellurium Silver Diamond好似最平喎.

所以WW platinum 7, V2, Tara 35周年 都會比tellurium q SD 高一點。

但 TQ statement 就吾同了。
回復

racewong 發表於 2019-9-16 17:06

回復

我都諗緊Silver Diamond好定係Nordost Tyr 2好
回復