新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8247|回復: 16

[黑膠系統] Thomas Mayer Phono

在機緣巧合下, Thomas Mayer的香港代理於上年聖誕借了他們的D3a phono (銅牛版)給我在家試用幾星期. 與我過去數年用過的phono stages相比 (Pass Labs X-ONO, ARC Ref Phono 3及現役的Coincident Audio Statement Phono), Thomas Mayer D3a兼備ARC的強橫動態及精準定位, 加上Coincident的空間感及濃濃音樂味. 整體表現非常吸引, 唯一考慮是它的價錢不菲. 內心掙扎個多月後終於投降, 找代理還機時順便查詢實價, 結果是與廠牌網頁的定價差不多, 小小安慰是已包含運費. 當個心十五十六時, 代理竟然驚我未死加重毒量, 告知D3a仲有半銀牛版和全銀牛版, 聲音(及價錢)更上一層樓. 因全銀牛版的售價是遠超小弟的荷包能力, 最後決定落訂中間的半銀牛版, 及訂了深色木殼及炭灰色牛/電容蓋, 希望襟睇一點.

評分

查看全部評分

借用的銅牛版D3a, 淺色木殼配黑色牛/電容蓋
Thomas Mayer Phono.jpg
回復

落訂等了4個月的半銀牛版D3a phono在上週末終於到家了.
2個夾板木外箱比之前借用的銅牛版還要大, 代理說廠方為加強運輸保護, 所以加厚內外箱之間的海棉墊. 雖然有點可惜但恐怕要把巨型木箱丟掉, 實在沒地方安置, 儘量留下內紙箱吧.
TM Boxes.jpg

評分

查看全部評分

回復

因D3a機身太高不能放入現有機架, 只好暫置地下. 遲少少再諗如何正式擺放.
這phono stage的操作極為簡單, 只有電源開關, 平衡/單段輸入/出選擇, 以及ground lift. 不設多個唱頭輸入選擇, 也沒有唱頭阻抗loading調控, 較適用內阻低於10 ohm的MC頭. 設計師理念是儘量減少有損音質的電路.
在完全未run in初步開聲, 感覺高頻比借用的銅牛版更加通透及立體, 但其他頻段分別不大, 相信需要煲練數月才能全面評估它的表現
TM Units.jpg

評分

查看全部評分

回復

堅呀
回復

很開心 Thomas Mayer 這個好牌子續漸有用家欣賞了。

小弟的毒友 JTL 也剛剛中了招呢。

JTL兄 : 請你快快開 post share share 吧。
回復

CKKeung 發表於 2019-6-10 17:54
很開心 Thomas Mayer 這個好牌子續漸有用家欣賞了。

JTL又中左TM?
回復

嚦嚦 發表於 2019-6-10 16:46
借用的銅牛版D3a, 淺色木殼配黑色牛/電容蓋

你玩唔玩得晒咁多phono呀
回復

正啊 Thomas Mayer 係香港應該有唔少擁躉
回復

嚦嚦 發表於 2019-6-10 16:49
因D3a機身太高不能放入現有機架, 只好暫置地下. 遲少少再諗如何正式擺放.
這phono stage的操作極為簡單, 只 ...

買個hifi架啦。
回復

大哥,冇位擺啦
回復

我都有2個木箱
回復

嘩嘩嘩!!我係咪10Y ?
回復

嚦嚦 發表於 2019-6-11 18:54
嘩嘩嘩!!我係咪10Y ?

係呀師兄,只係問代理借黎玩下...佢有提過有部Phono amp要送貨,原係就係你,恭喜哂!
回復

elo 發表於 2019-6-11 19:03
係呀師兄,只係問代理借黎玩下...佢有提過有部Phono amp要送貨,原係就係你,恭喜哂! ...

明白, 個人意見TM部line preamp用普通10Y膽好聲過貴價Elrog膽。 你自己試試。
回復

嚦嚦 發表於 2019-6-11 19:25
明白, 個人意見TM部line preamp用普通10Y膽好聲過貴價Elrog膽。 你自己試試。  , ...

Thanks.  Will try both tubes to compare.
回復

elo 發表於 2019-6-12 23:30
Thanks.  Will try both tubes to compare.

昨晩去聴了毒友 JTL 的銅牛版 Thomas Mayer 10Y preamp, 音樂感滿分, 非常非常正!

JTL兄 請快快出 post share share!

回復