新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6060|回復: 7

[電源線] 电源线的长度与影响

大家都知道唱臂线/信号线/喇叭线有个理想长度,因为信号在一定的长度里衰减,达到最佳聆听效果。但不知道电源线长度的原理,有兴趣的大家探讨一下,谢谢各位!
我既經驗係1.8 - 3M最好聲.

太短既電源線會少好多尾音.
回復

有点像信号线哦!
回復

dannyluo 發表於 2019-6-13 14:56
有点像信号线哦!

嗯, 以我試咁鬼多線材來說, 越長越能發揮該品牌特性, 當然亦唔可以太長.

如以RCA 或 XLR為例, 因普遍器材既輸出都唔係比你用咁長既訊號線, 所以如果真係超過3M既線材, 好多時都會有失真情況出現.

除非好似SOULUTION 725 / 525等等前級既輸出強勁, 就可以用條好長既XLR/RCA去後級.
回復

学习了,谢谢!
回復

由電廂到牆身的socket巳經過很長的電線了!

電源線長度有大影響嗎?
回復

個人認為6尺即是1.8幾米到2米都ok,但要看地方,如果地方不夠給線伸延就買短點1.5米吧,有錯請各師兄指教。
回復

leo... 發表於 2019-8-15 23:03
由電廂到牆身的socket巳經過很長的電線了!

電源線長度有大影響嗎?

師兄不要介意,以下說的與師兄無關,只是想起一些線材無用論者經常拿來揶揄那些買貴一點的電源線用家,發電廠的電都已經離你家有不知多少公里,你換那一兩米的線有什麼用?個人還是覺得耳朵收貨。
回復