新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10246|回復: 18

[前級] 田雨前級 TA-801 & 相位

各位田雨前級 TA-801 MK II 的師兄,方便幫忙 test 一下你地套機係正相定反相嗎?謝謝!
如果可以請用以下方法:https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=129946。謝謝幫忙!
我昨天去家訪某師兄,原來佢又係用同一部pre amp。剛巧,佢system 出嚟又係反咗相!!
回復

PhantomGTR 發表於 2020-6-7 13:32
我昨天去家訪某師兄,原來佢又係用同一部pre amp。剛巧,佢system 出嚟又係反咗相!! ...

用示波器睇
回復

jeansky 發表於 2020-6-8 22:32
用示波器睇

謝!可惜無機!
回復

如果跟電路圖看,是正相的。
http://www.tanyuaudio.com/viewth ... ;highlight=TA%2B801
回復

banny_seng 發表於 2020-6-9 09:57
如果跟電路圖看,是正相的。
http://www.tanyuaudio.com/viewthread.php?tid=5298&highlight=TA%2B801 ...

唔該晒,師兄!
回復

師兄,如果借到,請問點樣度?我只係AL 時用過,係咪要加埋個 signal generator?
回復

已經問過田雨雷生,是正相的!
回復

canda 發表於 2020-6-9 12:22
已經問過田雨雷生,是正相的!

我都有問過 Sam 哥,佢都係答正相。
請問師兄你有無用呢部 pre amp?
回復

我是Sam的同事,不過我自己家中都是用801MKII!
回復

canda 發表於 2020-6-9 12:40
我是Sam的同事,不過我自己家中都是用801MKII!

明白,請問師兄家中套機有沒有反相問題?
回復

PhantomGTR 發表於 2020-6-9 10:26
師兄,如果借到,請問點樣度?我只係AL 時用過,係咪要加埋個 signal generator?  ...

係啊
但如果你就咁普通睇有冇反相
用電話app 出個sine wave 都ok
回復

jeansky 發表於 2020-6-10 23:02
係啊
但如果你就咁普通睇有冇反相
用電話app 出個sine wave 都ok

多謝師兄指教!希望有機會試到我地家中邊樣嘢反咗相。
回復

家中套機沒有反相問題!
回復

canda 發表於 2020-6-11 04:28
家中套機沒有反相問題!

Good!
回復

今晚閒來冇事就一於手痕bypass部田雨前級,由解碼直接駁去後級。套機都係反相輸出........ 究竟邊到反咗相呢?
回復

師兄請問正相反相音質有什麼分別
回復

按小弟理解(及小弟用自己文字寫出嚟,如有錯漏請各位師兄師姐不吝賜教),其實播放時個相位同音源中的相位錯咗(i.e. 180度反咗相),本來個 signal 係要個喇叭向外推,就會變成向內凹,vice and versa。

如果播放時相位正靠,就會聽到類似現場聽的效果,如敲擊樂器及低音樂器係後面,距離聆聽者較遠;高音樂器及人聲會係前面,距離聆聽者較近。但當播放時相位攪錯了,無論聲音、聽感、音體感、focus等等,一切都就如你在樂隊/樂團背後睇表演,而唔係面對樂隊/樂團面前睇表演。e.g. 成套鼓係你面前打,歌手會去了樂器的中間甚至後面(視乎錄音的相位及整體相位 setting 如何)。

1)音場
i) 前後:如剛才例子,播錯相位時,在前的會在後,在後的會在前。典型常聽到話套機出既人聲凹陷、音場較平面兼唔夠立體、呢低音樂器尤其鼓聲走晒上前好近身;
ii) 闊窄:會有如呢到某位師兄形容,播啱相位時有如睇4:3電視機,音場相對會較高較窄。播錯相位時有如睇 16:9 電視,音場相對會又矮又闊(濶只係假像,因為聲 out of focus,就如一個對焦準確既黑點大,還是一個 out of focus 既黑點大?)。因為喇叭係左右咁擺,所以播錯相位時呢聲係拉闊了,而未能同時拉高;

2)Focus:
i)最易理解及最常聽到既 comment 就係咀形,理由同剛才黑點一樣;
ii) 除了人聲,樂器既輪廓及大細等等都會相對差咗;

3)Details: 播錯相位除了會聽少咗嘢,其實可以當係望住一張 out of focus 既人像相,入面除了睇少皮膚的質感及髮絲的立體感外,連呢 顏色變化等等呢D transition 會模糊好多。如人聲呢咬字齒音同尾音都少咗好多,就如早年某位本地女歌女的 style,乜歌都唱到呢呢 lur lur,拖泥帶水了事,沒有字正腔圓,「齒音」無晒。樂器的質感,如拉弦聲、箱聲、鼓皮聲等等,都會少咗好多;

4) 動態、節奏感、音樂感:如果坐係樂團的背後睇表演,呢聲都唔係向住自己,就如只係望住聲音既背影,咁......

5) 如果對喇叭set得越合宜,套機又不算最入門嗰啲,係播錯時聆聽者會有明顯 "rung" 耳感,而一般好常聽説到的耳仔攰好可能都因為咁。

其實如果完全唔理相位 setting,係可以用喇叭擺位嚟呃住先。喇叭擺位可以令相位/錄音效果發揮唔到,即係應該要出既音效出少咗,而應該要錯既音效亦都錯少咗。如果咁樣聽法,就會覺得相位邊有上面寫到咁大分別,甚至係無乜分別都得。

如果師兄有興趣處理播返相位,可以先攪清楚現在套機係 set 到正相出聲先 https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=129946,定係唔好彩左右喇叭的輸出係唔同相位的,即一個凹一個凸。然後將對喇叭 zero toe in,可以離後牆一兩尺最好,由正三角形擺位開始試。播一些有出試音碟既唱片公司既碟,呢D 公司既碟應該全部都係正相。其實,心水清既你,會發覺好些很大很大的唱片公司,佢地無出過試音碟的,因為佢地係反相錄音。

請留意,喇叭擺位可以令一套正相system 播正相碟時,聽落去係以上播錯相既音效。
回復

THX師兄分享
回復