新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15584|回復: 96

[官方活動] [花絮及會後討論] 影音之研究所 - ONKYO 入門篇

活動準備開始喇...
影音之研究所嚟到今次已經第三課,今次好高興邀請到P&O Marketing經理Desmond抽出寶貴時間嚟同我地Hiendy會員分享佢個人嘅專業知識同埋佢嘅玩機心得,由不同影音制式到安橋擴音機菜單設定續一講解,當中亦剖析咗坊間有唔少嘅誤解,同埋比會員認識到影音應有「原味」嘅重要性,我相信在座15位會員包括埋我百事佬都獲益良多,好期待Desmond下次再到俱樂部授課! e4d4a61e-9c95-4716-ba18-e153af0c91fa.jpg

以下係尋晚Desmond授課花絮,有份參與嘅會員歡迎留言同其他會員分享一下...

是次用作教材之ONKYO TX-RZ740影音擴音機 2.jpg

Desmond同時帶來了全新推出的Mission ZX-3前置喇叭和ZX-C1中置喇叭 1.jpg

當然還有其公司王牌4K藍光機Pioneer UDP- LX800啦,仲帶來好消息係呢部旗艦機會駐守HIENDY影音俱樂部供我地作參考機,正! cc691be6-4f3e-4a14-a306-18032608256f.jpg

配合Mission喇叭演示嘅仲有Sensa Sound環繞聲喇叭 6c9465dc-bee2-43f3-9015-a67e8f37ff95.jpg

大地震Cinenova七聲道後級 3.jpg

XTZ SUB 2X12超低音喇叭 2X12.jpg

活動開始先由我百事佬介紹活動內容及Desmond出場 993d76ff-070c-4ee8-865e-ace7f4dac4a5.jpg

駕輕就熟嘅Desmond就自動波開始是日嘅活動 fd1213c1-257b-44bf-8e29-ceac5ec2f341.jpg

先簡單介紹ONKYO TX-RZ740影音擴音機 ca103f63-c75d-480a-8a32-4f3ab7df8d08.jpg

之後Desmond便由Dolby Atmos開始講起 627370c1-2fb7-444a-add8-54a8906111d4.jpg

再將Atoms如何帶入家居 7339ab4c-881e-48a9-b200-68ce95a62ea8.jpg

解答會員對天空喇叭擺位的疑難 77dd8edf-76bb-433d-8bbd-42c3a4ef6a55.jpg

繼而是DTS-X及I-MAX 8438518f-2919-4fef-ab01-c332e4b96858.jpg

過程中同會員有多方面嘅交流 dfb26da4-abe0-477e-b316-8abebce16056.jpg

Desmond利用不同嘅試機碟、電影及演唱會用作示範 1a3cffd4-17e6-4711-a4db-ada73d993a96.jpg

打開菜單續一耐心講解 639c4dd3-7d7b-4777-a1df-db162936e8f0.jpg

如何透過P&O製作嘅試機碟去測試器材設定是否正確 a3353ed7-31c2-4668-886a-451c8f0793ae.jpg

之後以最新2019 DTS-X試機碟即場俾會員感受一下調校後嘅應有表現 dd6cf9a2-8a7a-42df-b4b8-90146d400500.jpg

會員落足耳力聆聽 134cfbe0-ceba-49a9-aa89-12a57e5f5a24.jpg

當然少不了電影同演唱會嘅示範啦 001ff410-c540-41b9-bf5b-fbe304183ca2.jpg

活動尾聲,Desmond示範作出AccuEQ Room Calibration之前應自行調校設定的地方 a141bb57-583d-47c9-94a5-421b047835f7.jpg

再模擬擺放收音咪時所留意的要點 98898481-2746-45ef-aab1-de11ea6a7c63.jpg

Desmond嘅落力表現,相信全場嘅會員都感受到 5.jpg

希望Desmond好快再會嚟到HIENDY俱樂部,帶來更多影音知識同埋驚喜俾我地啦...

評分

查看全部評分

回復

今次會員又食又拎 (有得學野又有碟收),影大合照當然個個俾like啦... b195717b-0d11-4386-b420-3f6925cb4103.jpg

評分

查看全部評分

回復

今日又學到嘢啦!又袋咗技術落袋
第一樣學到,什麼是距離點解以前度出嚟個距離爭咁遠。
原來是聲波距離聽者的時間ms計算出來,
不是我以前想法是直接喇叭到評者的距離。

評分

查看全部評分

回復

同平時去開果D好大分別,desmond用心教導氣氛很好,講到over run都繼續分享真要比十個good,由淺入深相信大家都學到野,完場後個個都意猶未盡繼續分享,見desmond亦耐心解答大家真難得,同之前去其他類似講解會差好遠,有問有答很互動,完全唔似得其他全錄影咁做左佈景板同做show咁,總之今次令我喜出望外。

評分

查看全部評分

回復

Jazzgd1 發表於 2019-6-18 23:58
同平時去開果D好大分別,desmond用心教導氣氛很好,講到over run都繼續分享真要比十個good,由淺入深相信大 ...

你嘅疑問都得到完滿答案啦
回復

今日去嘅 Hiendy影音研究所~安橋入門篇,除咗學到野,仲好有驚喜!聽完Desmond 嘅專業和用心講解,對我呢個安橋用家,從合併機到前級,對以前錯誤嘅理解,得到糾正!希望日後可以將部機玩得更好!期待下次 Pioneer AV Amp 嘅講座!

評分

查看全部評分

回復

第一次參加 Hiendy 既活動, 感覺係喜出望外!

活動由 Desmond 去講解音場校正, 已經極具吸引力! 再加埋期待已久既 MISSION 新 ZX 系列喇叭, 立即報名!

對於我呢 D 對影音一知半解既用家黎講, 呢次活動令我更加明白平時 set 機邊 D 做得0岩, 邊 D 做錯左... 原來有 D 野 Desmond 都係咁樣做既, 又會諗原來自己都玩得0岩喎... 哈哈! 咁有 D 地方, 例如個喇叭距離, 原來係指聲音既 travel path... 呢 D manual 又唔會同你講既, 我真係以為個 amp 度錯嫁...  最後我仲膽粗粗請教左 Pepsiman 有關 sub 仔拍邊問題, 經佢指點一二就立即明白哂!!! 返到屋企飯都未食就開返個 EQ 黎 set 下先... work 呀!!! 終於可以擰返大隻 sub 仔又唔會拍邊啦!!! Thank you~~~

最後再次多謝 Desmond, 無論係以前睇片或者0係現場睇佢講解做 show, Desmond 既專業風格一貫, 能夠鬆容地帶出佢對產品既專業知識, 而且十分友善有問必答仲要答得詳細... 今日 overrun 左個幾鐘佢都希望繼續同大家分享, 可以話真係令人樂而忘返呢!

以後會上黎多 D 出席多 D 活動, 希望大家多多指教一下小弟.... 謝謝!!!

評分

查看全部評分

回復

我都係返到去先食晚餐(宵夜)由於太夜,未有再試機,所以未有報告。

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2019-6-19 01:09
你嘅疑問都得到完滿答案啦

都係的,有D我長期set左以為係啱嘅野同唔使郁嘅野原來係有得變的,例如我一直都用個acceq個setting ,同個注波個setting ,聽完先知可以郁的 玩左幾年先知(用過三部onkyo amp都一直咁set)

評分

查看全部評分

回復

Jazzgd1 發表於 2019-6-19 07:15
都係的,有D我長期set左以為係啱嘅野同唔使郁嘅野原來係有得變的,例如我一直都用個acceq個setting ,同 ...

你用 3100, 我1100乍
回復

issachar 發表於 2019-6-19 02:35
第一次參加 Hiendy 既活動, 感覺係喜出望外!

活動由 Desmond 去講解音場校正, 已經極具吸引力! 再加埋期 ...

都請多啲上討論區分享同傾下計啦
回復

bigpun1975 發表於 2019-6-19 07:24
你用 3100, 我1100乍

1100同3100我相信分別好少
回復

Jazzgd1 發表於 2019-6-19 07:50
1100同3100我相信分別好少

我依家行到5.2.4乍, 不過 .4同.2嘅效果差好遠
回復

bigpun1975 發表於 2019-6-19 08:17
我依家行到5.2.4乍, 不過 .4同.2嘅效果差好遠

我都係5.2.4,我空間細都盡量放。
回復

話時話,希望日後會有活動嘅進階版
回復

Jazzgd1 發表於 2019-6-19 08:30
我都係5.2.4,我空間細都盡量放。

高一級力水同控制力都唔同,不過琴日部7系ONKYO 都真係唔錯,只係初步 SET 已經有板有眼,行雷嗰段片都交待得幾好,DES 話再多D時間 SET仲會好好多
回復

明知嗰日會唔得閒所以冇報名,走寶啊!
回復

多謝Desmond將調校秘技傾囊相授,無hard sell產品,對產品不足之處亦無迴避,值得畀個Like!本身喺Onkyo用家,參加今次活動獲益良多,期待下次再睇埋Pioneer新機。

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2019-6-19 07:34
都請多啲上討論區分享同傾下計啦

好呀, 其實好多野想問嫁
回復