新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: matthewchan1990

[解碼器] 14 萬左右DAC選擇

racewong 發表於 2019-6-20 02:54
Hiendy既老友超資往往都係double

和警方遊行數字一樣
回復

Sa683s 發表於 2019-6-20 09:13
和警方遊行數字一樣

樓主最終唔知會買邊部呢?
回復

Vivaldi One + Clock
回復

t1174 發表於 2019-6-20 05:07
奇怪,K01x 會留用嗎?個 list 全是 DAC. 那 pickup 同 DAC 唔成 set 會幾麻煩 wor

換咗dac 後會轉CDT
回復

tst123 發表於 2019-6-20 07:57
加個Cybershaft clock 性价比更高

其實我用緊cc2 鐘覺得幾好
回復

racewong 發表於 2019-6-20 11:52
樓主最終唔知會買邊部呢?

今個weekend 去聽下CH C1.1 再考慮下
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-20 23:32
今個weekend 去聽下CH C1.1 再考慮下

Msb幾時有貨?
回復

Sa683s 發表於 2019-6-20 12:08
Vivaldi One + Clock

英倫音樂味, 不過要差不多三倍筆值喎
回復

那要SACD 嗎? 要的話 要睇的DAC CHOICE 會少好多
回復

佢地仲未答到我, 我都好想聽埋, 好高評價下
回復

KamkamChai 發表於 2019-6-21 00:49
英倫音樂味, 不過要差不多三倍筆值喎

依個太貴啦真係 haha
回復

t1174 發表於 2019-6-21 01:08
那要SACD 嗎? 要的話 要睇的DAC CHOICE 會少好多

唔使啦 我發現我聽得最多都係CD
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-21 01:15

我都問緊, 都未有時間。

建議你等埋MSB先決定
回復

二手 C1 都係 $100k 左右
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-21 01:15

講真,我只想dCS和MSB  ,因為無論硬件和軟件支持廠做得好好,這是我自己選擇考慮之重點其一。當然音樂感和分析得亦都好高水平。
回復

唔使唸咁多

直接訂MSB……其實供不應求……
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-21 01:16
唔使啦 我發現我聽得最多都係CD

咁簡單好多

M12....細展一定聽過,簡單點說是平淡中的精彩,買回來大約是唔好比,唔好想。

TotalDAC 已經是 Seven 了吧,同Six 比是Seven 低會有改善,但也說明Six 的低的確唔夠量,以至動態感覺冇其他咁強,另外重有 direct 可以選擇,TTD 應該是咁多個choice 中同你現在的 K01x 改變至大的,雖然質還是更強,比我早的的502 強,但音色真是重點,可能叫唔正路,但喜歡就是喜歡,hea 中好甜的法國味到,現在goldmund 都未必比到你。重有,要考慮多點錢同時買個 reclocker. 因為一起買先平到。

DCS 我個人想重點是他的 upsampler, 當然都有了。DCS 反而就是精彩中見平淡,而且有點標準的感覺。另外就是感覺上唔難夾機,唔難玩, 但出奇又未有 end game feel. 反正它的感覺就是正好在中間,家一樣,你可以到處去玩,但至終都會回來的感覺。

CH 第一大問題是渣的士喜歡揀客拒載,但你支旗咁大應該上到車吧。。。ch 大約是聽細緻感覺,動態應還是去聽返 Wilson audio 那個 setup 比較好,另外 CH 的升級好多,比較易被玩到流血不只,另外當然是上代金機問題。

MSB 真是唔好去代理到聽了,我好一點時間是 blacklisted MSB, 因為在香港展都好難聽,even 是HIFI REVIEW 國仁展那次 setup, 又硬又嘈,直到我在廣州展那次聽到,完全改觀,比 DCS 更加自然飄逸,真是一個 WOW 字,就是同場有dreamplay,感覺都可以對打,他和 dream play 可是我現在二選一的夢想,雖然只是夢想。MSB 要考慮它的難玩啊。另外,14個 budget 應該買啊到乜 MSB 吧。。

說到 dream play 我想到乜都窿有台叫 AQWO 的SACD PLAYER 是in budget, 雖然唔知同 dream play 比 剩返幾多,可是應該可以試聽到吧。

評分

查看全部評分

回復

t1174 發表於 2019-6-21 12:52
咁簡單好多

M12....細展一定聽過,簡單點說是平淡中的精彩,買回來大約是唔好比,唔好想。

多謝師兄意見, m12 我覺得係國仁個展夾vimberg 好舒服既聲,但上代理聽就感覺無咁舒服好聽

我聽日會試多次 totaldac, 聽清楚我鐘唔鐘意個聲.

下個禮拜再試試dcs, vivaldi dac 大概幾多到?

CH 未聽過, 其實好多highend 牌子玩落都係一寬三大, 好多upgrade 咁

MSB 我個budget上唔到reference, 其實係咪唔使考慮?

AQUA 我聽咗麻麻地, 之前細展kalista CDT 入 M12 好正真係
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-22 00:23
多謝師兄意見, m12 我覺得係國仁個展夾vimberg 好舒服既聲,但上代理聽就感覺無咁舒服好聽

我聽日會試多 ...

身為過來人,不要試Vivaldi,只是DAC得2成功力,不可能不集齊四件頭 地方,cable是一個問題。Rossini/Vivaldi One 好了,但一定要加clock。
MSB我也在友人家時常聽,但他也改入了dCS Vivaldi One + clock。我朋友放得入屋當然MSB是頂級貨。dCS和MSB分別如同一頂級牛肉眼邊位和西冷,口味分別。
兩個都一定唔會錯
回復

心儀的DAC 只有MSB同DCS 不過遠超樓主的Budget
14萬只可買佢地的二佬 不過都應超好聲的

回復