新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: matthewchan1990

[解碼器] 14 萬左右DAC選擇

Willwing 發表於 2019-6-22 08:00
心儀的DAC 只有MSB同DCS  不過遠超樓主的Budget
14萬只可買佢地的二佬 不過都應超好聲的 ...

兩個頂級牌子的實力都不用致疑。
但性格有别。
要洗六位数字, 都係親耳聴真啲才下决定好啲。
回復

咁又唔好比兩個牌子就lock 死,雖然自己也是。。。在用 DCS, 想加 MSB....但我同時都用 D1 six 呀,有時候都想聽下風情。。尤其是樓主都想轉下口味,結果就想D 錢洗到好 wow 的, 那至大的改變一定是至 wow.
回復

用緊M12, 感覺咩都有,佢有前級selector,有lan頭頭直入,有pcm 晶片解,有 R2R 解 dsd,泛音,動態,肉地,空氣感都ok, 另外最大關鍵,佢平過其他對手

我唔係唔鐘意totaldac, dcs 或 msb, 我都好想要,只是它們太貴了......

評分

查看全部評分

回復

camusw1982 發表於 2019-6-22 08:44
用緊M12, 感覺咩都有,佢有前級selector,有lan頭頭直入,有pcm 晶片解,有 R2R 解 dsd,泛音,動態,肉地 ...

MSB / TOTALDAC都有幾萬蚊既型號呢.

甚至係WEISS 501 / 502都係一個好選擇.
回復

camusw1982 發表於 2019-6-22 08:44
用緊M12, 感覺咩都有,佢有前級selector,有lan頭頭直入,有pcm 晶片解,有 R2R 解 dsd,泛音,動態,肉地 ...

上M21啦。
回復

racewong 發表於 2019-6-22 11:54
MSB / TOTALDAC都有幾萬蚊既型號呢.

甚至係WEISS 501 / 502都係一個好選擇.

M12話晒都老頂型號嘛,其他大牌子的老頂吓吓都幾十萬,中階低階又好似特登減料去賣平d, 刻意去妥協咁.... HiFi 就係咁衰,俾一千蚊有90分,俾一萬蚊就95分,我就睇化左了,聲音好重要,但合理價格都好重要 (其實最大原因係我無錢:)
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-22 00:23
多謝師兄意見, m12 我覺得係國仁個展夾vimberg 好舒服既聲,但上代理聽就感覺無咁舒服好聽

我聽日會試多 ...

音源如是file,串流為主,就MSB,CH,DCS,支援較方便

如是CD transport, totaldac,m12值得考慮

口味來說, 師兄喜歡舒服聲, 相信totaldac呼聲最高

而合你預算的MSB primer連升級電似乎都足夠買MSB reference....

如果最後聽完多部都無咩頭緒, DCS會是較穩陣的選擇
回復

t1174 發表於 2019-6-21 12:52
咁簡單好多

M12....細展一定聽過,簡單點說是平淡中的精彩,買回來大約是唔好比,唔好想。

講起msb, 我係上年8月音展有機會試聽msb解碼, 當時聽到啲聲好似乾燥, 無咩水份, 無咩特別! 我心諗這個咁出名牌子而且仲係頂級型號點會咁架, 當時只好客觀啲諗係每人聽感都唔同, 原來係代理夾得唔好!
回復

其實樓主用咩喇叭? 我稍為睇過total dac設計師係佢網頁講過, 話研究左高中低頻花左好多年(好似7年?), 而我係ben sir度聽過又啲確高中低頻係幾出色既, 但我想都要睇下你對喇叭係點樣個性同口味吧!
回復

如果搵到 Demo 嘅話都不妨試試 Chord DAVE 加 Hugo M Scaler。
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-19 12:04
用緊eso k01x 但想換下口味

唔考慮K1 ?
回復

玩完歐洲機後根本唔會想玩番日本機
不過玩乜機都好,了解清楚個價錢先,140k 買C1?差不多比咗20%學費
回復

sumchung 發表於 2019-6-23 02:04
講起msb, 我係上年8月音展有機會試聽msb解碼, 當時聽到啲聲好似乾燥, 無咩水份, 無咩特別! 我心諗這個咁 ...

講起SETTING, 遲D等我攪番個即場SETTING既聚會, 比大家感受下喺不同場地SET機既樂趣.
回復

racewong 發表於 2019-6-23 19:36
講起SETTING, 遲D等我攪番個即場SETTING既聚會, 比大家感受下喺不同場地SET機既樂趣.  ...

好呀!等你!
回復

真係有D難度, 唔係喺屋企SET套機咁簡單. 我依家仲係學習緊.
回復

CKKeung 發表於 2019-6-22 08:21
兩個頂級牌子的實力都不用致疑。
但性格有别。
要洗六位数字, 都係親耳聴真啲才下决定好啲。

所以咪要四圍去聽下先囉.

俱樂部依家有部WEISS DAC501, 幾萬蚊就可以玩到最新既DSP技術. 有時間一定要上黎感受下.
回復

johnmo 發表於 2019-6-23 01:01
音源如是file,串流為主,就MSB,CH,DCS,支援較方便

如是CD transport, totaldac,m12值得考慮

我琴日聽咗totaldac six 同direct, 個聲好啱聽好立體;之後個晚去咗聽dcs Vivaldi transport 同 dac  就覺得無咗啱聽,好似平面少少,不過無落upsampler 同鐘 我知有打個6-7折。但買一套就太out budget
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-23 23:16
我琴日聽咗totaldac six 同direct, 個聲好啱聽好立體;之後個晚去咗聽dcs Vivaldi transport 同 dac  就 ...

咁就totaldac啦

評分

查看全部評分

回復

暫時唔考慮啦, 轉會聽下其他聲先
回復

matthewchan1990 發表於 2019-6-23 23:16
我琴日聽咗totaldac six 同direct, 個聲好啱聽好立體;之後個晚去咗聽dcs Vivaldi transport 同 dac  就 ...

ㄧ於就 Six or Direct 再加 Reclocker 啦!
小弟尤其是喜歡後者, Direct+Reclocker 真係幾似 Twelve Mk2 的呢。
回復