新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tswchung

[請教] Goldmund, 肥Dan D'agostino 二選一

haha12 發表於 2019-6-29 05:54
22H 好夾Kharma 有速度有音樂感染力而聲音飄逸。後級反而可以百搭D。

如果空間350平方公尺以上擺得落建 ...

就係新屋縮左水,Midi個Size已經係頂盡,如果唔係喇叭同坐椅個距離連7呎都無!
至於Tidal會同Marten比較接近D,Marten就好子細(尤其是樂器)其他都有紋有路,而Kharma既聲有佢獨特之處,有肉地之餘仲比較甜聲D
回復

racewong 發表於 2019-6-28 14:55
其實兩個品牌都係咁高質, 絶對有能力推動市面上所有中型座地.

其他就要睇下你自己既要求了.

版主,今日下午有少少時間就去左試Nagra,FM同肥Dan!3個Brand既present中,反而我最滿意係Nagra!
Nagra HD好自然舒服,感覺唔錯,不過有D Over budget。FM果到因無其它喇叭比我試,只試聽左266mk2+411推Living Voice Horn,但真係唔係我杯茶。最後去左試肥Dan, D聲底有D似B仔,但B仔會硬聲D!而肥Dan比較暖滑D
因為我之前已經試左Goldmund推Marten同Kharma, 現時來講!我個人覺得Goldmund真係比較抵玩同兼容性高,雖然無肥Dan咁靚仔但同聲底一定唔會輸比肥Dan,再講就算唔玩Marten去推Kharma都一樣無問題,唔擔心推唔郁同聲底都有保證D
回復

tswchung 發表於 2019-6-30 02:00
就係新屋縮左水,Midi個Size已經係頂盡,如果唔係喇叭同坐椅個距離連7呎都無!
至於Tidal會同Marten比較 ...

如果空間限制大, Midi + Goldmund 應該冇買錯。 Midi 浸中低頻能量稍多吾易搞 ,遇上 Goldmund 高速+ 控制力在較細空間發揮會啱啱好, 卻仍須避開會令中低頻厚聲嘅配件或 接缐。

建議順便聽吓 Analog Domain, 速度、動態、音樂質感 表現卓越, 前幾年面世時令到部份 Goldmund 後級用家轉會。
回復

tswchung 發表於 2019-6-30 02:32
版主,今日下午有少少時間就去左試Nagra,FM同肥Dan!3個Brand既present中,反而我最滿意係Nagra!
Nagra ...

Nagra 新一代旗艦非常高班,小弟在Ben Sir 度聽下都感覺刡它的威力,聲音非常通透,唯一担心是它後級的推力,小弟不去凌智的,如果推得掂 Wilson Benesch 便安心去馬

FM 推 Living Voice 死梗,Living Voice 只宜聽下人聲,完全頂唔順FM的推力,反而用Kondo 膽機推下聲音仲正常啲,FM代理又不用返FM喇叭,小弟在外國 Demo 及香港二手舖聽完一試難忘

Goldmund 夾 Kharma 是大路之選,2500或以上型號後级相當唔錯
回復

tst123 發表於 2019-6-30 11:01
Nagra 新一代旗艦非常高班,小弟在Ben Sir 度聽下都感覺刡它的威力,聲音非常通透,唯一担心是它後級的推 ...

愚見去到呢個级數, 前後级可以分開考慮, 無需要拘泥於門戶之見 , 所以 南瓜 HD 前 + Goldmund 後亦係好選擇。

回復

其實 Kharma  中高音毒力已足夠,可以考慮Nagra Classic pre 加 Classic amp( mono) , 声音真實又夠力
回復

bigpun1975 發表於 2019-6-30 12:11
其實 Kharma  中高音毒力已足夠,可以考慮Nagra Classic pre 加 Classic power amp( mono) , 声音真實又夠 ...

吾好睇少 推動 Exquisite Midi 嘅難度呀,  尤其狹少嘅空間更加需要卓越嘅控制力, 细緻同埋速度。

Nagra Classic 係好機, 但係 未夠火喉勉強無幸福。

回復

haha12 發表於 2019-6-30 12:04
愚見去到呢個级數, 前後级可以分開考慮, 無需要拘泥於門戶之見 , 所以 南瓜 HD 前 + Goldmund 後亦係好選 ...

Nagra HD PRE  真係好百搭。

依家俱樂部工作室用Nagra HD + DAD MONO POWER都好正。

之前又試過 Nagra + SOULUTION 501又夾到。

返而我擔心Goldmund後級唔易夾前級。

回復

racewong 發表於 2019-6-30 12:26

依家俱樂部工作室用Nagra HD + DAD MONO POWER都好正。

咁又係, 用得 Goldmund power amp多數都係一套西裝..

不過我都幾期待南瓜前 +  Domain 後 既景象.

回復

haha12 發表於 2019-6-30 12:22
吾好睇少 推動 Exquisite Midi 嘅難度呀,  尤其狹少嘅空間更加需要卓越嘅控制力, 细緻同埋速度。

Nagra ...

有道理,Classic 始終吾係超強 Damping嗰類,尤其小空間又聽得雜係要小心選後級
回復

haha12 發表於 2019-6-30 12:54
咁又係, 用得 Goldmund power amp多數都係一套西裝..

https://www.hiendy.com/hififorum ... d%E4%B9%8B%E6%97%85

我都比Goldmund玩左幾年
回復

其實 Goldmund 係貴族級靓機, 小弟唯一吾 満意係佢近十年都冇乜技術上突破,換個殻改吓名又叫價高幾成。

不過聽聲收貨就好ok, 尤其是樓主嘅空間土地問題遇上此品牌嘅高操控能力與速度兼備, 將會 係相當穏陣解決方案。
回復

haha12 發表於 2019-6-30 15:52
其實 Goldmund 係貴族級靓機, 小弟唯一吾 満意係佢近十年都冇乜技術上突破,換個殻改吓名又叫價高幾成。 ...

新高文要上到2500以上先夠推力呢
回復

bigpun1975 發表於 2019-6-30 13:31
有道理,Classic 始終吾係超強 Damping嗰類,尤其小空間又聽得雜係要小心選後級 ...

未必, 睇下咩喇叭啦。
回復

racewong 發表於 2019-6-30 12:26

要搵日去你個CLUB玩下部HD PRE先得.
回復

細tec 發表於 2019-6-30 16:44
要搵日去你個CLUB玩下部HD PRE先得.

你得閒就wsa我啦
回復

racewong 發表於 2019-6-30 16:33
未必, 睇下咩喇叭啦。

當然啦
回復

racewong 發表於 2019-6-30 16:32
新高文要上到2500以上先夠推力呢

所以高滿我都係鍾意佢部前級多過部後級ㄧ啲。
回復

haha12 發表於 2019-6-30 17:19
所以高滿我都係鍾意佢部前級多過部後級ㄧ啲。

佢部頂級前級當然正啦
回復

dartzeel!468+18
回復