新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tswchung

[請教] Goldmund, 肥Dan D'agostino 二選一

有興趣可以去聽吓 Audionet Stern + Heisenberg

Audionet 破格之作
回復

多謝各位師兄既意見
回復

tst123 發表於 2019-6-30 23:29
有興趣可以去聽吓 Audionet Stern + Heisenberg

Audionet 破格之作

香港邊度有得聽?
回復

tswchung 發表於 2019-6-30 23:42
多謝各位師兄既意見

似乎有決定咼
回復

暫時係呀!聽過Goldmund推Marten同Kharma之後一聽難忘添
回復

tswchung 發表於 2019-7-1 15:01
暫時係呀!聽過Goldmund推Marten同Kharma之後一聽難忘添

等你開箱呀
回復

tswchung 發表於 2019-7-1 15:01

好彩樓主冇畀我哋呢班嘍囉 東一句西一句搞到氹氹轉。

恭喜
回復

racewong 發表於 2019-7-1 12:17
香港邊度有得聽?

別超
回復

haha12 發表於 2019-7-1 16:33
好彩樓主冇畀我哋呢班嘍囉 東一句西一句搞到氹氹轉。

恭喜

買得2500,咁既價位當然要試清楚啦
回復

回復

我是D a n D'agostino Progression Stereo的用家,又是Karma DB9S的用家,我都想給你一些意見。首先,我只是一個喜欢聽音乐的人,但对technical的知識不多。
Karma 以我的認知是中高音是非常優美的,但低音太多,難以控制,但又不是一定要用大watt數的amp才能控制,但那一個品牌才最匹配,真的不知道了。
Dan 和kharma, 都算是音乐感,同时並存,不是好事。
回復

Georgebush 發表於 2019-7-2 11:13
我是D a n D'agostino Progression Stereo的用家,又是Karma DB9S的用家,我都想給你一些意見。首先,我只 ...

Kharma惡搞之處就係掌握個低音,不過我比較少聽見人話佢低音多,但我早兩日去試完Momentum之後,我大概知乜事
回復

請問肥DAN 代理係邊間?
回復

回復

Georgebush 發表於 2019-7-2 11:13
我是D a n D'agostino Progression Stereo的用家,又是Karma DB9S的用家,我都想給你一些意見。首先,我只 ...

宝樹兄

Db9s 用得双 9时 中低音量吾會少, 建議多花心機於擺位及留意註波, 避免用聲音太豐䦞嘅接缐。
回復

Kharma DB 系列和Exquisite 系列的聲音差別也不少,新DB 肉地一點,有感情一點,低音也強勁一點,聽各類型的音樂也感覺良好,Exquisite 當然是另一層次 (價格也是),中高音及擴散度也能以「高貴」來形客,鬆容,不逼不趕的

相信沒有最匹配的選擇,膽或石也可,控制力也不一定要數字規格很強的,(試 amp 時能有鬆容的感覺),但推動力(瓦數)一定要大一點 (瓦瓦堅實)來推好 kharma 隻低音
回復

Totally agree with camusw1982
回復

camusw1982 發表於 2019-7-3 09:37
Kharma DB 系列和Exquisite 系列的聲音差別也不少,新DB 肉地一點,有感情一點,低音也強勁一點,聽各類型 ...

所以最後我會在這兩個Brand中二選一

Preferred : Goldmund 22h + 2500
Alternative : Solution 725 + 711 Stereo  

我個人覺得呢兩隻無論價錢方面,都比較挾Marten同Kharma既喇叭

回復

tswchung 發表於 2019-7-3 12:15

Preferred : Goldmund 22h + 2500

無錯, 你聽過soulution 未? 好毒, 上去搵東哥聽下啦
回復

tswchung 發表於 2019-7-3 12:15

咁會係 soulution
回復