新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tswchung

[請教] Goldmund, 肥Dan D'agostino 二選一

tswchung 發表於 2019-7-3 12:15
所以最後我會在這兩個Brand中二選一

Preferred : Goldmund 22h + 2500

建議樓主親要身去聽 Soulution 推 Kharma Exquisite 系列 再决定。

小弟 因為有親身聽過 覺得兩者性格不合, 所以Soulution不在shortlist 名單。
回復

racewong 發表於 2019-7-3 12:41
無錯, 你聽過soulution 未? 好毒, 上去搵東哥聽下啦

聽左啦,我可以用又高級又抵玩來形容,我見到好多外國用推大肥婆都得!
不過我打算10月D定期到期先入手,所以我可以係呢兩個brand慢慢揀
回復

haha12 發表於 2019-7-3 16:23
建議樓主親要身去聽 Soulution 推 Kharma Exquisite 系列 再决定。

小弟 因為有親身聽過 覺得兩者性格不 ...

萬分感激你既意見
點解我會放佢做Alternative 已唔係preferred,原因係Solution聲底都係高清自然,唔係唔好,在現時我用既marten 或會遲D轉玩Kharma都係以鑽石高音為主,鑽石高音已經超高清,如果再配D太高清既Amp,我擔心可能高音會有少少吉耳既感覺,相反Goldmund 岀既高中音會比較順滑舒適,好柔和既感覺,其實我而家又去左偷聽緊
回復

tswchung 發表於 2019-7-3 18:44
萬分感激你既意見
點解我會放佢做Alternative 已唔係preferred,原因係Solution聲底都係高清自然,唔係唔 ...

新Goldmund未聽過, no comment.
回復

tswchung 發表於 2019-7-3 18:44
萬分感激你既意見
點解我會放佢做Alternative 已唔係preferred,原因係Solution聲底都係高清自然,唔係唔 ...

Goldmund 前级高音飄逸中帶柔顺, 後級有速度又夠通透 夾 Kharma好理想。

Soulution 係顶班正嘢, 流曬口水。 但個人 感覺 以 711 Stereo身價對 Kharma Midi 或 Classique 嘅絕對操控力尚有ㄧ點改善空間, 反而夾 Marten Coltrane 系列 會好 D.

請留意分野在於重播大爆棚古典音樂, 聽歌仔當然唔存在呢個問題啦。
回復

haha12 發表於 2019-7-3 19:08
Goldmund 前级高音飄逸中帶柔顺, 後級有速度又夠通透 夾 Kharma好理想。

Soulution 係顶班正嘢, 流曬 ...

不過Solution價錢仲好經濟喎,所以都在我考慮之中
回復

tswchung 發表於 2019-7-3 21:51

去到呢個級數就吾好太介懷$$啦。

搵到套夾得好嘅用多幾年吾使煩已慳吾少, 最緊要試多幾轉, 試到啱心水嘛。
回復

haha12 發表於 2019-7-3 22:12
去到呢個級數就吾好太介懷$$啦。

搵到套夾得好嘅用多幾年吾使煩已慳吾少, 最緊要試多幾轉, 試到啱心水 ...

其實我有budget呀(90左右右頂盡),能夠慳到嘅就慳,如果係同級之中搵到平靚正,又挾到自己心水喇叭,當然最好,慳返既錢可換頂班sources 或線都唔錯呀
回復

tswchung 發表於 2019-7-3 23:19
其實我有budget呀(90左右右頂盡),能夠慳到嘅就慳,如果係同級之中搵到平靚正,又挾到自己心水喇叭,當然 ...

既然 Budget 充裕, 記得投資供電及 Room Acoustics, 搞得好Kharma Midi 浸低频會幾正 ,  用乜器材都自動升班。
回復

如果夾 Marten 喇叭,其實用 Tidal amp 也是相當合拍,因為 Tidal 與 Marten 性格和單元差不多,可惜 Tidal 香港已經沒有代理,而且二手價低殘又少人欣賞,入貨要像小弟般預它是一生至愛。
回復

haha12 發表於 2019-7-4 07:08
既然 Budget 充裕, 記得投資供電及 Room Acoustics, 搞得好Kharma Midi 浸低频會幾正 ,  用乜器材都自動 ...

呢個係新屋先會搞(樓花,21年先起好,現在只能睇住佢快高長大),暫時可以用現有B仔 948去處理先,相信應該無問題,到差不多要裝修既時候,又要麻煩師兄們教教如果搞電果part
回復

Budget 咁充裕,kharma midi 或肥婆, goldmund 2500, bricasti m12 source 解碼,加全套zensati 線,正呀
回復

tst123 發表於 2019-7-4 08:57
如果夾 Marten 喇叭,其實用 Tidal amp 也是相當合拍,因為 Tidal 與 Marten 性格和單元差不多,可惜 Tidal ...

Tidal好聲已經係出曬名,成套西裝係無可口非,好野一定有市場,應該好快就有新代理既,到時D價就會正常
回復

camusw1982 發表於 2019-7-4 09:13
Budget 咁充裕,kharma midi 或肥婆, goldmund 2500, bricasti m12 source 解碼,加全套zensati 線,正呀 { ...

其實我而家用緊Siltech單Crown XLR同喇叭線+雙Crown PC, 另外用Crystal Absolute Dream PC用係DAC都非常唔錯呀
回復

tswchung 發表於 2019-7-4 09:27
其實我而家用緊Siltech單Crown XLR同喇叭線+雙Crown PC, 另外用Crystal Absolute Dream PC用係DAC都非常 ...

全部都係Siltech, 咁就唔需要擔心味道問題了
回復

tswchung 發表於 2019-7-4 09:18
Tidal好聲已經係出曬名,成套西裝係無可口非,好野一定有市場,應該好快就有新代理既,到時D價就會正常 ...

Tidal喇叭還好, Tidal amp真係好難賣二手
回復

camusw1982 發表於 2019-7-4 09:13
Budget 咁充裕,kharma midi 或肥婆, goldmund 2500, bricasti m12 source 解碼,加全套zensati 線,正呀 { ...

其實90萬要玩頂級音響, 都唔係太夠。

一對喇叭已差不多九十了。。。
回復

tswchung 發表於 2019-7-3 21:51

相對Soulution711係抵玩

最緊要係東哥既服務太好了。
回復

racewong 發表於 2019-7-4 09:52
其實90萬要玩頂級音響, 都唔係太夠。

一對喇叭已差不多九十了。。。  ...

無錯呀!唯有慢慢來,一件一件咁upgrade
回復

racewong 發表於 2019-7-4 09:52
相對Soulution711係抵玩

最緊要係東哥既服務太好了。

呢句真,佢個價錢相當吸引,唯獨是無得試Solution推Marten或Kharma D聲會係點,除非自已攞對喇叭上去試,不過咁大舊好惡搞,而家只可以靠估,如果有間shop應有盡有咁你話幾好呢!
回復