新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tswchung

[請教] Goldmund, 肥Dan D'agostino 二選一

tswchung 發表於 2019-7-4 09:27
其實我而家用緊Siltech單Crown XLR同喇叭線+雙Crown PC, 另外用Crystal Absolute Dream PC用係DAC都非常 ...

Siltech 和 Crystal 是口味,獨樹一派的,它給的聲音沒有另一個家能給你,謂之 Sil 味
之前我用 Prince 喇叭線給 kharma midi和用上了兩條Ruby mountain PC在系統內,感覺十分良好,空間感大,很靜,很華麗,廣闊,低音強勁,

某機會下用了銅的喇叭線,對比下有"力從地起" 的優勢,時間相位準了快了, Siltech 的銀總有一點 "跣極力子" 的感覺,不是沒力,而是延後,是一種獨特的音染,很是吸引。不過最後因口味改變,也用了 Jorma 線入系統,純度高的銅,聲音流暢,不快不慢,主要是提高了 "力氣" 及 "時間性" 去推動 Kharma midi 的低音, 要知道 Kharam 內部也是用銀線的,太多銀會 "跣腳"。當然聲音也因地方而變,我在工廈地方大,全銀線會太空擴,欠"重量"

樓主有機會可keep 一兩條銅線在家互換,看吓門口,久不久和 siltech 換吓位,對比之大,很是好玩

評分

查看全部評分

回復

camusw1982 發表於 2019-7-4 10:07
Siltech 和 Crystal 是口味,獨樹一派的,它給的聲音沒有另一個家能給你,謂之 Sil 味  
之前我 ...

Thanks 師兄!
其實我試過king同emperor II,佢既獨特之處比較明顯,但上到單Crown的反而會偏清純,音染少好多,線材我當佢係調味品,我會先試左先,到時先再作打算都唔遲!
回復

音響展聽過Goldmund同Orpheus推Kharma,更中意Orpheus。
回復

ronge911 發表於 2019-7-4 11:27
音響展聽過Goldmund同Orpheus推Kharma,更中意Orpheus。

Orpheus都可以,高清有力,不過我喜歡高音柔潤D
回復

ronge911 發表於 2019-7-4 11:27

Orpheus好似平D添喎
回復

其實希臘神話又如何呢?
回復

回復

bigpun1975 發表於 2019-7-4 17:51
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=114363&highlight=%E7%83%BD%E6%97%A5

係喎, 鐘意舊Goldmund聲底既話, 必試之選
回復

個人經驗,聲音在hi fi 界只是「其中」一個考量,「靚仔」「朋友因素」「resell value」「入屋度」都係考慮因素了

其實好現實,像車一樣,好車多的是,但路面總是豐田豐田豐田,有時都好可惜,好的音響總是紅不起來,但沒法子,名氣不夠人紅
回復

camusw1982 發表於 2019-7-4 19:12
個人經驗,聲音在hi fi 界只是「其中」一個考量,「靚仔」「朋友因素」「resell value」「入屋度」都係考慮 ...

名氣就是要用家多分享才會多人認識呢
回復

我曾经是DB11s用家,用soulution 711搭520,并不算好伙伴;建议听后再考虑。

目前用AVALON Time, 721+711,推力上感觉差少许,故喇叭线换为Mit Oracle MA 提升控制力。
回復

晴天雨 發表於 2019-7-10 23:02
我曾经是DB11s用家,用soulution 711搭520,并不算好伙伴;建议听后再考虑。

目前用AVALON Time, 721+711, ...

師兄!謝謝分享
我已經決定用Goldmund了

評分

查看全部評分

回復

tswchung 發表於 2019-7-11 00:53
師兄!謝謝分享

諗掂37 /22未?
回復

tswchung 發表於 2019-7-11 00:53
師兄!謝謝分享

回復

pre-amp先用 37S 上車盤玩住先,之後上22H比較輕鬆,無咁吃力!
至於power amp都係先用Telos 1000,後才考慮有無需要用轉2500 (因現在唔夠位放2500,就係差4cm高 @@,同如果繼續用Marten, 1000已經有找)
回復

tswchung 發表於 2019-7-12 11:15
pre-amp先用 37S 上車盤玩住先,之後上22H比較輕鬆,無咁吃力!
至於power amp都係先用Telos 1000,後才 ...

1000推力並不是太強。 小心配搭喇叭
回復

tswchung 發表於 2019-7-12 11:15
至於power amp都係先用Telos 1000,後才 ...

都好嘅, 可以聽真D Goldmund 聲㡳再决定。

若 Budget ok, 將来 37 上22H 或 Nagra HD 都吾會錯。 後级 1000 都合格嘅, 將来 upgrade 則可以多點選擇。

回復

haha12 發表於 2019-7-12 13:39
都好嘅, 可以聽真D Goldmund 聲㡳再决定。

若 Budget ok, 將来 37 上22H 或 Nagra HD 都吾會錯。 後级 1 ...

Nagra HD唔錯呀,不過Amp我喜歡成套買,但這個遲點先算!
回復

晴天雨 發表於 2019-7-10 23:02

目前用AVALON Time, 721+711, ...

711推DB11s尚欠什麼?方便分享多d嘛?
回復

racewong 發表於 2019-7-12 11:49
1000推力並不是太強。 小心配搭喇叭

Marten Mingus好似推,唔好話係1000,就算590合併都搞得佢點
回復