新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tswchung

[請教] Goldmund, 肥Dan D'agostino 二選一

tswchung 發表於 2019-7-12 14:25
Nagra HD唔錯呀,不過Amp我喜歡成套買,但這個遲點先算!

前十年我都會咁諗, 買 前後级套裝最着數.

幾年前睇法有所改變,  因為一間廠要前级和後级同樣做到出色仲要夾得好用緊嗰對喇叭唔係想像中咁容易嘅事。
回復

haha12 發表於 2019-7-12 18:55

幾年前睇法有所改變,  因為一間廠要前级和後级同樣做到出色仲 ...

兩睇啦, 前後級都做得好既廠商列子都有好多。

但有D做訊源好叻既廠, 如果出Amp既話, 就要試清楚部Amp既能力了。

訊源一Part, 擴大器一Part, 喇叭一Part, 線材一part.

就以Siltech為例, 如果以Siltech出部CDP. 你估下會唔會好好聲?
回復

haha12 發表於 2019-7-12 18:55

幾年前睇法有所改變,  因為一間廠要前级和後级同樣做到出色仲 ...

咧個真係要睇下點夾。無錯,細訊號同大訊號要的技術係有 d 唔同。但有 d 前係極無力,又有d 後係極難推。咁就要注意。
回復

mingson 發表於 2019-7-12 14:26
711推DB11s尚欠什麼?方便分享多d嘛?

Hi,Mingson:
       一如本帖之中几位朋友评价,新款E系列音色与原来系列有变化;高频延伸好,略暗淡,中频优异,更厚润,情感也更好,但铝盆低音不如原来ETON,低频确如所言略肥,厚重;稍有不慎即会出现浑浊,要推出清晰度/层次感不易。原用 Gryphon Mephisto Stereo 推不出清晰度,改用711略好,但真要推好还需要701方可,个人感觉推它无需高阻尼,大电流AMP,需要巧力,FM/Goldmund/Orpheus推Kharma的与之契合机会更大;Kharma新款E系走的是精致,细腻,有音染的情感路线,人声/小品表现一流氛围感很好。可惜质感/清晰度非强项,Soulution的纯净/透明/无染与箱子音色走向貌似背道而驰,大约Kharma更高班系列全面很多;我听得较杂,故后来放弃改用Avalon Time。

回復

晴天雨 發表於 2019-7-13 10:37
Hi,Mingson:
       一如本帖之中几位朋友评价,新款E系列音色与原来系列有变化;高频延伸好,略暗淡, ...

天琴 goldmund 都不是太大電流的
回復

racewong 發表於 2019-7-13 10:01

但有D做訊源好叻既廠, 如果出Amp既話, 就要試清楚部Amp ...

所以我唔理解 ㄧ些 high end廠家咁鍾意撈過界, 出開喇叭嘅就走去學人出amplifier, 出開amplifier嘅就走去出cd機, 做乜嘢自我膨脹得咁緊要 呢?
回復

racewong 發表於 2019-7-13 10:01

但有D做訊源好叻既廠, 如果出Amp既話, 就要試清楚部Amp ...

有何難?搵Emmlabs幫手設計,限量賣埋個幾粒豆腐Dac
老蕭再調聲,話裡面用三皇冠接線
賣兩三倍正常價,限量跟條四皇冠電源線
恐怕全球應該賣到廿部,夠賺有餘...

音響野,要幾專業有幾專業,要幾普通有幾普通
回復

haha12 發表於 2019-7-13 21:32
所以我唔理解 ㄧ些 high end廠家咁鍾意撈過界, 出開喇叭嘅就走去學人出amplifier, 出開amplifier嘅就走去 ...

所以真係要試清楚先去馬, 如果唔係好易買錯野。
回復