新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8771|回復: 26

[請教] 鋁材拋光

想喺度問吓各位師兄識唔識一啲鋪頭幫手可以做理財拋光工程處理。部擴音機之前有幾條花莖諗住自己拋光整衰咗。唔知有冇公司出邊可以幫人處理返?有的請通知小弟,謝謝各位!

如上圖

如上圖
如果冇人攪, 就去佐敦南興鐘錶器材, 買舊專俾手錶不銹鋼帶拉髮絲紋嘅沙膠擦試下.
回復

吓? 點解你部肥DAN會咁?
回復

不如再order塊頂板
回復

之前用咩方法?
回復

算吧,Live with it!

太大工程了,拋光小部分會令到表面不平滑,而且機身本身表面是有少少紋,用鋼絲擦相信不易攪,分分鐘"弄考反絶",唔整好過。換機榖又不設實際。
回復

racewong 發表於 2019-7-2 17:21
吓? 點解你部肥DAN會咁?

之前見到有幾條花痕,諗住買啲不鏽鋼嘅拋光膏去試吓處唔處理得到,用力過度搞成咁。
回復

chuck 發表於 2019-7-3 10:46
算吧,Live with it!

太大工程了,拋光小部分會令到表面不平滑,而且機身本身表面是有少少紋,用鋼絲擦相 ...

想二手放出去啲師兄好介意。
回復

有冇師兄知道可以點樣處理
回復

如果可以拆出O黎, 索性攞個頂去比人電鍍, 造一個全球只有1部的Dan D'Agostino.
回復

davidchan 發表於 2019-7-3 12:57
如果可以拆出O黎, 索性攞個頂去比人電鍍, 造一個全球只有1部的Dan D'Agostino.

Good idea! let me try to demolish it. where can i 比人電鍍?
回復

Hi Russianhacker,

Buffering over the aluminum is just the 1st step to remove the striation or rough texture. The surface of the buffered aluminum have to be go for anodizing within 24 hours.

it may not be possible to find a anodizing factory in Hong Kong have such the large anodizing tanks, and in fact the plate have to be go with chemical polishing prior to anodizing in order to get the high shine.

you better to order a new cover from DAN or let it as of...

Remark : aluminum is not easy to get electroplating in good finishing!
回復

我估搵人電鍍都好貴, 不如聯絡代理俾錢換頂殼仲好啦!
回復

試吓用車用幼臘,可唔可以清啲黑色。要還完,基本上無可能能。再唔係,揾間車房問吓可唔可以噴漆。
如果錢唔係問題,向原廠訂,但肯肯定好貴!因為外殼成本好高!
回復

係喎,搵車房噴光面銀色不失為好方法!
回復

查吓那些幫忙翻新車呔呤的鋪頭會否幫你整!
回復

Youtube有教怎樣polish 鈻板到鏡面.好複雜.
回復

其實都可以考慮做個 PVD / DLC coating , 不過我就真係唔知邊度有有做這種服務,而且機身面積也不少,又要將機身拆下來,大工程。
回復

如你能夠拆出來同運上大陸深圳,那就容易搞打磨翻新。
回復

To place an attractive item on top of it
回復