新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24751|回復: 79

[喇叭線] Colin Wonfor's EWA LS-50

Suppressing all phase distortion

評分

查看全部評分

聽感如何啊師兄?
回復

LanLan 發表於 2019-7-7 19:50
聽感如何啊師兄?

非常非常非常非常非常好,天才科學家做既野冇可能唔好,佢係tellurium q設計係第一代,到宜家係第三代,佢聲稱tellurium q冇一件產品好得過佢宜家設計,包括statement
回復

littlecx 發表於 2019-7-7 20:09
非常非常非常非常非常好,天才科學家做既野冇可能唔好,佢係tellurium q設計係第一代,到宜家係第三代, ...

咁嚴重?見佢網站寫既價錢又唔係好離地,導體係銅為主?
回復

LanLan 發表於 2019-7-7 20:24
咁嚴重?見佢網站寫既價錢又唔係好離地,導體係銅為主?

如果你有睇tq網站,佢都有講幾多N銅,有冇silver呢d野係唔重要,呢種講法,到宜家Colin Wonfor都係咁講
導體佢話係銅為主,至於詳細,繼續佢係tq風格,商業秘密
至於價錢,佢有講過,tq係貪心
回復

littlecx 發表於 2019-7-7 20:38
如果你有睇tq網站,佢都有講幾多N銅,有冇silver呢d野係唔重要,呢種講法,到宜家Colin Wonfor都係咁講
...

可以分享下師兄你既器材配搭作參考嗎?
回復

LanLan 發表於 2019-7-7 21:18
可以分享下師兄你既器材配搭作參考嗎?

全部cheap機,我之前用過1603 silver,比較下1603 silver係爛仔同八婆聲,LS-50係有教養,動態更大,能量感更大,更細膩,播Aria口琴聲唔會尖叫,播徐小鳳夜風中唔會薄聲,播heartbreak小提琴唔會雞叫,播jazz variants最尾幾下鼓聲超大動態
回復

Ching 可以pm 我價錢和那裡買?
Thz thz
回復

egg29 發表於 2019-7-7 22:13
Ching 可以pm 我價錢和那裡買?
Thz thz

https://www.abcaudio.biz

我係full fare網購,2m唔使1萬,係tq statement 1/7價,silver diamond1/5價,呢個世界冇第二條線更抵
回復

網站上的圖片好像不如兄弟你貼的這張好睇,原廠網站張相做工一般般啊,價格不低,期待做工更好。
回復

煲左幾日,越煲越好,呢對線有本事將dac數碼硬聲咭耳聲糾正過來,變得順滑流暢舒服,但係保持大動態,唔cut頻,唔通呢樣就叫suppressing phase distortion?
回復

littlecx 發表於 2019-7-11 18:28
煲左幾日,越煲越好,呢對線有本事將dac數碼硬聲咭耳聲糾正過來,變得順滑流暢舒服,但係保持大動態,唔cut ...

多謝師兄介紹,絶對性價强,
聽了約半個月,越来越靚,
師兄的聽感相同差不多
回復

tt999 發表於 2019-8-14 21:17
多謝師兄介紹,絶對性價强,
聽了約半個月,越来越靚,
師兄的聽感相同差不多  ...

我唔知世上有邊一條線性價比比LS-50更高,即使唔計價錢,搵條完全贏到佢既,且怕只有名牌頂級型號
Colin Wonfor離開Tellurium Q時係2014年,當時出到silver diamond,版主測試silver diamond都講廿萬內要全面贏到佢係好難
Colin Wonfor係2015年講過,佢係TQ既野係未做完,佢之後既技術,會係佢自己品牌實現,而呢條LS-50就係佢既技術既頂級表達,TQ宜家係食人老本(Colin Wonfor被迫離開後版權歸TQ,所以可以繼續出,但係實際當時TQ所有線材都係佢自己設計),我相信即使Statement,都唔可以贏到LS-50,Colin Wonfor自己都咁講
都係個句,版主零參與,就知呢條線對TQ同香港代理幾大威脅
回復

littlecx 發表於 2019-8-14 22:01
我唔知世上有邊一條線性價比比LS-50更高,即使唔計價錢,搵條完全贏到佢既,且怕只有名牌頂級型號
Colin  ...

認同,商業社會
回復

Colin  ...

見到師兄咁講真係想試下,根據你經驗我的組合啱唔啱用?
回復

呢條線的確唔錯,聽咗三四十個鐘已經表現好好,以聲論價係絕對收貨。之前用對單枝銀線同佢可以話各有千秋,兩條都三頻平均,LS-50 低頻表現好啲,不過高頻就銀線多咗啲貴氣,始終都係純銀。我自己就比較喜歡條銀線,不過唔代表 LS-50 唔好,只係個人口味啫。銀線比 LS-50 貴大約 20%。最後因為 LS-50 應該係銅,阻抗好似比條銀線高,我部 SACD 要 set 去 high gain 先夠聲壓。仲有就係做線間公司只係細公司,如果有興趣都唔好 expect 造工同大廠一樣,不過都唔會好失禮嘅。
回復

edo 發表於 2019-8-15 18:31
見到師兄咁講真係想試下,根據你經驗我的組合啱唔啱用?

要睇埋你其他線聲音如何,甚至係fuse都會影響埋,好難就咁講岩唔岩
我之前都係同你對落個位師兄用全銀線,換左LS-50係冇左銀線高音特色,但係一換左條zero fuse落dac,d高音就又變返做銀線咁款,要一條線發揮得好,都要其他線同fuse聲音正確,如果系統其他位置唔夠正確,就會有唔夾既問題,又或者會突顯系統原本不足
我套機其他線用cerious technologies graphene matrix,連同zero fuse,LS-50係發揮得好好
LS-50係好中性,攞佢校聲就唔岩用,佢只會突顯系統原本既聲
回復

Colin  ...

用這Colin Wonfor's EWA LS-50差不多2個月,
有小小感覺真的性價比高,
之前用過外觀和設計的牌子比較貴(其實不差),
但這喇叭線褒了約2個月後,
效果聲效動態非常高 ,
聲音音場,定位真强!
效果音樂比例做好好,
已將很之前的很多CD再聽了,
未聽的細節可聽很多,
多謝 littlecx 師兄推介
窮人的Rolls Royce
回復

Colin  ...

用這Colin Wonfor's EWA LS-50差不多2個月,
效果聲效動態非常高 ,
聲音音場,定位真强!
效果音樂比例做好好,
未聽的細節可聽很多,
回復

Colin  ...

效果聲效動態非常高 ,
聲音音場,定位真强!
效果音樂比例做好好,
未聽的細節可聽很多,
回復