新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20497|回復: 75

[請教] Goldmund 37S Nextgen II Preamplifer

請問有冇人用過MIMESIS 37S Nextgen II Preamp,價錢就相差好遠啦,但唔知呢個同22H相差幾遠,玩唔玩得過呢?
時勢唔好,都係留返多D現金係身好,縮一縮唔玩咁好住,夠玩算
我玩高蚊年代, 22H高班好多, 37s真係只可以話見到車尾燈咋
回復

racewong 發表於 2019-7-8 00:13
我玩高蚊年代, 22H高班好多, 37s真係只可以話見到車尾燈咋

都唔知Goldmund搞乜,個website又唔見有呢個Model,上網都無乜資料
回復

tswchung 發表於 2019-7-8 00:25
都唔知Goldmund搞乜,個website又唔見有呢個Model,上網都無乜資料

如果budget唔夠, 建議唔好玩Goldmund.

其他選擇都好
回復

racewong 發表於 2019-7-8 01:28
如果budget唔夠, 建議唔好玩Goldmund.

其他選擇都好

唔係唔夠,呢部之前已經見過(都試聽過,算不錯,明顯比我現在組合好),所以問一問版主及師兄意思!
話時話而家香港形勢勢唔太好,我Hold左調錢返香港,停投資同留多點現金減低風險
回復

玩音響錢多少應該是身外錢吧,本就當出了去。現在音響二手市almost 停滯,因為冇了大陸市場(一方面海關問題,一方面人家都升級要玩一手了)。現在玩音響真是唔應該想玩一排可以收返一半的想法了。
如果用這樣可能要用過世的,當然要想一去就頂,一方面不用心思思升,而且都免了升會入肉的問題。當然都重要先考慮budget 夠唔夠同地方夠唔夠放問題。

評分

查看全部評分

回復

今時今日仲Goldmund 鬼呀,同大陸走到咁近,
正宗古古惑惑既鬼佬公司。

評分

查看全部評分

回復

t1174 發表於 2019-7-8 02:38
玩音響錢多少應該是身外錢吧,本就當出了去。現在音響二手市almost 停滯,因為冇了大陸市場(一方面海關問 ...

當然啦!唔通借貴利去買咁出眾!我曾是富二代,亦曾大起大落過,現在就算有budget都要應洗得洗,玩Hifi既資力尚淺,亦無需急於一步登天,況且就因為唔想買錯野已又要監平監賤賣,所以我需要了解多D,想問下用過既師兄心得唧!
回復

DIO 發表於 2019-7-8 09:00

咁 goldmund 本來就是靠日本同香港起家,然後發展大陸的(日本同香港都比較飽和了吧,至少香港眼落是)
主要是零智唔要後,就只有見錢開眼轉了兩次代理吧。
回復

DIO 發表於 2019-7-8 09:00

同大陸做生意有咩問題? 唔見得光咩?  
回復

Preamp is the soul of the system. Must go for the best.
回復

tswchung 發表於 2019-7-8 09:24
當然啦!唔通借貴利去買咁出眾!我曾是富二代,亦曾大起大落過,現在就算有budget都要應洗得洗,玩Hifi既 ...

我很贊同
回復

adyc 發表於 2019-7-8 11:10
Preamp is the soul of the system. Must go for the best.

大哥依家玩緊咩機?
回復

tswchung 發表於 2019-7-8 01:49
唔係唔夠,呢部之前已經見過(都試聽過,算不錯,明顯比我現在組合好),所以問一問版主及師兄意思!
話時 ...

當年我因Budget唔夠, 所以放棄Goldmund.

轉玩ARC.

如以Pre amp來說, 現今評價最高的Pre amp應該係Nagra HD PRE.
回復

racewong 發表於 2019-7-8 12:14
當年我因Budget唔夠, 所以放棄Goldmund.

轉玩ARC.

How about Soulution 525? 725?
回復

mingson 發表於 2019-7-8 13:10
How about Soulution 525? 725?

725當然正啦, 不過525都唔弱. BUDGET所限可以考慮525

我真心確得525有725八成水準.
回復

tswchung 發表於 2019-7-8 10:56
同大陸做生意有咩問題? 唔見得光咩?

小小啦,一方面大陸買goldmund 咁貴多少都真是唔好見光,另一方面向來香港要同大陸 share 一個代理,多少一大陸公司代理的產品,香港就會出現服務問題。
回復

t1174 發表於 2019-7-8 15:23
小小啦,一方面大陸買goldmund 咁貴多少都真是唔好見光,另一方面向來香港要同大陸 share 一個代理,多少 ...

咁我又覺得無分邊度做代理, 不過GOLDMUND這品牌近幾年轉代理轉得密, 這是事實.
回復

I'm using Goldmund 22S for 7 years. Sincerely advise you to go for 22H instead of 37. 爭好遠.
回復

37 Pre amp 同班好多對手噃。

有師兄 以 JR Corus + 625 推Galileo 貼貼服服, 試過 925 推肥婆又掂, JR 高淸高速 大動態應該好夾Kharma 清甜高密度而強下潛力特質,  所以愚見 Corus +825 推 Midi 可以諗吓。
回復