新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tswchung

[請教] Goldmund 37S Nextgen II Preamplifer

haha12 發表於 2019-7-8 22:25
37 Pre amp 同班好多對手噃。

有師兄 以 JR Corus + 625 推Galileo 貼貼服服, 試過 925 推肥婆又掂, JR  ...

我都呩贊成37
回復

haha12 發表於 2019-7-8 22:25
37 Pre amp 同班好多對手噃。

有師兄 以 JR Corus + 625 推Galileo 貼貼服服, 試過 925 推肥婆又掂, JR  ...

JR 唔會諗,我朋友用緊,大既知佢既屬性
回復

我問到玩過37S Nextgen II既師兄啦,佢既comments唔錯喎!   
因為我好唔滿意現時套amp,想快D換,價錢唔貴,慳慳地玩住先都無房,遲D個市好D再upgrade上22h都未遲
回復

tswchung 發表於 2019-7-9 00:52
我問到玩過37S Nextgen II既師兄啦,佢既comments唔錯喎!   
因為我好唔滿意現時套amp,想快D換,價錢唔貴 ...

好似有少少怨氣喎, 師兄介吾介意透露現在用邊隻Amplifier?
回復

racewong 發表於 2019-7-8 12:12
大哥依家玩緊咩機?

CH L1. But going to upgrade L10 when they come out in Q4.
回復

adyc 發表於 2019-7-9 06:08
CH L1. But going to upgrade L10 when they come out in Q4.

全套CH?
回復

tswchung 發表於 2019-7-9 00:52
因為我好唔滿意現時套amp,想快D換,價錢唔貴 ...

前級真係買好D, 真係要買Goldmund既話, 我建議22h, 加1000。

遲D先再上2500
回復

racewong 發表於 2019-7-9 09:49
前級真係買好D, 真係要買Goldmund既話, 我建議22h, 加1000。

遲D先再上2500 ...

放心啦!個37s會平玩一年左右,不需平賣,已有人接手!
咁我銀根會鬆動好多,記住仲有線材,果到都唔少o野啊!
回復

haha12 發表於 2019-7-9 05:26
好似有少少怨氣喎, 師兄介吾介意透露現在用邊隻Amplifier?

聲底係好亮麗,好details,細聲聽好好,不過唔知點解,大聲D約95db (用手機app test出來)隻耳仔就唔多舒服,有少少刺耳,10分鐘到就頂唔順(我試過換好多線去試都唔work,唯有換啦),所以之後去試聽過37S + 2500推Marten,除左無左刺耳感覺,D聲exactly係我想要既聲底,對Marten  D聲柔潤順滑,唔錯
回復

tswchung 發表於 2019-7-9 10:30
聲底係好亮麗,好details,細聲聽好好,不過唔知點解,大聲D約95db (用手機app test出來)隻耳仔就唔多舒 ...

以我嘅個人經驗, 通常一大聲就噪或者吵耳, 可能係電源部分同埋器材化震未處理好 .
回復

icarusng07 發表於 2019-7-9 11:02
以我嘅個人經驗, 通常一大聲就噪或者吵耳, 可能係電源部分同埋器材化震未處理好 . ...

仲有器材唔夾都會噪
回復

Yes. CH M1.1. Great sound.
回復

adyc 發表於 2019-7-9 12:22
Yes. CH M1.1. Great sound.

仲係用MBL喇叭?
回復

聲底係好亮麗,好details,細聲聽好好,不過唔知點解,大聲D約95db (用手機app test出來)隻耳仔就唔多舒 ...

Ching did you check if inverted phase, better check cable connection see if it is the source for bad sound.
回復

wachilee 發表於 2019-7-13 00:30
Ching did you check if inverted phase, better check cable connection see if it is the source for b ...

當然有啦
回復

覺得合用就去馬啦。今日頂級明天就不是了。而且永遠有更好。
回復

dekiller 發表於 2019-7-13 01:44
覺得合用就去馬啦。今日頂級明天就不是了。而且永遠有更好。

沒有最好, 只有更好
回復

racewong 發表於 2019-7-13 01:59
沒有最好, 只有更好

換機如出嘢。都係高興一時。
回復

其實 95db 係颇大音量, 拮耳噪音可能源自太座 或鄰居 嘅投訴 (講笑)

玩到呢個音量 要唔拮耳仔吾煩噪 房間頻應必須相對平順 , 另外器材避震, 喇叭擺位, room acoustics 都係重要嘅環節。

由於房間嘅格局 早已定下來 , 所以呢個捉鬼問題 需要多啲時間 或者留待樓主新居 解決。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2019-7-13 06:24
其實 95db 係颇大音量, 拮耳噪音可能源自太座 或鄰居 嘅投訴 (講笑)  

玩到呢個音量 要唔拮耳 ...

越玩得耐音響, 越唔會用數據去check套hifi. Haha
回復