新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7837|回復: 20

[合併擴音機] 新手入坑 玩5.1 有list 求指點

新居入伙,屋企兩邊廳,客廳大約2.8米長2米闊
想入坑買套5.1睇戲聽歌兩用。
去AV生命quotation做左呢個list比我
希望各位師兄指點下比下意見,例如個amp或者喇叭有咩缺點之類。

Budget 2-3萬

Amp:YAMAHA RX-A1080
前置:JBL Studio 530
中置:JBL Stadio 520C
後置:YAMAHA WX-021 Musicast Surround (連Amp送)
Subwoofer :EQ-MAX 10  VELODYNE

前置用DALI OBERON 7 會唔會更好?上網睇話新手入呢套好夠玩。

謝謝
佢個list平價黎講cp值都好好,睇戲亦相當理想了
回復

EQ Max 10 好容 壞後級,小弟亦用過2隻都要攞番代理整, 價錢亦唔平,見以加少少,五千零買隻12" woofer,好多牌子都買到,建議 JBL ES 250P,可夾番你前中置D聲,因小用過覺得幾好,同用咗多年都未整過

回復

mojiji1 ching 經驗之談,樓主可考慮。
部 amp 可考慮 Yamaha RX-V685影音擴音機,
留錢買高一級的前置喇叭或電線喇叭線。
上次 RX-V685會後討論:
https://www.hiendy.com/hififorum ... 5%E9%96%80%E7%AF%87
回復

回復

Greens 兄,可否簡介下V685 同 A1080比差d咩呢,係咪冇左surround AI?
我見surround AI 都幾多好評。

如果個廳得2.8長,用到12吋woofer會唔會太大?同埋前置我本身都想座地,好似靚d,同樣會唔聽落太勁呢?

謝謝大家指教
回復

stephen1991222 發表於 2019-7-12 16:11
Greens 兄,可否簡介下V685 同 A1080比差d咩呢,係咪冇左surround AI?

2.8m廳長當然可以玩12"woofer, 至於部Amp應該A1080功率會大一點,玩座地喇叭會合適一點

回復

尋日去試過Fyne Audio F303,感覺好似怪怪地唔夠豐厚
Wharfedale D300系列同Klipsch RP 系列係咪都係抵玩之選?
UHD Blu-Ray Player 我見多數係Pioneer LX-500,CambridgeAudio CXUHD,定係師兄們有其他提議?

謝謝
回復

stephen1991222 發表於 2019-7-13 12:02
尋日去試過Fyne Audio F303,感覺好似怪怪地唔夠豐厚
Wharfedale D300系列同Klipsch RP 系列係咪都係抵玩之 ...

如果有玩Nas就 oppo,如果睇正版碟就 Pioneer,喇叭個人喜好jbl,可留意下

回復

stephen1991222 發表於 2019-7-12 16:11

A1080外型靚仔,有AI功能。
V685上次睇過聽過,全部推大喇叭,一啲都唔失禮。入門值得推介。
樂富豪,d300系列,亦都聽過,性價比都算高。
我自己用緊A3080都唔及上次百事佬調教後的V685勁。
師兄記得留錢買電源線喇叭線
HDMI綫。呢度都要三兩千。
回復

stephen1991222 發表於 2019-7-13 12:02
Wharfedale D300系列同Klipsch RP 系列係咪都係抵玩之 ...

BDP 仲有Panasonic 及Sony
回復

你前置筆直預算多少?
回復

Bigpun兄,其實唔係好識分budget,淨係諗住2-3萬搞掂全套
我估用到盡3萬會係咁樣:

Amp: ~6000
UHD Blu-Ray Player: ~6000
前置:~7000
中置:~4000
後置:~2000
Sub:~5000

另外,greens兄提及應該擺少d錢去amp,而擺多d錢去前置
會唔會另外有師兄係調番轉買隻貴d 既amp, 然後慢慢換靚既喇叭既呢?
事關我今日再去AV生命坐低試,店員開左套做promote既pioneer LX503 搭Mission m-cube骰仔喇叭比我聽,
又都算唔錯,d聲比我想像中實淨,感覺仲好過我尋日去試果套fyne audio,當中有冇咩玄機?

回復

stephen1991222 發表於 2019-7-13 23:32
Bigpun兄,其實唔係好識分budget,淨係諗住2-3萬搞掂全套

如果amp可Denon AVR-X4500 8千幾,係英國攞好多獎

https://www.whathifi.com/reviews/denon-avr-x4500h

https://www.audionet.com.tw/thread-11207-1-1.html

回復

Denon X4500H 8千有找喎....
回復

stephen1991222 發表於 2019-7-13 23:32

Sub仔玩依隻啦

https://www.hiendymall.com/index ... &product_id=125
回復

其實新手入坑,第一件事一定要易玩,易玩嘅 Amp 可以選 Onkyo, Onkyo 7 系入門唔錯,喇叭可以考慮KEF, 睇戲聽歌兩宜,Subwoofer 可選 Velodyne impact 12, 四千幾有十二吋,表現亦對版,最重要以上組合旺角好多地方有得試,最後 BDP如果預算不多,Panasonic 係一個吾錯選擇
回復

LX-500 啦, 夠哂玩... 一係就買 SONY 入門機千零蚊攪掂!
回復

請問YAMAHA是否得1年保養?
回復

請問YAMAHA是否得1年保養?
是一年
回復