新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20904|回復: 55

[超低音喇叭] 如何做個好鄰居 ^^ 請教 SUB 仔隔音...

入手 XTZ 2X12 後一直愉快享受中... 不過由於實在太強勁既關係, 擔心會震到樓下鄰居投訴...

想請教各師兄可以點樣做 D 基本既隔音, 例如墊塊野0係底?

另外順便問問, 隻 sub 仔而家企得好穩... 不過唔知釘同釘墊有冇得升級? 會唔會令 sub 仔表現更好?
原則上要完全做到唔影響鄰居,除非打造一個房中房,不過實踐嘅機會唔大。以我十幾年嘅被投訴經驗話我知,想少投訴要有兩大條件,首先;大廈樓層結構要夠厚,否則上下層都會受到影響,第二;你好好彩有一班接受能力好高嘅鄰居,否則投訴難以避免。當然自我管理都好重要,適當時間適當音量,投訴自然遠你而去。
我覺得原裝金屬釘腳質料都幾好,係塊釘墊比較差少少,可以換過套大少少尺寸嘅墊已經可以呢...
回復

盡量少晚上8點後爆戲
回復

pepsiman 發表於 2019-7-12 12:13
原則上要完全做到唔影響鄰居,除非打造一個房中房,不過實踐嘅機會唔大。以我十幾年嘅被投訴經驗話我知,想 ...

哈哈, 好清楚咁解答左我問題... 睇黎搬屋首要係搵厚牆既樓
回復

bigair 發表於 2019-7-12 14:09
盡量少晚上8點後爆戲

8 點咁誇張?
回復

issachar 發表於 2019-7-12 22:19
哈哈, 好清楚咁解答左我問題... 睇黎搬屋首要係搵厚牆既樓

我經常掛在口邊嘅說話係「有一班好鄰居係玩影音嘅福氣」
回復

好似話裝修工程是不可以超過8點,你炸機咪當係裝修囉
回復

pepsiman 發表於 2019-7-12 23:37
我經常掛在口邊嘅說話係「有一班好鄰居係玩影音嘅福氣」

一係住村屋,包起2層就唔怕了
回復

我方法是在門與門檻之間貼軟膠貼,再在關門後的外邊再貼膠邊圍一圍,雖不是百份百格到聲,但好過無。
回復

bigair 發表於 2019-7-13 12:17
好似話裝修工程是不可以超過8點,你炸機咪當係裝修囉

其實係 7 點... 睇黎要搵份夜班做, 日抖炸機, 哈哈
回復

SeanHo@FB 發表於 2019-7-13 12:59
我方法是在門與門檻之間貼軟膠貼,再在關門後的外邊再貼膠邊圍一圍,雖不是百份百格到聲,但好過無。 ...

我都有, 不過 SUB 仔有返咁上下震到石屎牆 D 聲會好勁
回復

我就响淘寶買隔音墊放十仔下面
回復

issachar 發表於 2019-7-13 21:13
我都有, 不過 SUB 仔有返咁上下震到石屎牆 D 聲會好勁

好難攪。
回復

我就係樓上樓下隔離左右都係好鄰居 炸到成屋震10多年都從冇投訴 我住12/F 大人回家時話係樓下已聽見恐龍聲
回復

tfortest 發表於 2019-7-14 08:32
我就係樓上樓下隔離左右都係好鄰居 炸到成屋震10多年都從冇投訴 我住12/F 大人回家時話係樓下已聽見恐龍聲{ ...

你就好啦!我每日七點半前就唔可以開機了
回復

我就係樓上樓下隔離左右都係好鄰居 炸到成屋震10多年都從冇投訴 我住12/F 大人回家時話係樓下已聽見恐龍聲{ ...

其實係D鄰居以為真係有恐龍,所以一早已經走晒...
回復

Shadow 發表於 2019-7-14 09:44
你就好啦!我每日七點半前就唔可以開機了

你套架生正常人都唔會開機....更何況咩七點半前
回復

震到咁會唔會影響樓宇結構呢.........
回復

issachar 發表於 2019-7-14 17:46
震到咁會唔會影響樓宇結構呢.........

住我隔離單位嘅人兄 佢真係好忍得 諗起都吾好意思
回復

tfortest 發表於 2019-7-14 21:26
住我隔離單位嘅人兄 佢真係好忍得 諗起都吾好意思

可能係你住果度隔音好, 講真低頻係極度擾人, 由其阻左牆得返 D 低頻既時候... 所以如果真係震到人冇理由咁多年冇人嘈
回復