新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: issachar

[超低音喇叭] 如何做個好鄰居 ^^ 請教 SUB 仔隔音...

issachar 發表於 2019-7-14 22:10
可能係你住果度隔音好, 講真低頻係極度擾人, 由其阻左牆得返 D 低頻既時候... 所以如果真係震到人冇理由 ...

我冇入佢單位感受過 真係吾知 不過多少都會震到隔離
回復

I am using Auralex under the sub
回復

ok102006 發表於 2019-7-30 15:14
I am using Auralex under the sub

請問師兄用緊邊隻 product? 參考下先...
回復

issachar 發表於 2019-7-30 23:55
請問師兄用緊邊隻 product? 參考下先...

Hi, I really can't remember the model, I bought it five+ years ago from SSP 雅歌 (not sure if the shop is still there by the way LOL), but the outlook is like the one in this link, and I believe mine is a smaller size version so probably it is subdude-ii and not the HT.

https://www.auralex.com/product/subdude-ii/

I do suggest to get a big size one, because people most likely will upgrade the subwoofer in the future, and the one I am using won't fit a 15" sub

評分

查看全部評分

回復

ok102006 發表於 2019-7-31 14:06
Hi, I really can't remember the model, I bought it five+ years ago from SSP 雅歌 (not sure if the  ...

唔該哂師兄   
回復

十一點前爆機都無人投訴過!

十一點後都無收過投訴!
回復

bigair 發表於 2019-7-13 12:19
一係住村屋,包起2層就唔怕了

我就係天台度玩,投訴只係樓下我個仔
回復

我都試過,試吓喺個10仔下便加釘幾有效㗎
之前隻18吋10仔,未加釘之前比樓下投訴,加咗之後未收過投訴
回復

新居入伙原先是想找hk 某音嚮聲學產品公司 設計

可能見我单位太細. 器材太cheap..

..又知我死窮鬼一件...完全冇so我...

结果....只能求助 大6個 friend .

.教左我.造左浮築式地台..解決SUB 仔隔音...  
回復

地台要好實淨, 唔係會好大鑊....
回復

issachar 發表於 2020-4-30 22:00
地台要好實淨, 唔係會好大鑊....

吾糸~!! mm 相返...系成個地台糸原本地面石屎上面浮起才可以.. 阻隔低频由结構或樓板傳導至其他空間..

其實比較最簡單又有效...只须按 SUB 仔尺寸定一片麻石...下面用幾十蛟買  買 4片大型汵氣機散熱器防震墊 (坑膠) 放石4角..

SUB 與 麻石之間放釘/ Auralex / 双麻石中間有膠 或 其他物料就 按個人口味...

都有一定情度改善...而且SUB 仔 更爽聲D!!

評分

查看全部評分

回復

Ep-71 發表於 2020-5-2 10:30
吾糸~!! mm 相返...系成個地台糸原本地面石屎上面浮起才可以.. 阻隔低频由结構或樓板傳導至其他空間..

...

我都係十仔>釘腳>黑麻石>坑膠。
不過執十仔有很多材料,那種方法最好?都係各師各法。

ching,可否看下浮築式地台的相片?
回復

Samson2011 發表於 2020-5-4 09:13
我都係十仔>釘腳>黑麻石>坑膠。
不過執十仔有很多材料,那種方法最好?都係各師各法。

由於沒有太大预算...空間太细..(4mx3mx2.4m)

只是問了一下國內朋友Diy 最平及簡單 山寨式 造法...

沒有太徉细知料...

1. 先作地台平整.
2. 用 弹弓或重力坑膠平均置于地台上. 約一平方米6~9個
3. 上面用 5mm 鋼板鋪上..並用低温式電焊焊接..
4. 4邊用玻璃膠封邊收囗. 避免與牆身相連5.  再鋪上6分夾板
6. 再貼上曰本膠地板即完成.

評分

查看全部評分

回復

請問各師兄,sub仔釘腳有咩好提儀呀? 唔該
回復

Ep-71 發表於 2020-5-4 12:31

好大陣象.... 我租屋就冇可能咁樣攪了...
回復

勁到呀....................
回復

issachar 發表於 2020-5-4 19:43
好大陣象.... 我租屋就冇可能咁樣攪了...

租屋~米用上面用雲石或低音墊!

爆時間就(將心比己)下D街坊!
回復

Samson2011 發表於 2020-5-5 09:38
勁到呀....................

由於得数位高人無私指點...  

連隔音門都只系花左4 萬多D (穑身調音板有朋友送)...

朋友更提供意見如何購買平價又安全用料...

特別叫我乜野調音物料都不须要買...等稼私及音嚮初步到後..

看到房間嚮頻效應特性才作2次式處理..

慳左好多不必要開支...

亦一次過解决 N 個問题...

回復

忽發奇想....如果细空間下... 成隻 woofer 吊高  45度角 ...又得5得?
回復

有無完工後既對比圖?
回復