新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: issachar

[超低音喇叭] 如何做個好鄰居 ^^ 請教 SUB 仔隔音...

simonchowhk 發表於 2020-5-9 15:04
有無完工後既對比圖?

冇乜對比圖...亦未完工...不断改進中 IMG_20200328_203728.jpg
回復

Ep-71 發表於 2020-5-11 15:59
冇乜對比圖...亦未完工...不断改進中

我之前後置4隻全吊高放(22年前入伙安放),由於現時影片音效新制式,這將後4隻改放 Ear Level ,完成唔同曬,包圍比之前更直田!
回復

SeanHo@FB 發表於 2020-5-15 11:51
我之前後置4隻全吊高放(22年前入伙安放),由於現時影片音效新制式,這將後4隻改放 Ear Level ,完成唔 ...

正正就是 AB 比較

所有8隻都系  upside down ( sunfire CRs3 & JBL SCL-3 高音在下) ...  Ear Level  

SCL 3 放吾同高度  Ear Level  因應客觀因素...掛在不同高度聴聴差別 ...

( 全部都系硬件上優先解决...之後以最少用到軟件上修正介入)

天花亦系AB比較下..改作高音单元向近....如果純粹睇cruve或外表一致造人

就系差在 BL/BR 換埋 CRs3 或者 CRs3C (差一只等機會)就更合理
回復

房間嚮頻效應特性 係用乜嘢器材測量呢?
回復

Ep-71 發表於 2020-5-5 13:31
由於得数位高人無私指點...  

連隔音門都只系花左4 萬多D (穑身調音板有朋友送)...

回復

Champion 發表於 2020-5-22 12:55

電腦用乜野 software..吾太清楚.....因為friend吾系專業揾食...又吾收$乜都冇問.... ...只知道用 ARC咪...

整個setup都幾離經叛道...  

首先系用一隻 woofer 放系板車上面推向全間房所有位罝.. check woofer 最佳在那幾個位置..了解到每個位置不同房間嚮頻效應特性

定到最佳邊幾個 woofer 位之後 ... 先放主聲道 1400... 用喇叭線反相接駁後一路 turn位...再用 software 一步步睇位..求最大 total canceling ( 逆向思維式 .. 快速求得皇帝位)... ..

再下一步

回復

Ep-71 發表於 2020-5-22 13:05
電腦用乜野 software..吾太清楚.....因為friend吾系專業揾食...又吾收$乜都冇問.... ...只知道 ...

你個fd係咪澳門人……養貓嘅 因為你對後置出賣咗你
回復

vicken 發表於 2020-5-25 21:30
你個fd係咪澳門人……養貓嘅 因為你對後置出賣咗你

我地馬交地方細..得hk10%大...人口更小...來來去去得幾条友..邊有hk咁熱鬧分黨分派.

至於我尼批後置...第一對crm系皇上介紹&賣比我
回復

bigair 發表於 2019-7-13 12:19
一係住村屋,包起2層就唔怕了

我天台轟下都嘈倒二樓喎…
回復

lamfatlun 發表於 2022-5-3 23:45

即係代表師兄套機夠班囉...{:5_432:}
回復

即係代表師兄套機夠班囉...x2{:5_432:}
回復

夠距離先轟出好低音{:5_165:} {:5_170:} {:5_167:}
回復

marco 發表於 2022-5-5 14:04
夠距離先轟出好低音

所以行雷先會咁勁...{:5_432:}

評分

查看全部評分

回復

bigair 發表於 2022-5-4 18:42
即係代表師兄套機夠班囉...x2

十寸E110有幾勁姐…{:5_477:}
回復

lamfatlun 發表於 2022-5-7 09:42