新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9125|回復: 22

[官方活動] [花絮及討論區]體驗Wilson Benesch 教皇 Eminence

今曰剛完結既WB EMINENCE 欣賞會完滿結束, 等我分享番D相片比大家睇啦。

今日示範器材全部係極品中既極品, Nagra CDP, HD DAC X, HD PRE

IMG-20190713-WA0025.jpg IMG-20190713-WA0024.jpg IMG-20190713-WA0028.jpg IMG-20190713-WA0031.jpg

DAD THE LITTLE BIG MONO POWER AMP

WILSON BENESCH EMINENCE 喇叭。

開場白由我為大家介紹今日既器材及先播兩首歌熱身。

IMG-20190713-WA0026.jpg IMG-20190713-WA0029.jpg

及後就介紹試聽會首賣既唱片[唱香港的歌],今次首賣我叫左[唱香港的歌]錄音師Terence Lai , 等佢親自講下依張碟既概念與錄音過程.

大家都聽到好陶醉呢.

IMG-20190713-WA0016.jpg IMG-20190713-WA0033.jpg

我地喺試聽會聽左四首[唱香港的歌],  我雖然唔係坐喺皇帝位, 但聽得出今次凌智依個配搭好有音響味, 尤其係WILSON BENESCH既味道好吸引, 就係有一種令你一直想繼續聽歌的感覺.
NAGRA HD系列叫好叫座, 大家都對這系列不會陌生, 反而我想講下對Danish Audio Design The Little Big Mono Power配WILSON BENESCH EMINENCE既中低頻層次十分出色, 重量感與線條並重. 實在係超高班之配搭. 至於新設計高音單元, 密度質感已達頂尖之列.

IMG-20190713-WA0037.jpg IMG-20190713-WA0036.jpg

大家聽多幾首古典棚爆後, 就照大合照,

IMG-20190713-WA0019.jpg IMG-20190713-WA0017.jpg

最後最後, 當然係每人買幾隻[唱自己的歌]返屋企慢慢欣賞啦.

評分

查看全部評分

原來去萬宜,不是去高級會所聽
回復

買幾隻碟有得近距離接觸百萬器材,抵喇
我幾百蚊買隻麥當娜都係係屋企聽架咋
回復

多謝Hiendy及凌智的安排,昨午可以欣賞由過百萬器材(甚至幾百萬,因為話單一對EMINENCE喇叭定價都話過球)播放的試聽會,又有Terence Lai介紹及試聽“唱自己的歌”CD裡幾首歌,合唱錄音,非常好聲,超高分析力,又有質感及耐聽,這種效果當然係要靚錄音,加埋超高班器材結合所得出來的播放效果啦!

最後當然是買了一隻回家,一來隻CD真係好聲,啲粵語合唱歌,又真係未聽過,感覺幾新鮮,二來回家又可以用佢嚟比較下,在自己套系統播放時,音效會差幾遠 ,作為下一次升級改善目標的參考
回復

再次多謝Hiendy及凌智的安排,一對有高超質素但絕對吾易玩嘅超型靓聲喇叭(當然價錢亦都................)CD係香港本土精英炮製緊係值得支持喇
回復

阿溫去了凌智做嗎?
回復

ccli1996 發表於 2019-7-14 10:33
多謝Hiendy及凌智的安排,昨午可以欣賞由過百萬器材(甚至幾百萬,因為話單一對EMINENCE喇叭定價都話過球) ...

咁喺屋企聽左未?
回復

Ray@_@ 發表於 2019-7-14 11:51
阿溫去了凌智做嗎?

凌智showroom主要有兩位同事主理, Steven 及 忠哥
回復

阿溫去了凌智做嗎?

Steven 即係亞溫
回復

回復

racewong 發表於 2019-7-14 11:52
咁喺屋企聽左未?

聽咗一次,不過唔係太專心坐定定聽果種 第一個感覺,就好似Terence昨日所提到,隻碟制作時,是沒有經過壓縮處理,聲音(量)會偏細,播放時係須要開大幾多Volume度數才覺得夠聲,即係要開到聽得清楚在一般(或一部)演唱音量時嘅人聲咬字夠清晰時,到澎湃(或幾部一齊)合唱段時,又不會容易變成爆聲或刺耳,都唔係咁容易,anyway,成隻碟嘅粵語合唱曲目,只有一個鋼琴做伴奏,其餘大部份屬不同人聲,聽落真係幾舒服,好relax,值得推介!
回復

多謝Hiendy及凌智的安排, 可以欣賞過百萬器材, 最後當然買了一隻“唱自己的歌”CD回家
回復

今次真係找死啦,買咗隻碟番去聽,完全兩個世界,凌智套機實在太堅啦。
回復

ccli1996 發表於 2019-7-14 14:13
聽咗一次,不過唔係太專心坐定定聽果種 第一個感覺,就好似Terence昨日所提到,隻碟制作時,是 ...

咁要幫手推介下比你D 老友了.

HIENDY俱樂部現有少量貨存.
回復

jason10 發表於 2019-7-14 15:39
今次真係找死啦,買咗隻碟番去聽,完全兩個世界,凌智套機實在太堅啦。

差好遠?
回復

JL0330 發表於 2019-7-14 14:29
多謝Hiendy及凌智的安排, 可以欣賞過百萬器材, 最後當然買了一隻“唱自己的歌”CD回家 ...

聽左未?

記得推介比老友. 我覺得依張碟真係每人要買一張看門口.
回復

得閒上去搵佢吹下水, 聽下歌啦.

對EMINENCE真係好堅. 我驚你聽完會轉會呢.
回復

尋日聽對WB真係聽得好過引,前後排合唱團距離感同果hall個濶度深度真係聽得清清楚楚,一同係屋企聽真係爭好遠,另外隻碟真係清新及感受到Terrence 十分用心去錄,D歌亦好聽。

不過最大得著係得知凌智新人事新作風,從此以後唔會唔敢入去 參觀(笑)。
回復

阿溫去了凌智做嗎?

yes 阿溫去了凌智
回復

Agassi 發表於 2019-7-14 19:56
尋日聽對WB真係聽得好過引,前後排合唱團距離感同果hall個濶度深度真係聽得清清楚楚,一同係屋企聽真係爭好 ...

咁要介紹多D老友買碟啦
回復