新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12208|回復: 25

[官方測試報告] StormAudio x Sensa Sound x XTZ真係好靚聲!!

日系三部旗艦前級已經分別喺HIENDY影音俱樂部百事影院上演過,聲效當然各有各特色啦!!百事佬都好滿意幾位大佬嘅表現... 不過呢個世界一山還有一出高,我又點會咁易滿足吖,點都要搵D來路嘢返嚟見識吓... 首部我就搵嚟法國妹嘅StormAudio前後級,夾落套Sensa Sound THX喇叭同XTZ SUB 2X12超低音,試吓外國個月亮係咪真係圓D先...
其實百事佬之前都曾經接觸過StormAudio嘅威力,之不過兩次都係喺新漢建業主場試聽,夾Ascendo喇叭行9.5.9.4,做晒in-wall同吸音,成間迷你戲院咁,唔好聲先奇!! 今次我大膽地要求新漢將佢帶嚟百事影院,睇睇佢喺一個接近家居嘅環境,只行7.1.4,又會唔會係想像中咁好聲先...

上星期,新漢同事將整套StormAudio送到HIENDY俱樂部,分別係ISP 3D.16 ELITE前級同埋PA 16 ELITE 16聲道後級,三個人夾手夾腳好快就將整套StormAudio前後,以及Sensa Sound THX喇叭同XTZ SUB 2X12超低音駁好,之後就到Jerry & Terry出場表演喇,一邊設定一邊教百事佬點樣操作同調校個Dirac...

由駁機至auto cal全程大約用咗一個多鐘頭,係時候試聽吓有無料到... 首先來一張DTS-X 2019試機碟試試各個聲道嘅平衡度同連貫性

呢段Volumes聲音非常細緻,聲音移動交代得非常清楚,無一般日系擴音機前大後小的情況,包圍感相當豐富 7.jpg

接住呢段Transient,雷聲遠近清晰,超低音管理得好乾淨,如雷聲動態再突出一D就Perfect 6.jpg

最後搵隻水行俠嚟考驗吓佢,潛水艇一段超低頻極易失控,StormAudio經Dirac嘅Cut Peak補Dips,線性嘅超低音不溫不火,但假如你係百事佬呢類爆機性失聰人士的話,可以copy個Dirac結果出嚟自行微調一下,推高個某幾段EQ肯定會更埋身、更震撼 8.jpg

當晚太夜關係,擇日重賽...
回復

星期日收咗工,食完少少野就貢去俱樂部再會一會套StormAudio,正諗緊搵咩碟去測試呢套法國妹嘅時候,突然俾我發現Blu-ray架裡面有隻「紅雀特工」買咗好耐未睇,因為有會員話呢套絕非一般間諜片,鎗戰飛車絕無僅有,所以一直提唔起興趣,不過既然已經入手,無理由放棄佢... 點不知開首女主角一幕芭蕾舞表演,奏出嘅樂曲簡直令百事佬目瞪口呆,一時間將百事影院三百多呎空間,一下子演變成幾萬呎之表演場館,大大增加咗我對呢套戲嘅期望。雖然套戲如會員所講爆機位甚少,不過就更加令百事佬留意佢人聲對白嘅演繹、汽車駛過嘅移動感、餐廳內來自不同角落嘅微細聲音、街頭遠處嘅狗吠聲等等,全部都表現得鉅細無遺!!雖然文戲居多,但兩個多鐘頭完全唔覺冗長,可想而知呢套StormAudio演繹能力相當驚人 IMG_20190715_102335.jpg

總括嚟講,呢套價值$215,000嘅StormAudio ISP 3D.16 ELITE前級同埋PA 16 ELITE 16聲道後級,絕對有料到,誠意推薦俾大家... 如果各位都想親身感受一下佢嘅超凡魅力,可以到以下連結,報名參加本星期六嘅演示活動...  
https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2019-7-15 21:32
星期日收咗工,食完少少野就貢去俱樂部再會一會套StormAudio,正諗緊搵咩碟去測試呢套法國妹嘅時候,突然俾我 ...

我睇紅雀不是因為佢配樂靚,而是JL有露點睇
回復

Shadow 發表於 2019-7-15 22:22
我睇紅雀不是因為佢配樂靚,而是JL有露點睇

呢(兩)點我事前唔知有得睇...
回復

Storm audio 另外有部20 聲道合併機都直得推介
回復

淨係睇 Jennifer Lawrence 已經夠哂!!
回復

正呀!我擧手試聽!
回復

Leslie8 發表於 2019-7-15 23:43
Storm audio 另外有部20 聲道合併機都直得推介

有機會都要試試...
回復

issachar 發表於 2019-7-16 00:05
淨係睇 Jennifer Lawrence 已經夠哂!!

不斷重複某個鏡頭...
回復

ballgor 發表於 2019-7-16 00:14
正呀!我擧手試聽!

歡迎...
回復

pepsiman 發表於 2019-7-16 13:38
不斷重複某個鏡頭...

套戲冇乜聲好試, 但係試畫我覺得 OK, 開埸 Ballad 試紅色, 之後就好暗位用黎試 HDR, 對比度, 畫面 detail....
回復

issachar 發表於 2019-7-16 17:26
套戲冇乜聲好試, 但係試畫我覺得 OK, 開埸 Ballad 試紅色, 之後就好暗位用黎試 HDR, 對比度, 畫面 detail ...

回復

斷腳骨個吓都幾慘烈
回復

wkssss007 發表於 2019-7-16 21:28
斷腳骨個吓都幾慘烈

係,我仲重複睇咗幾次添呀...
回復

issachar 發表於 2019-7-16 17:26
套戲冇乜聲好試, 但係試畫我覺得 OK, 開埸 Ballad 試紅色, 之後就好暗位用黎試 HDR, 對比度, 畫面 detail ...

話時話,有一段背景音樂果幾吓超低頻,第一次感受到唔係震褲腳,而係震髮尾,玩咗廿幾年影音都未試過有咁嘅感受...
回復

pepsiman 發表於 2019-7-16 22:51
話時話,有一段背景音樂果幾吓超低頻,第一次感受到唔係震褲腳,而係震髮尾,玩咗廿幾年影音都未試過有咁 ...

分享下邊段等大家又玩下自己隻 SUB 仔....

其實上次 Onkyo 調教班, 隻 2X12 都震到吹起我 D 頭髮.....
回復

issachar 發表於 2019-7-17 11:54

其實上次 Onkyo 調教班, 隻 2X12 都震到吹起我 D 頭髮..... { ...

咁利害,xtz真是絕非善類!
回復

issachar 發表於 2019-7-17 11:54

其實上次 Onkyo 調教班, 隻 2X12 都震到吹起我 D 頭髮..... { ...

當時無mark低,而家要搵番有D難度,只記得係中後段...
回復

Shadow 發表於 2019-7-17 12:37
咁利害,xtz真是絕非善類!

比起你果兩隻鑊,小毛見大毛啦...
回復