新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6069|回復: 7

[電源線] 鎗王最近最愛既PC-WILSON'S LAB AUDIO-Anniversary PC

Wilson's Lab Audio 依個品牌不經不覺已經喺HIENDY有三年時間, 喺依段期間, 主理人WILSON經過不斷吸收客戶意見, 對自家品牌作出改良, 喺上年終於推出左最頂級Anniversary系列.

有關依條Anniversary既線芯, 大家可以睇番下面條LINK.

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=117723

1) 單晶銀鍍銠 , 碳纖維外殼電源插頭
2) 碳纖維屏蔽
3) 加粗5N純銀地線
4) 超粗5N純銀線芯
5) 4+1+1 線芯設計, 有助吸震及預防外來干擾
6) 不同粗度銅鍍銀線芯混合5N純銀

而我手上依條Anniversary PC, 係2.0版本, 經WILSON講新版本會比舊款更幼細, 背景更寧靜.

雖然表現提升左, 但價錢依然無加價, 依間公司都算有良心.

話時話雖然新版本無加價, 但係佢既定價係$18500 兩米. 如你齋睇價錢, 的確會令人擔心本地品牌賣到咁既價錢, 佢既表現係咪真係咁堅呢?
HIENDY網友一向支持本港品牌, 但係佢地都有一個共通心態就係本地品牌, 無論係線材與器材, 其表現一定要有超水準, 才可以叫準賣家放心購買.
咩叫超水準? 起碼一萬蚊既線材要贏到人地兩三萬既線材啦.   

---------------------------------------------------

EEE...鎗王點解今次個報告講到咁[白]呢? 咪就係因為依條Anniversary PC真係貨真價實, 我用依條Anniversary PC比我既聽感就係絕對有驚喜, 因為.....

測試器材:

MSB SELECT TRANSPORT
MSB SELECT DAC
Nagra HD Pre amp
Danish Audio Design The Little big Mono Block
Audio Physic Cardeas Plus+
ISOL8 LC se Power Conditioner

我將條 Anniversary PC 插喺SELECT TRANSPORT, 取代一向用緊既兩萬蚊歐洲電源線. 聽左幾首小品與古典, 發覺依條Anniversary PC個音場好闊好闊, 比起我自己用緊果條起碼闊多每邊兩尺, 空間感都大增, 低頻下潛力與量感夠實淨, 有層次. 咁既表現好明顯可以站立於最頂級線材之列. 聽多兩首就發覺中頻既分析力及水份都比之前系列提升好多, 人聲與小提琴等等既線條實淨.

試完TRANSPORT, 我又試下將佢插喺部NAGRA HD PRE, 試試條 Anniversary PC用在前級會否有同等反應.
結果一如所料, 條Anniversary PC用喺NAGRA HD PRE既反應比插喺TRANSPORT多左一份柔順感, 能量好似大左, 但一D都唔燥, 細節比之前用開果條PC更多.

可惜我手上只得一條Anniversary PC, 否則就可以試試插埋喺對DAD THE LITTLE BIG MONO BLOCK了.
不過跟據WILSON所講, 條Anniversary PC線芯係超粗既5N純線, 能量感與力量絶對可以應付大功率輸出既後級.

當我諗住將條Anniversary PC換去後級試試既時侯, 先醒起Anniversary PC有條老鼠尾地線比你插地盒. EEE. 咁啱我有個CAD地盒, 咪可以插入去試試囉.

當Anniversary PC 加上CAD地盒後, 之前講既中頻分析力得到重大提升. 依條地線除左提升中頻分析力外, 更改善埋場深度與分隔度.  聽番剛才聽果兩張碟, 再A/B/A比較番我自己用緊果條歐洲貨. OH SHIT! Anniversary PC真係樣樣都贏少少, 贏得最多係低頻量感與音場闊度.

好肋, 比較完差唔多價位既本地品牌與歐洲品牌後, 証實依條Anniversary PC真係超高性價比, 佢真係可以PK外國兩三倍既線材.

我知道WILSON'S AUDIO LAB在HIENDY已經有好多FANS, 如果你地用緊WILSON既線材, 我建議你地快D襯佢仲有[借線服務], 快D借番屋企試一試夾唔夾你套機啦.
或者可以打比我預約上黎試聽: 俱樂部電話 6508 8000

價錢:
1.5M $15800
1.8M $17800
2M         $19200

鎗王最近最愛既PC-WILSON'S LAB AUDIO-Anniversary PC

評分

查看全部評分

早兩日上俱樂部聽,我幾喜歡佢浸超高,下潛力亦非常理想
回復

有很多外國品牌,只是賣名
回復

hksarac 發表於 2019-9-29 09:14
有很多外國品牌,只是賣名

下次上黎俱樂部, 我比你聽下依條ANNIVERSARY PC
回復

遲D我整多條電線比你玩下, 一對咁用都幾爽的.
回復

WilsonAudioLab 發表於 2019-9-30 13:13
遲D我整多條電線比你玩下, 一對咁用都幾爽的.

等你呀
回復

有冇濾波作用
回復

我地所有產品都不設濾波,以最多細節還原聲音本質。
回復