新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10707|回復: 22

[線材] 又有新線玩-Acousimatics

剛收到兩對接線。

一對RCA 一對XLR.

又要出動煲線機煲佢兩日了。

祖國牌子?
回復

唔通係德發地庫賣的那條?
回復

英國品牌, 台灣造
回復

純銀喎,貴吾貴呢?
回復

bigpun1975 發表於 2019-7-24 08:50
純銀喎,貴吾貴呢?

淘寶有開賣。
回復

bigpun1975 發表於 2019-7-24 08:50
純銀喎,貴吾貴呢?

旗艦型號米半都是不到13000人仔,如果個spec是正確的話,又真是好低,等聽測評先
回復

我6~7年前從英國買入的1米4N銀訊號線,改埋KLE RCA連郵費都大約三千(當時英鎊高過現時15%)。

評分

查看全部評分

回復

cocainemelody 發表於 2019-7-26 23:11
旗艦型號米半都是不到13000人仔,如果個spec是正確的話,又真是好低,等聽測評先  ...

星期四晚我用煲線機剛剛煲好. 咁啱又攪緊EVENT, 好多會員. 所以就拎條對RCA出黎插喺部PHONO 度.

聽完後做做都覺得ACOUSIMATICS係好毒既線材, 我地果次只係試左SUKI首歌. SUKI人聲既嬌美及感情滿瀉.

等我再煲多陣先出報告啦.
回復

racewong 發表於 2019-7-27 15:58
星期四晚我用煲線機剛剛煲好. 咁啱又攪緊EVENT, 好多會員. 所以就拎條對RCA出黎插喺部PHONO 度.

聽完後 ...

咁大件事
回復

tarantino 發表於 2019-7-27 15:24
我6~7年前從英國買入的1米4N銀訊號線,改埋KLE RCA連郵費都大約三千(當時英鎊高過現時15%)。 ...

係啊,某個英國作坊的小牌子如下規格的1.5m 一pair 都係260英鎊而已: 6 X 0.41MM DIAMETER PURE SILVER PER CHANNEL (26AWG)OVERSIZED PTFE INSULATION (AIR DIELECTRIC)OUR OWN EXCLUSIVE TELLURIUM COPPER WITH HOLLOW PIN (SILVER PLATED) RCA CONNECTORS.
回復

純銀線多線芯不及單支厚聲,如4x0.4mm 低音不及單支1.2mm, 廠線通常都係做多芯成本平好多
回復

chowkel 發表於 2019-7-28 09:09
純銀線多線芯不及單支厚聲,如4x0.4mm 低音不及單支1.2mm, 廠線通常都係做多芯成本平好多 ...

我記得依對係單支銀。 等我再問下代理先
回復

我們當晚試聽的Acousimatics旗艦FS-S平衡線是每聲道用上2條AWG 20(=0.81mm直徑)加2條AWG 22(=0.64mm直徑)的4N單支銀缐,總cross-section area是1.69mm2,作為信號缐是足夠的。 平心而論以Acousimatics的不錯製作,售價也算克制,不能拿它和一些廠牌直銷(沒有本地經銷商能提供試聴),亦沒有shielding缐網的銀線(估計樓上師兄說的是Gothic Audio)作直接比較。
回復

ching,你講的對,就是gothic audio,當然以信號線而言,加不加屏蔽,各有自己的觀點和看法,不過也可以看得出就是銀線本來就不應該是太貴價的產品,因為成本其實也不是太貴,有數可以計算得到,當然做成音響產品,就難講啦,音響界有句以聲論價嘛,或以價輪聲也是對的。
回復

嚦嚦 發表於 2019-7-28 14:41
我們當晚試聽的Acousimatics旗艦FS-S平衡線是每聲道用上2條AWG 20(=0.81mm直徑)加2條AWG 22(=0.64mm直徑 ...

德發地庫有得聴
回復

chowkel 發表於 2019-7-28 09:09
純銀線多線芯不及單支厚聲,如4x0.4mm 低音不及單支1.2mm, 廠線通常都係做多芯成本平好多 ...

但單支太硬。
回復

是指線身硬還是聲音硬?
回復

平凡人 發表於 2019-7-29 09:37
是指線身硬還是聲音硬?

如果以單支純銀線芯造線既話, 我暫時未聽過有一個品牌既聲音係硬聲.
回復

平凡人 發表於 2019-7-29 09:37
是指線身硬還是聲音硬?

當然是指綫身啦。還有,粗身成本還比用多股便宜呢。
回復