新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14598|回復: 24

[音樂知識] 日版 CD 好聲啲?

請問各位日版 CD 係咪好聲啲呢?有人話要好靚嘅機先可以聽得出分別,又有人話音色嘅分別同價錢嘅分別唔成正比。
日本版CD並不一定較靚聲
但就肯定耐用,因為早期80年代買的CD(尤其是1988年或以前的),除左Made in Japan的能完整保存至三十幾年後的今天外
其他的(包括Made in "West" Germany,Korea,England,U.S.A.)全部死哂.............
1984年買到的JVC Victor日本版CD
回復

小弟曾經購入Enya paint the sky with stars日版, 用四千蚊一部天龍音響輕易聽出分別.

外形: 日版超靚,碟面印刷有凹凸感,一幅印晒。中間係銀圏,有本英日歌詞。

回復

明白曬,謝謝兩位!
回復

我買的三盲鼠金碟,金絃出的(20年前的產品),made in Japan,裡面甩金屬箔,仲係內圈,咁就玩完,rip都無得rip。
DGG west Germany,外圍又是內裡甩鋁箔。但有些DGG,Philips的都完整無缺,韓國SKC制造的都無事,只是衰聲。
張學友的真情流露,愛火花金碟都是made in japan,光線下一樣是透明的
回復

我的日版鄧麗君,又係唔好聲的
回復

母带本身好声的话,差别应该不会好大吧……
回復

你買一張日版,港版. 比較.
e.g 王菲

日版好好多.
回復

日版有好多情況,比如日版的香港碟,日版的日本碟,日版的西方碟,重有分舊碟同新碟,也有不少例外的例子呢。
先說日版的日本碟,基本是日版就比外國版好,日版的香港碟,基本應該只有2000年代或以前的碟先會出現日版吧,那些碟有不少可以比香港版還好,但也有出事過,比如傳說有張王菲日版左右居然反轉了。另外有試過聽上來怪怪的,比如明明應該有點悲傷感的位變成比較喜樂咁。大約是 mastering 的估錯了。
西方碟的話大多是西方比較好,問題主要是動態,西方比較有能力的廠都會放開咁用動態,但日本就多少會比較保守,反正日本人就是有一分自家音樂的風格。
回復

這張CD只有日本版(只在日本國內出售)
回復

Thanks all !
回復

以古典音樂計, 如果買到日版頭版靚聲機會好高, 但當年賣價已是 3000Yen 以上。

但日版再版就吾一定靚聲。
回復

haha12 發表於 2020-2-7 20:59
以古典音樂計, 如果買到日版頭版靚聲機會好高, 但當年賣價已是 3000Yen 以上。

但日版再版就吾一定靚聲 ...

Thanks !

早排買咗四隻日版,3 隻 $240,1隻 $310,夾埋就好貴,至於係咪靚聲啲就唔知,因為冇得比較,不過有時想搵番啲舊嘅日本碟時,去買開嗰間問,通常只能幫我訂日版。

而家除非買新出嗰啲碟,有部份稍為遲咗或舊啲嘅都未必買到,唱片舖又少咗咁多,仲有而家冇咗 HK Records 同 HMV 個網,有咩新碟出咗都唔知,買實體碟冇以前咁方便咁易搵。
回復

kw_kung 發表於 2020-2-9 09:23
Thanks !

早排買咗四隻日版,3 隻 $240,1隻 $310,夾埋就好貴,至於係咪靚聲啲就唔知,因為冇得比較, ...

以古典音樂計, 初版嘅日版靚聲係因為平均電平低而保留動大態範圍, 又由於日製唱片質量較好, 所以低電平時訊息遺失比較少, 所以佢嘅表現係可以畀其他外國生產商優異.

反而後來嘅再版 好多時為咗遷就一般嘅家居重播要求將電平刻意提高, 好心做好事變成壞事.
回復

haha12 發表於 2020-2-9 13:33
以古典音樂計, 初版嘅日版靚聲係因為平均電平低而保留動大態範圍, 又由於日製唱片質量較好, 所以低電平時 ...

Thanks !
回復

日本的製作都比較用心.
回復

woncen 發表於 2020-2-24 13:13
日本的製作都比較用心.

Thank you !
回復

大姑媽Elton John的日本版SHM-CD(2CD)Diamond Best
內有多首耳熟能詳的經典作品,更難得的是它出奇地靚聲,聲音自然冇數碼味(至少我不覺得有)
聽得令人非常舒服,缺點是它要330元

評分

查看全部評分

回復

黑膠迷 發表於 2020-3-29 18:32
大姑媽Elton John的日本版SHM-CD(2CD)Diamond Best
內有多首耳熟能詳的經典作品,更難得的是它出奇地靚聲,聲 ...

Thanks !
我都有買呢隻, 不過係紅色 made in EU Deluxe 3 CDs 版 $140。
回復

一 D D  OK
回復