新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[電源處理器] Stromtank 發電廠S1000

AS881 發表於 2019-8-2 16:20
這個不擔心!廠方有提過電池重覆使用有廿年壽命!好驚人!

磷酸鐵鋰電池都有壽命,不是20年那麼長,20年會不會是呃人。越充得多次數,儲電便越來越少,手機和Tesla便是很好例子。
回復

hksarac 發表於 2019-8-2 16:58
磷酸鐵鋰電池都有壽命,不是20年那麼長,20年會不會是呃人。越充得多次數,儲電便越來越少,手機和Tesla ...

咁我就唔識喇!廠方話重點不在於電池本身,而是電源的管理系統!有穩定平衡的系統能令電池壽命增長!而且電源到那日後並非不能再用,只是充滿電能力只有原來的80%
如果真係咁,都可以慳了電費!尤其玩大瓦Class A
回復

如果只是一星期才充一次,起碼都有5年以上用。這個電源,貴在管理那部份
回復

hksarac 發表於 2019-8-2 17:30
如果只是一星期才充一次,起碼都有5年以上用。這個電源,貴在管理那部份

我相信是吧! 不過除非聽過係好,否則優質的"濕電"並不-定會差過用電池!
我只知有D電處牌子雖然是用AC, 但表現隨著時間,表現會-路下降!
回復

貴 purepower 10 倍,希望有機會比較下
回復

tst123 發表於 2019-8-2 17:47
貴 purepower 10 倍,希望有機會比較下

purepower每四年換一次樂声电池都係约$900, Stromtank换电唔知要幾銀,purepower舊电用五年就要换。
回復

hksarac 發表於 2019-8-2 16:04
電池都會衰老要換電,這樣就像買tesla電動車。新車90萬,4年後換電池70萬。 ...

Tesla batteries warranty is 8 years.  
回復

唔知這部重超過100磅用NCF插座made in Japan 3000W Izumi Denki電處同Stromtank有冇得抽?
回復

starhifi 發表於 2019-8-4 11:05
唔知這部重超過100磅用NCF插座made in Japan 3000W Izumi Denki電處同Stromtank有冇得抽? ...

點解成日講到用ncf = 最好?
我只知每隻牌子有佢自己運作原理, 有時冇得話邊隻好!可能兩隻一整用才最好!
回復

starhifi 發表於 2019-8-2 20:04
purepower每四年換一次樂声电池都係约$900, Stromtank换电唔知要幾銀,purepower舊电用五年就要换。 ...

咁purepower 在呢五年之間會唔會質數慢慢下滑? 定夠期就突然死忙?
回復

AS881 發表於 2019-8-4 20:50
咁purepower 在呢五年之間會唔會質數慢慢下滑? 定夠期就突然死忙?

我冇用過purepower 1050, 2個朋友都係约5年自己去腦埸買樂声电自己换,相信舊电到期部機會有燈顯示。

香港別超現只得台灣版proropower 1050賣,冇加拿大版purepower 1050賣。

回復

starhifi 發表於 2019-8-4 22:38
我冇用過purepower 1050, 2個朋友都係约5年自己去腦埸買樂声电自己换,相信舊电到期部機會有燈顯示。

香 ...

哦,研究吓先
回復

要換電池嘅電處好麻煩,返代理換會好貴,自己换攪得唔好隨時燒機,都係買番傳统電處好過,等於我唔鐘意Telsa电能車一樣。

回復

一試難忘,中毒身亡

入手s1000

評分

查看全部評分

回復

ChrisLau 發表於 2020-1-17 01:03
一試難忘,中毒身亡

入手s1000

ChrisLau兄,
恭喜恭喜!   
請你再分享多些這最新型號的 S1000 的圖片和聴感, 好嗎?
謝謝!

回復

我最终都同別超入咗purepower 1050, 用电池運作的purepower 1050好静冇毛噪,還静過部蛇處,不過別超3部purepower/ propower1050己被人掃哂。

以價論声,1050係去年入手所有器材線材最超值的器材。不過相信貴十二倍的Stromtank會更惦更正。

1050有顯示部电處温度,电池狀態和loading, 唔知Stromtank有冇顯示?

回復

ChrisLau 發表於 2020-1-17 01:03
一試難忘,中毒身亡

入手s1000

恭喜 請問師兄呢個牌子係邊間代理!?
回復

謝謝各位師兄

S1000入屋試左2日,聽感同當初係台灣朋友屋企試時嘅感覺一樣,未開電池時大約同我之前部lightspeed H1 差唔多,好靜背境好黑,當開左電池用時,立即三頻都凸出左,再加本來聽唔到嘅細節位都出返曬黎,有一種當初第一次換黑雞電源線去三皇冠時咁大嘅分別

依個係初試報告,過年長假會再試真啲再出報告,感謝各位師兄

AS881師兄,依個牌子係jadis代理的

評分

查看全部評分

回復

'當開左電池用時,立即三頻都凸出左,再加本來聽唔到嘅細節位都出返曬黎,有一種當初第一次換黑雞電源線去三皇冠時咁大嘅分別'

師兄,你厘句真係毒到無朋友。勁! 恭喜師兄。
回復

ChrisLau 發表於 2020-1-18 15:52
謝謝各位師兄

S1000入屋試左2日,聽感同當初係台灣朋友屋企試時嘅感覺一樣,未開電池時大約同我之前部ligh ...

好正喎 但操作時間會不太長就要再叉電嗎?
回復