新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hiendymall

[官方活動] Hiendymall 一週年感謝祭:第一彈 XTZ Speaker

hangshun 發表於 2019-9-14 21:53
多謝幫忙找出資料,並知道內容是以XTZ CINEMA S2 ATMOSPHERE為2對天空喇叭,而後置XTZ 95.22 WALL SPEAKER, ...

師兄,你可參考一下這個會員將95.22吊天花的做法
https://www.hiendy.com/hififorum ... 6&highlight=Xtz

設計方面,95.22低音單元是PP塑膠盆,而SPIRIT2是纸盆。聲音方面,95的聲音風格更快些,硬一些,而SPIRIT2則較柔和一些,暖一些。
回復

racewong 發表於 2019-9-15 11:06
我未用過spirit系列, 又未玩過95。

不如我問下廠方回覆先啦

再次多謝鎗王幫忙詢問及靜待回覆
回復

pepsiman 發表於 2019-9-15 11:31
師兄,你可參考一下這個會員將95.22吊天花的做法
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewt ...

百事兄:  
這個非常之有用,但不知如何上天花,以及XTZ 95.22 WALL SPEAKER 及 XTZ SPIRIT 2 有原裝掛天花架呢?
回復

hangshun 發表於 2019-9-15 15:37
百事兄:  
這個非常之有用,但不知如何上天花,以及XTZ 95.22 WALL SPEAKER 及 XTZ SPIRIT 2 有原裝掛天花 ...

https://www.hiendymall.com/index ... &product_id=214
回復

racewong 發表於 2019-9-15 18:04
https://www.hiendymall.com/index.php?route=product/product&manufacturer_id=23&product_id=214

再次多謝鎗王無私幫忙,這個原裝掛牆或上天花架可負重30kg,不過資料內容顯示只對應以下型號

規格        Wall mounting: Cinema M8, Cinema M8 Center, Cinema M6, Cinema M6 Center, Cinema S5, Cinema S2, Spirit 2, Spirit 6, Spirit 8 Ceiling mounting: Cinema S2 Warranty: 5 years Quantity: 1 piece
沒有對應XTZ 95.22 WALL SPEAKER
回復

hangshun 發表於 2019-9-15 21:12
再次多謝鎗王無私幫忙,這個原裝掛牆或上天花架可負重30kg,不過資料內容顯示只對應以下型號

規格        Wall mo ...

其實天花真係用 S2比較好喎,S2做SURROUND 都可以架
回復

bigpun1975 發表於 2019-9-15 22:27
其實天花真係用 S2比較好喎,S2做SURROUND 都可以架

感謝你的好意........bigpun兄
回復

hangshun 發表於 2019-9-15 22:54

無錯啊,我現用緊兩對白色,裝上天花一D都唔礙眼,聲箱設計仲會令單元微微射向皇帝位,配上原廠掛架安全得嚟又貼牆,無得頂呢,我都係因為呢幾個優點所以揀佢。聲音方面,用嚟做天花效果喇叭已經好稱職,而家天花喇叭選擇唔多,有興趣可以去俱樂部聽過先扑鎚都唔遲...
回復

hangshun 發表於 2019-9-15 22:54

其實如果你裝過天花喇叭就知,有原裝 wall mount 係非常之緊要
回復

感激兩位慷慨幫助.用原裝mount無死錯人
回復

hangshun 發表於 2019-9-16 10:46
感激兩位慷慨幫助.用原裝mount無死錯人

去馬啦
回復

去就去馬.但捻緊選邊只.
回復

hangshun 發表於 2019-9-16 12:22
去就去馬.但捻緊選邊只.

Spirit 2 加 S2?
回復

我也是這樣想,因可用原裝mount
回復

但XTZ 95.22是否用不到這款原裝架?
回復

hangshun 發表於 2019-9-16 15:16
但XTZ 95.22是否用不到這款原裝架?

相信吾得喇,唔係 bigair 兄都吾會DIY 啦
回復

bigpun1975 發表於 2019-9-16 15:48
相信吾得喇,唔係 bigair 兄都吾會DIY 啦

咁就不再想95.22,反而改用有原裝mount既Spirit 2 或 S2,不過請問Spirit 2有無得試聽呢?
回復

hangshun 發表於 2019-9-16 21:31
咁就不再想95.22,反而改用有原裝mount既Spirit 2 或 S2,不過請問Spirit 2有無得試聽呢? ...

冇呀,S2 就有
回復

已決定買邊款.稍候會連原裝mount-起下單購買.並多謝各位師兄無私幫忙戚激.
回復

hangshun 發表於 2019-9-17 11:22
已決定買邊款.稍候會連原裝mount-起下單購買.並多謝各位師兄無私幫忙戚激. ...

打電話訂,再有折

https://www.hiendy.com/hififorum ... tid=131353#lastpost
回復