新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Andyyung

[請教] 音壓計使用方法

好耐之前都買過一個音壓計,不過已經收埋咗無用了,靠耳聽,非常之唔專業...
回復

pepsiman 發表於 2019-8-22 09:29
好耐之前都買過一個音壓計,不過已經收埋咗無用了,靠耳聽,非常之唔專業... ...

百事大大,我校超低音其實都是用耳仔聽,超級不專業,無肥無凸量剛好就當中了,其他聲道就iphone度85dB,你聽過覺得我超低及其他聲道準唔準??
回復

我都係用對豬耳
回復

Shadow 發表於 2019-8-22 09:46
百事大大,我校超低音其實都是用耳仔聽,超級不專業,無肥無凸量剛好就當中了,其他聲道就iphone度85dB, ...

唔準,左前置低咗0.001db,而右後中置又大咗0.0000001db,超低就更差,多咗0.000000004db....
回復

pepsiman 發表於 2019-8-22 12:07
唔準,左前置低咗0.001db,而右後中置又大咗0.0000001db,超低就更差,多咗0.000000004db....  ...

回復

pepsiman 發表於 2019-8-22 12:07
唔準,左前置低咗0.001db,而右後中置又大咗0.0000001db,超低就更差,多咗0.000000004db....  ...

我真是比你笑死我,哈哈哈哈!我諗黎緊我要再入部新iphone XS先,希望修正埋個少少!
不過講真,真人真事,有條傻佬只耳聽完係可以分到0.1ms的偏差,及正負誤差0.5dB之內,所以我同佢先啱吹!其實你都識佢的,他就是-就是————LEO
回復

咁你只朱耳唔洗攞去做鹵水朱耳了
回復

Shadow 發表於 2019-8-22 13:22
我真是比你笑死我,哈哈哈哈!我諗黎緊我要再入部新iphone XS先,希望修正埋個少少!
不過講真 ...

世間可有比百事佬更好耳嘅生物...
快快捉佢返嚟攞去研究,好大可能係外星人嚟...

評分

查看全部評分

回復

其實我聽得出佢左前置因為喇叭線果30條線芯當中斷咗一條所以低咗B,吖. ..!唔係,係低咗db...

評分

查看全部評分

回復

我部前級auto cal完跟著都會用cheap cheap RadioShack音壓計去set番80db,更加唔專業。

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2019-8-22 13:26
咁你只朱耳唔洗攞去做鹵水朱耳了

好味喎
回復

Gary33 發表於 2019-8-22 13:58
我部前級auto cal完跟著都會用cheap cheap RadioShack音壓計去set番80db,更加唔專業。 ...

一睇就知你是前輩級啦,仲有呢D指針式
回復

pepsiman 發表於 2019-8-22 13:54
世間可有比百事佬更好耳嘅生物...
快快捉佢返嚟攞去研究,好大可能係外星人嚟...  ...

想約佢出來都難呀,仲話去研究!
回復

Shadow 發表於 2019-8-23 15:03
一睇就知你是前輩級啦,仲有呢D指針式

只用尼教各ch的大細音壓,唔使用高科技咪啦......

評分

查看全部評分

回復

Gary33 發表於 2019-8-23 15:16
只用尼教各ch的大細音壓,唔使用高科技咪啦......

咪就係,玩AV啫,唔好神化左吖,我實際真的唔知有乜咁多野校!D聲係離箱就離箱,唔離箱點校都唔離箱!度音壓只是好basic的config 小弟新手,有鐠請指正!

評分

查看全部評分

回復

我部Arcam AV860 set Dirac Live 我就會用Room Analyzer II Pro去cal, Cal完 Dirac live
之後再用音壓計微調返所有ch.大細聲。

評分

查看全部評分

回復

Gary33 發表於 2019-8-22 13:58
我部前級auto cal完跟著都會用cheap cheap RadioShack音壓計去set番80db,更加唔專業。 ...

借俾我可以嗎?
回復

lut 發表於 2019-8-23 15:47
借俾我可以嗎?

你想借個人,定你借支radioshack meter呀?
回復

Gary33 發表於 2019-8-23 15:54
你想借個人,定你借支radioshack meter呀?

其實我係想借錢, 唔係點請大師set機

評分

查看全部評分

回復

lut 發表於 2019-8-23 15:58
其實我係想借錢, 唔係點請大師set機

借錢免問,我係窮人,借音壓計就搵日我過去你度玩返半日。
回復