新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14141|回復: 26

[BD播放機] 可以播4K file 的藍光碟播放機

請問有邊部4K光碟機可播4K file (即有media player 高清播放器功能)? 但read file 功能要夠强, 因一般4K光碟機播file功能不是太強, 另外最好有雙HDMI output

以 jailbreak的oppo是睇 file 的最佳撰擇

回復

回復

mojiji1 發表於 2019-8-14 10:59
以 jailbreak的oppo是睇 file 的最佳撰擇

剛聯絡 Oppo香港after sales service (聲耀), 佢地話Oppo 4K Disc player 己停產, 不會再生產, 所以不會考慮 Oppo.

https://post76.hk/thread-274435-1-1.html
回復

MM622 發表於 2019-8-14 11:25
剛聯絡 Oppo香港after sales service (聲耀), 佢地話Oppo 4K Disc player 己停產, 不會再生產, 所以不會 ...

係咪即係冇得賣?

回復

Maybe only between Sony and Panasonic
回復

mojiji1 發表於 2019-8-14 11:29
係咪即係冇得賣?

有也是一年多前入的舊貨
回復

杰科5300內地版
香港暫時無
回復

MM622 發表於 2019-8-14 12:07
有也是一年多前入的舊貨

只要係新的無人用過就ok,因 SONY jb 現在還未完美, Panasonic 香港無代理,再來或者巧慮 media player

回復

mojiji1 發表於 2019-8-14 13:03
只要係新的無人用過就ok,因 SONY jb 現在還未完美, Panasonic 香港無代理,再來或者巧慮 media player
...

己有 media player (Egreat A5), 其實绝大部份時間 (90%+)用 media player 睇 file, 好少睇碟, 但真正4K HD file 好少有, 所以想買部兼容可以播4K file 的藍光碟機, 遲 D放咗部A5, 一機就夠了.
回復

MM622 發表於 2019-8-14 13:10
己有 media player (Egreat A5), 其實绝大部份時間 (90%+)用 media player 睇 file, 好少睇碟, 但真正4K  ...

如果吟就非oppo 莫屬 ,可在二手市場看一下 ,如果買不到新機

回復

我用緊Z10 player file,平時睇都唔錯,方便,但用LX500 jb,認真睇都幾大分別。
回復

我用緊 Zidoo X 20!
回復

Jazzgd1 發表於 2019-8-14 19:11
我用緊Z10 player file,平時睇都唔錯,方便,但用LX500 jb,認真睇都幾大分別。 ...

點解唔用LX 500 睇哂FILE 片, 因為有D FORMAT唔SUPPORT 嗎?
回復

現只有百事佬的 Cambridge audio UHDplayer可選,因唔駛jb以經可播4k file
回復

CHEAP CHEAP 地杰科G5500已可以
行貨都係$1700樓下
回復

有無死士試下JB杰科G5500
回復

mojiji1 發表於 2019-8-20 10:17
現只有百事佬的 Cambridge audio UHDplayer可選,因唔駛jb以經可播4k file

Cambridge Audio 分銷商旁話 CXUHD 已停產, 冇返貨
回復

MM622 發表於 2019-8-21 14:54
Cambridge Audio 分銷商旁話 CXUHD 已停產, 冇返貨

那如今只可在2手市場找了
回復

momolee 發表於 2019-8-20 04:48
點解唔用LX 500 睇哂FILE 片, 因為有D FORMAT唔SUPPORT 嗎?

一來係咁,兼容性有改進空間,另外係moive wall同字幕下載都好重要,如果平日普通睇用zidoo方便同穩定好多,要真係好認真想要uhd效果就lx500,兩者真係需要。

評分

查看全部評分

回復