新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11151|回復: 22

[附件] 誠意推薦的寶物

小弟一向都有download youtube儲存ssd內,話說較早前,見Gary portia兄談及關於SSD的比拼,一向用開plextor的ssd作為儲存youtube的歌仔之用的我,就即管嘗試找找一些市場上其他的SSD作比較,在經詳細研究之下發現了一個我未曾聽過的奧地利品牌,angel bird!此品牌普遍是使用在專業領域或攝影作為儲存之用!即管繼續發揮我冒險的精神,入一只名為AV PRO XT的500G SSD玩下!
付款後等超過一星期,老實說,咁大個仔都未用過咁貴SSD,個種膽顫心驚感覺,難以言喻!當一收到貨,即時放入電腦DL一些自己熟悉的歌仔,即時播放,我可以肯定地向大家說一聲,以前我曾用過的Samsung Adata WD plextor 甚至Sony g series等等全部都要靠邊站!先講畫面,個種通透自然,色彩saturation,景深效果,全部都是出乎意料之外的好,不過最利害反而是聲音部分,個種高低伸延,已遠超預期,而更要一讚的是個種音場重整還原度及密度,我只是用pcm2.0作監聽,現在所聽到的音場是有前後距離感,超強立體感,聲音充斥著一個三百尺空間每一角落!DL youtube聽歌也可咁樣,我深信如果睇file的戲必定更過癮,可惜小弟看電影時只睇碟所以未能作出AB比較!
如果有師兄是睇file多,而價錢不是考慮因素,信我,angel bird的AV pro XT是不二之選!

評分

查看全部評分

500g SSD $4k有找少少
回復

看見Shadow兄的分享,看來又要破財了
回復

好毒
回復

garyportia 發表於 2019-8-16 11:49
看見Shadow兄的分享,看來又要破財了

Gary兄,如果决定破財,希望你能夠入埋pachanko SATA cable,咁就如虎添翼
回復

無花無假,就咁電話影相及並沒有任何photoshop特技效果,已經咁樣!不如你去完台灣咪過去我度坐下law,睇埋聲肯定你暈暈地!

評分

查看全部評分

回復

如師兄所說,把它用作暫存,對全套系統有頗大幫助 ,不論是聲畫也是!

評分

查看全部評分

回復

Shadow兄:使唔使靚到咁啊 是那一隊樂隊 我又……要

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2019-8-15 21:42
500g SSD $4k有找少少

4K找小小

評分

查看全部評分

回復

iwantbd 發表於 2019-8-16 16:17
如師兄所說,把它用作暫存,對全套系統有頗大幫助 ,不論是聲畫也是! ...

Thx BD,如你所言,其實我覺得source的重要性遠較其他的重要,頭關唔掂的話,後面點攪也未必可換來很大的效益!聲效方面尤為明顯,説句老實話,這是我的格言,用有限的資源玩無限的效果,
回復

Davidsky 發表於 2019-8-16 17:10
Shadow兄:使唔使靚到咁啊  是那一隊樂隊 我又……要  ...

David兄,很久冇見了!你係兩聲道個邊寫個篇野好正,讚!
至於樂隊方面,第一幅相是black pink的Bombayah,而第二幅相是2NE1的falling in love,我只是上youtube download 落黎播的,但是聲畫完全令我目定口呆!但呢兩隊都有出bluray的,尤其是2NE1第一只演唱會我已列入了示範級音質,主音個中頻靚到發瘋,kick drum又下下應!你可上YouTube 睇下先,啱聽才入手!

評分

查看全部評分

回復

may I ask where to buy please?
回復

ok102006 發表於 2019-8-17 13:51
may I ask where to buy please?

師兄可參考,我在旺角瑩記攝影訂的
回復

好耐之前都有玩過HDD同USB PK,發覺所有野都對聲畫幾大影響,尤其係聲音方面,果時因為無會員有大儲存量SSD,而64GB手指又係超貴,所以無加入比拼項目裡面,Shadow兄,有無試過同手指比較過...
回復

pepsiman 發表於 2019-8-17 15:06
好耐之前都有玩過HDD同USB PK,發覺所有野都對聲畫幾大影響,尤其係聲音方面,果時因為無會員有大儲存量SSD,而 ...

百事兄,其實我由最初學懂download youtube就是放入USB手指內,只可惜效果我認為是強差人意!所以就轉用現在儲存於SSD內!
或者我也可粗略介紹下現在我的做法,首先download時,我會將部電腦插落pure power 3000供電,取其穩定電腦內的電力,而將pachanko sata cable接駁現用的SSD做download用。完成後,SSD會插落docking,而docking供電是用LPS經pure power 3000供電,而再用siltech royal signature的USB缐連接docking和MSB盤,最後當然是用我們個衰鬼老友個條爛鬼彩虹魚所謂的8K缐做影像傳送,就是出到咁嘅聲畫效果,所以普通手指應該不是手腳呀!

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2019-8-17 16:39
百事兄,其實我由最初學懂download youtube就是放入USB手指內,只可惜效果我認為是強差人意!所以就轉用 ...

回復

Shadow 發表於 2019-8-16 19:19
David兄,很久冇見了!你係兩聲道個邊寫個篇野好正,讚!
至於樂隊方面,第一幅相是black pink的Bombayah ...

Shadow兄:小弟的拙作,不成氣候 你那些討論文就真是犀利

小弟可看之後再作決定入手吧,多謝你的資訊

評分

查看全部評分

回復

Shadow兄去出親報告都害人筆錢,勇於嘗試找到最好硬件去改善系統。

評分

查看全部評分

回復

又學到野!多謝分享!

評分

查看全部評分

回復

ballgor 發表於 2019-8-20 12:12
又學到野!多謝分享!

波哥,如果你都有聽下歌仔,不妨可試試,最重要no pay ok啦!
回復