新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ng1302

[喇叭] 一百尺房間,適合用 ATC SCM19A 有源座地喇叭嗎?

我而家8尺X 13尺空間用緊ATC50 主動.....一D 都唔BOOM
回復

應該係話越大間房就越易boom
回復

請教一下越大就越易boom係咩原理理論?
回復

ng1302 發表於 2019-8-26 19:35
呢隻我未聽過呀,但照計Monitor類既Speaker同 SCM19A 比,音色應該唔同喎。。

...

都係個句,去代理試同比較咪乜都清楚
ATC 20PRO 係有源,要用脚架
回復

唔boom 唔代表發揮到對喇叭,亦唔等於好聲。你聽嘅目的係想玩佢靚聲?定只求唔boom?
回復

個人意見是不適合
ATC 喇叭要開到有咁上下音量, 細節先至出到嚟
小弟而家都考慮緊細房用乜嘢喇叭
咁細嘅地方一定係近牆聆聽 near-field listening
不妨睇睇外國嘅Omega speakers
回復

我就唔考慮19A,ATC中音單元有名氣的,19A只有一個中低音單元,不如上一個Model,高中低單元都齊全。
回復

cocainemelody 發表於 2019-8-28 18:51
我就唔考慮19A,ATC中音單元有名氣的,19A只有一個中低音單元,不如上一個Model,高中低單元都齊全。 ...

我很贊同.
回復

cocainemelody 發表於 2019-8-28 18:51
我就唔考慮19A,ATC中音單元有名氣的,19A只有一個中低音單元,不如上一個Model,高中低單元都齊全。 ...

GOOD,ATC的老板以前在樂富豪打工時,硏究精髓就是這個中音,所以玩ATC就必要玩三路。
回復

澳門客 發表於 2019-8-28 20:07
GOOD,ATC的老板以前在樂富豪打工時,硏究精髓就是這個中音,所以玩ATC就必要玩三路。 ...

唔夠budget都要儲夠錢買三路
回復

hiendfung 發表於 2019-8-28 18:06
個人意見是不適合
ATC 喇叭要開到有咁上下音量, 細節先至出到嚟
小弟而家都考慮緊細房用乜嘢喇叭

我聽聞Active ATC 就無呢個問題,唔一定要開大聲先好聲。
係Passive先要。
回復

saltman 發表於 2019-8-28 16:09
都係個句,去代理試同比較咪乜都清楚
ATC 20PRO 係有源,要用脚架

我之前聽過,聲係好鍾意。只係擔心房細,唔啱玩。
好多人都係地方太細,玩座地出事。

回復