新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7303|回復: 13

[官方活動] [花絮及討論區]影音之研究所-電源插頭物料篇

首先要多謝百事佬,搞咗一個咁有意義嘅活動,點解咁講?
因為一直以來大家玩 AV 都係道聽塗說,包括我在內,插頭嘅特性,可能自己已經有一套根深蒂固嘅見解,但係在同樣線材,以不同物料插頭配搭,出來的效果竟然不是預期的結果!自己也長了智識,先同大家分享一下今晚之相片。

IMG-20190819-WA0069.jpg IMG-20190819-WA0070.jpg

線材清一式用上 Gotham, 而插頭分別是銅、鍍金及鍍銠。

IMG-20190819-WA0067.jpg IMG-20190819-WA0068.jpg

我豬賓介紹分享會流程,分別以三個片段以不同插頭線材作比較。

在此向百事佬致歉,因為忙於操作器材及換線,而忘了替他拍照。

玩了兩個小時,大家盡興而歸,結果不如由參加者分享吧!
如大家有什麼想玩的話,歡迎向我或百事佬提出,能做到的,必定做,多謝各位!

首先多謝版主熱心教導!

今次真係學到好多野都
如果計聲畫,點都要諗方法試一下銠鉑金
銠會滑少少 頻寬延伸無金咁好 但如果低音有過量情況 用佢感覺控制力恰如其分
但淨以聲計,金頭好穩陣,全面過關!

其實對比Reference線 淨set野用銅準好多
聽歌先轉番金,畫面就銠鉑金最perfect

評分

查看全部評分

回復

mike1981 發表於 2019-8-20 08:54
首先多謝版主熱心教導!

今次真係學到好多野都

我一樣學到野呀
回復

多謝百事佬和猪賓兩位,今次活動很有趣味性,亦令小弟對鍍銠及鍍金增加認識,尤其對選購線材方面有ㄧ定幫助。在過程中兩位都忙於講解及更換線材,辛苦了,希望將來會繼續舉辦此類活動,特別要多謝百事佬送給小弟ㄧ份小禮物。

評分

查看全部評分

回復

今次玩三種插頭,銅頭是標準原裝線,後來換上金頭及老白金頭。
試咗三樣嘢得出結果,訊號來源LX800影響最大,其次係超低,影響最少係AV前級。
但又唔係老白金全勝,金頭同佢都各有千秋。
對於我哋鍾意diy嘅朋友,得閒拆個頭出嚟轉一轉都幾過癮。

評分

查看全部評分

回復

今次聚會,雖然人數唔多,但反而能舒服地試聽了三種物料插頭的分別和特牲!當然在不同位置應用上,絶對是有分別的,不過也譲我有跌眼鏡的情況!金頭和銠白金,在固有觀念上,原來是有變化的!在訊源方面「player」金頭有驚喜!聲畫都比較突出平均,在Subwoofer 上,銠白金在量的感覺是有優勢!各方面的控制也是適到好處!Preamp 我覺得差距不大,但我會偏向金頭!以上都是本人當天在場的感覺和選擇!相信還有那iso 8電源處理器,絕對有幫助!再次多謝百事佬和豬賓的安排和招待!希望下次再有精彩活動!

評分

查看全部評分

回復

如果物料用得其所,必能錦上添花,如虎添翼,畫龍點睛!百事兄,很好的sharing,好讓一衆燒友找到方向!

評分

查看全部評分

回復

首先、很多謝HI-ENDY一直以來給我們這群音響及家庭影院愛好者一個非常好的環境、可以歡聚在一起、無拘無束地享受一個快樂時光。更加要多謝百事佬及朱賓板主他們的款待、他們不辭勞苦、搬搬抬抬、任勞任怨、實在辛苦他們。

這次電源插頭物料的特性比較實在非常有趣、亦幫助我們了解/確認不同物料的特性對音響及影像的改變。經過是次較後、本人覺得用鍍金的插頭在不同方面的表現也比較平均。更加確認了不同器材的不同配搭可更加發揮現在器材的潛能。是次活動給我們獲益良多、再次多謝

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2019-8-21 08:34
如果物料用得其所,必能錦上添花,如虎添翼,畫龍點睛!百事兄,很好的sharing,好讓一衆燒友找到方向! ...

Shadow hing watching "Shadow". Must have a special feel.
回復

tune 發表於 2019-8-21 10:59
Shadow hing watching "Shadow". Must have a special feel.

You are absolutely right,真是sir sir聲,超勁!高,中音強橫到震耳欲聾!
回復

Shadow 發表於 2019-8-21 16:37
You are absolutely right,真是sir sir聲,超勁!高,中音強橫到震耳欲聾!

果段刀傘飛埋班士兵度,D刀真係好似斬埋身咁,好鬼好聲...
回復

雖然百事佬都算玩過唔少電源插頭,不過好似今次咁以同一線材配上不同物料插頭試聽表現都真係第一次,而且結果令小弟也感到神奇。今次為咗令有份出席嘅會員對物料有更深認識,同埋增加佢地嘅參與性,我同豬賓由訊源PIONEER LX-800開始,之後到ONKYO PR-RZ5100前級,最後到XTZ SUB 12X2超低音,輪流以盲測方式更換線材(註:銅頭係作Reference之用),每次試完一次器材都做投票,更問大家聽感,之後猜物料出場次序,如是者試完三種器材,大家都加深咗物料對器材聲畫嘅改變,當然結果係各有支持者呢...
百事佬非常喜歡呢類活動,真真正正可以安座以同一器材去認識配件嘅特性,雖然今次活動我要負責換線加打碟,而且只可以坐係近右後置旁,不過都可以聽得出物料對聲音嘅轉變。可能今次活動有唔少會員因為時間關係唔能夠參加,不過綜合以上嘅會員回覆,應該都可以俾到唔少參考大家,最後要多謝一眾有份參與嘅會員,有你地嘅支持,呢個活動先可以完成....

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2019-8-21 21:40
雖然百事佬都算玩過唔少電源插頭,不過好似今次咁以同一線材配上不同物料插頭試聽表現都真係第一次,而且結果 ...

老實講,我事前都怕分別不大,實情都好有啟發性
回復

bigpun1975 發表於 2019-8-22 11:26
老實講,我事前都怕分別不大,實情都好有啟發性

無錯,估唔到一對插頭可以令畫面即時有提升,對比度高咗,顏色都可以有改變...
回復