新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10479|回復: 18

[測試報告] 膽耳擴: Cayin HA-300

Sorry 版主, 我冇headfi account. post左係.

講左退燒,即應該齊章,停止投資。不過總係沒完沒了,難斷尾。我諗我攪埋耳機,應該燒完。一定唔會攪CD,黑膠的。

最近多左很多時間Headphone,本身用緊Kinki THR-1 + HD650. 此setup用黎播下背景音樂,與屏風系統有一定距離。
之前我帶過HD650去朋友度聽HD800,覺得真係差很遠。於是就打算買Hd800s. 希望耳機系統都接近屏風系統,等未來就算冇機會聽屏風,都有後備。
最近終於行動入手左HD800s,我期待HD800s可有比較接近屏風的音場與detail,但實際與現實差一截。我知道Hd800s可以發揮得更好. 友人說,要換amp. 又有友人說要換線. 我主張gear先行,於是不停看。

我諗過, 我係想玩膽耳擴的,因為我在二聲道不可能玩膽後。(貴,熱,大)。
所以很想在耳機上可以玩。本身諗住Woo audio wa22.
後來得知, Cayin舊年出左部 HA300, 網上討論講到好堅, 甚至有人吹到與viva齊名. 眼前一亮, 就膽粗粗入手了.
300B可以與lampizator share, 更是一大優勢.
很多謝友人幫我運送,非常辛苦晒。多謝你!

跟Kinki THR-1比, 是不公平的. 始終價錢差一截, 推起HD800s 也差一截. 然而, 唔好睇少Kinki THR-1,我聽過佢之後立即賣掉外國很多人用的Schiit Vahalla 2. 佢聲音乾淨自然,HD650好似好D, 推HD800s吃力. 或者我對後期有更高的預期.
Cayin HA300 對比Kinki
1 聲音更立體突出, 更響(明顯地)
2 唔駛開大聲都夠喉 (唔夠喉會開得大聲, 但唔耐聽)
3 分離度更好.(明顯地)

玩音響真係一闊三大. 如果你的耳機或喇叭易推又好聲, 係一件好事. 然而唔知點解就係有時有D好野, 好鬼難推.

膽耳擴, 對比用石機推的屏風, 係比較慢的. 即使爆起來. (也可能係線材, 不過我估也未必得及得上石機屏風的速度).
然而, 部Cayin的推力真係好夠, HD800s易如反掌, 要幾多都有. 佢最高可以推600ohm.
爆Jazz Variant時 力量十足, 速度亦有8分以上. 有點像用300B的Lampizator. (Lampizator 爆發力最強是242)
聽人聲, 聽Jazz 比較強, 有力量及夠響(Jazz的trumpet), 不生硬, 比聽屏風時好像更響, 甚至更入耳, 是個驚喜.
這膽耳擴唔會模模糊那種,豐富而且通透的,我知這是很不容易的。

講個樣,都真係交足貨,仲有兩支針fling fling下俾你睇.
佢仲可以用黎推喇叭, 不過我冇機會試了. (冇書架)
靜度方便, 不要過12點方向. 過左會有些洪洪聲的低頻底燥. 我懷疑很多膽機會有這問題 (Lampizator沒有的). 我不清楚其他膽後/膽耳擴會否也有這問題. 我覺得這問題不大, 不過12點方向就好了.

總括而言,我很滿意了。現在的耳機系統也有一定魅力。這Cayin HA300應該係我的耳擴end game。再好的我應該冇錢買了。

線材方面, 暫時首選Lavricables. 希望線材可以加強通透及動態. 不過都係拖左陣, 回下血先.

評分

查看全部評分

你燒埋耳機...

除左講恭喜, 都唔知講咩啦.

你有無興趣玩多D坐枱耳擴?
回復

racewong 發表於 2019-8-31 12:40
你燒埋耳機...

除左講恭喜, 都唔知講咩啦.  

有得試梗係好。
回復

好。
回復

睇怕我冇乜機會玩耳機。但如果玩,只考慮靜電。

回復

dekiller 發表於 2019-8-31 21:11
睇怕我冇乜機會玩耳機。但如果玩,只考慮靜電。

靜電仲難攪。
回復

赢KINKI好正常,KINKI只系一台假平衡机,无论声场,分离度都无得比噶,HA300换蛋有提升噶
回復

呢度好似无咩CHING玩耳机,静电相对来讲选择少好多,静电唔难搞,静电放就系得无几多,保养就有D麻烦,低阻低敏噶耳机仲麻烦,600欧的耳机系好好推噶啦
回復

我用HPA V281咋
回復

GGT260 發表於 2019-8-31 22:31
呢度好似无咩CHING玩耳机,静电相对来讲选择少好多,静电唔难搞,静电放就系得无几多,保养就有D麻烦,低阻 ...

耳燒路過報到
回復

我都系听耳机多,音箱比人话嘈,周末屋企人出晒街先有得听箱囖,我用紧HD800s,我用石机推
回復

GGT260 發表於 2019-9-1 22:25
我都系听耳机多,音箱比人话嘈,周末屋企人出晒街先有得听箱囖,我用紧HD800s,我用石机推  ...

今日有朋友黎聽, 朋友comment:

Kinki
推HD650 ok
推HD800S 感覺冇乜特別, 就像2018音響展聽那時一樣.

Cayin HA300
推HD650 多了味精, 好像太濃味
推HD800s 與Kinki是兩個世界. D音場同分離度開晒.  

石機我最想試GS-x MK2
回復

耳燒路過報到 X2
回復

GGT260 發表於 2019-9-1 22:25
我都系听耳机多,音箱比人话嘈,周末屋企人出晒街先有得听箱囖,我用紧HD800s,我用石机推  ...

我都係800s配石機
回復

高階石機耳擴有甚麼選擇?
回復

t1174 發表於 2019-9-5 11:24
高階石機耳擴有甚麼選擇?

幾高階都比你用晒啦.
回復

冇 wor. 我反而用中階。雖然完全夠用。不過都想觀望未來。
回復

說到中階,cayin 在明天廣州展會展出新中階耳擴,好像叫 HA6A. 強調是用 EL34 下可改用 kt77等。應該是好玩之作。
回復

剛剛換左對清爽的Sylvania VT-231gt,仲生猛左。
回復