新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 98719

[黑膠系統] Phono AMP

新漢陳Sir 發表於 2019-9-4 15:55
我記得十多年前與一位曾為Primare和Pass Labs設計前級放大電路的人交流時得悉的。 ...

不過Primare R35係新model,陳SIR點確定佢有幾多工作電壓?
回復

低燒新人 發表於 2019-9-4 16:23
不過Primare R35係新model,陳SIR點確定佢有幾多工作電壓?

追求高工作電壓及高訊噪比是要付代價的。就以Goldmund的前級放大器為例,其放大電路的工作電壓動輒達+/-60VDC或以上!
閣下大可以到Primare代理商的陳列室,要求播放大編制管弦樂及小品各一段,藉此判斷是否具足夠動態範圍即可知曉。
回復

新漢陳Sir 發表於 2019-9-4 16:47
追求高工作電壓及高訊噪比是要付代價的。就以Goldmund的前級放大器為例,其放大電路的工作電壓動輒達+/-6 ...

陳SIR有聽過R35判斷佢低過+/-15V? 我真係唔夠料用耳仔去聽一部phono用幾多工作電壓,況且高價錢對我嚟講=高血壓,唔=高電壓,所以只有請教陳SIR。
回復

低燒新人 發表於 2019-9-4 17:18
陳SIR有聽過R35判斷佢低過+/-15V? 我真係唔夠料用耳仔去聽一部phono用幾多工作電壓,況且高價錢對我嚟講= ...

我從來沒有這樣說過。
通常廠商不會輕易透露工作電壓詳情,除非主動提供電路圖可供參考。不過聼古典音樂時動態範圍有多寬也可略知一二的。
回復

新漢陳Sir 發表於 2019-9-4 18:04
我從來沒有這樣說過。
通常廠商不會輕易透露工作電壓詳情,除非主動提供電路圖可供參考。不過聼古典音樂 ...

廠一般都唔透露的數據做唔到參考,都係講性價比實際D,R35應該萬頭有交易,我都心思思想搬番D黑膠出嚟聽,陳SIR依你話呢部機玩唔玩得過?
回復

低燒新人 發表於 2019-9-4 12:40
請問+/-15VDC呢類數據係邊到搵到?  覺得跟陳SIR學呢D野實用過歷史。  Thanks.

家有一老如有一寶..
回復

最新 Musical Surroundings Nova III, 新電源設計很靜, 音色音效俱佳, 可以試聽!
Musical-Surroundings-Nova-III-Phono-Preamp_Main-1.jpg 61NFQb7GPVL._SL1500_.jpg
回復

Avantgarde-HK 發表於 2019-9-5 14:28
最新 Musical Surroundings Nova III, 新電源設計很靜, 音色音效俱佳, 可以試聽!
...

同Primare差不多價位,可惜冇平衡同要揹火牛。  Thanks anyway.
回復

不用客氣!有機會可試聽一下
回復

Avantgarde-HK 發表於 2019-9-5 15:26
不用客氣!有機會可試聽一下

回復

racewong 發表於 2019-9-5 11:59
家有一老如有一寶..

是的。我已屆七十嵗,老了。
雖然有人鼓吹長命120嵗,七十嵗只算中年,卻是歪理。
回復