新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12975|回復: 17

[喇叭線] 真係可以PK兩三倍價錢既威馬Piano 喇叭線

威馬品牌喺Hiendy都一直擁有眾多支持者, 原因除左佢老人家對音響既經驗豐富, 經常喺Hiendy解答網友既問題外, 另一原因一定係佢公司出品的所有產品都抵玩又好聲。

好似今次馬Sir拎左對Piano喇叭線到俱樂部。

眼見實物好靚仔, 全白布網線身, 兩邊使用重型 碳纖接環與碳纖蕉插。

線芯使用四條6mm SPCOCC鍍銀, 全人手以X-CROSS結構編織而成.

由於對PIANO用左咁組既線芯, 使得線身都好重手。  使用上記得搵D野墊一墊個蕉插。

講完佢既技術, 係時侯要寫下我對佢既聽感了.

測試器材與喇叭, 我用左SOULUTION 325+311 推動WILSON BENESCH P2.0

SOULUTION最新入門系列3系前後級, 係一套推力與音樂感並重既器材, 如果大家之前聽過既SOULUTION係比較爽快高清的話, 新一代既SOULUTION會在音樂感嚇你一跳. 一方面你又會聽到SOULUTION既爽快高清, 另一方面亦提升已音樂感既感染力.

而最新WILSON BENESCH入門PRECISION 系列, 依對P2.0係中間,型號, 對上有P3.0大座地喇叭, 對下就係P1.0書架喇叭.
依對P2.0最大特色, 就係少左WILSON BENESCH簽名碳纖側板所帶來既獨有音色  
簡單D講就係淡口了, 而少許淡口, 換來就是更快速, 更甩箱, 全頻線條更明確.

依套組合既性格本來已經係極配, 當我換上PIANO喇叭線後, 第一隻測試碟當然拎隻有鋼琴伴奏既SUKI.S [The Hat Trick] - 完全.

當我聽左前奏既鋼琴, 不得不配服威馬SIR對造線的功力, PIANO喇叭線最強項既特色, 就是佢既型號名字-[PIANO], 用左PIANO後, 令到本來已絕配, 平衡度十分高既組合, 加添了中高頻既高麗力感與分析力, 手指按鍵的強弱比, 高頻的擴散及長長的尾音餘韻.

若單以依份咁艷麗的高頻, 好明顯只能在極高級的線材, 先可以聽到.
而低頻方面, 佢既下潛力比抽撃力優秀, 就好似按下鋼琴低音鍵時, 琴膛共鳴的型態, 都能夠令聽者確確實實咁感受到.

至於人聲, 我又唔覺得佢好厚, 又唔覺佢特別薄聲, 喺人聲水份來說, 我覺得PIANO喇叭線做得啱啱好. 唔會有太多音染.

最後,我講到依對PIANO咁好, 賣幾錢先?

依家馬SIR話想衝擊下音響市場, 只要係HIENDY會員, 就可以以蝕本價$6800 (原價$15800) 購買一對2.5M PIANO喇叭線.

大家如果想UPGRADE喇叭線既話, 我建議你地快D打比我訂購吧.

HIENDYMALL訂購專線: 6508 8000

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=131306

評分

查看全部評分

啱啱先借左對訊號線返屋企試, 咁快又黎放毒!
回復

我未試過馬sir條真龍, 不過依對Piano的確有驚喜
回復

racewong 發表於 2019-9-9 20:02
我未試過馬sir條真龍, 不過依對Piano的確有驚喜

真龍係 15 周年系列,今年係 20 周年,所以真龍退役左啦
回復

wilmerworkshop 發表於 2019-9-11 13:06
真龍係 15 周年系列,今年係 20 周年,所以真龍退役左啦

真龍退役, 下一代就係威龍系列.

馬條龍.

評分

查看全部評分

回復

有新品再俾你玩,不過短期内 Piano 係現役旗艦,有新品都係更加親民嘅級數
回復

wilmerworkshop 發表於 2019-9-11 20:38
有新品再俾你玩,不過短期内 Piano 係現役旗艦,有新品都係更加親民嘅級數

馬爺, 點解唔再出高級一點線材呀!?
回復

sumchung 發表於 2019-9-11 21:33
馬爺, 點解唔再出高級一點線材呀!?

遲吓啦,如果捱得過今年。。。
回復

wilmerworkshop 發表於 2019-9-11 22:18
遲吓啦,如果捱得過今年。。。

你唔係講得咁嚴重吧! 究竟咩事?
回復

sumchung 發表於 2019-9-11 23:04
你唔係講得咁嚴重吧! 究竟咩事?

貿易戰加本地問題,内懮外患,其實冇乜邊個好過,大家都係堅持緊,只係好多人唔講出口,依兩、三個月連深水埗都越嚟越多吉舖,你話咩事呀!?
回復

wilmerworkshop 發表於 2019-9-12 11:03
貿易戰加本地問題,内懮外患,其實冇乜邊個好過,大家都係堅持緊,只係好多人唔講出口,依兩、三個月連深 ...

大家努力啦
回復

我公司生意都跌咗二成
回復

冇心機買野玩
回復

on90on 發表於 2019-9-12 11:21
我公司生意都跌咗二成

跌二成好好彩啦!我 8 月總生意額攞晒嚟交舖租都未夠

有啲做其他行業批發嘅老友仲慘,唔係俾人走數,就係到期收數果吓俾人坐地「壓」價,唔打折唔找數
回復

wilmerworkshop 發表於 2019-9-12 11:41
跌二成好好彩啦!我 8 月總生意額攞晒嚟交舖租都未夠

有啲做其他行業批發嘅老友仲慘,唔係俾 ...

我又要壓價
回復

回復

我好彩6月底退休,如果吾係呢幾個月肯定俾老闆卒數卒到PK,比死更難受。
回復

嚦嚦 發表於 2019-9-13 16:07
我好彩6月底退休,如果吾係呢幾個月肯定俾老闆卒數卒到PK,比死更難受。  ...

最醒目係你
回復