新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10141|回復: 20

[CAS] CAS vs CD

Rip 咗來聽好聲過直接用CD聽
同一只CD 同一部解碼
無理有我部MAC吸入drive會靚過DCS部ESO drive

評分

查看全部評分

普通 CD 隻碟本身嘅用料質素一般,唔知會唔會係個樽頸位呢?

幾年前外國有師兄試過用三菱 Green Tune CD-R 比較『天價』玻璃 CD,佢自己燒嘅 Green Tune 碟都唔輸蝕:

http://www.genesisloudspeakers.com/wp-content/uploads/2017/12/Black_CD_Paper_Ultimate.pdf#page=3
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=106271&page=4#pid2887111

國內嘅師兄係 Vivaldi 用家,佢都話 Green Tune 掂過碌蔗:

http://erji.net/forum.php?mod=viewthread&tid=2153111
回復

我亦剛加入CAS行列, 在我套機來說暫時CAS未追到CD機嘅聲。
回復

可能器材問題吧。我CAS系統只能還原CD70%的效果。
已經用EAC軟件轉出來,都是覺得有點差距。
回復

我花咗接近6000,組裝了個rip的光驅,無論你用乜機,乜軟件,做rip,出來的文檔,始終比原CD少咗嘢。

至於“好唔好聲”,同你的調整有關。
回復

我花咗接近6000,組裝了個rip的光驅,無論你用乜機,乜軟件,做rip,出來的文檔,始終比原CD少咗嘢。

至於“好唔好聲”,同你的調整有關。
回復

thomas928 發表於 2019-9-7 11:45
已經用EAC軟件轉出來,都是覺得有點差距。 ...

完全同意,如果CAS碰上SACD,同一隻album都更加比不上。。。CAS都有升到DSD...可能我個CAS器材並未夠班...嘿嘿
回復

回復

你個CD盤咁勁, 無理由會輸喎.
回復

iMAC WAV Synology
Blue Node2i DCS Puccini
完勝
DCS Puccini 直出

我都唔明點解
回復

el188 發表於 2019-9-9 17:27
完勝

部PUCCINI係咪有FILTER SET?
回復

完勝

回復

完勝

回復

romeochris 發表於 2019-9-9 14:14
完全同意,如果CAS碰上SACD,同一隻album都更加比不上。。。CAS都有升到DSD...可能我個CAS器材並未夠班.. ...

所以而家一般都是看自己心情選聽邊套器材
CAS確實是方便好多。又可以睇Cover art,搵碟都無咁困難
各有優勢。
CAS我是隨便聆聽,而CD就真是會認真對待。
回復

我的CD已經全部封晒塵了  
回復

低燒新人 發表於 2019-9-10 13:07
我的CD已經全部封晒塵了

咁不如暫放在俱樂部啦.
回復

racewong 發表於 2019-9-10 13:21
咁不如暫放在俱樂部啦.

呢個主意唔錯,倉租都慳返
回復

低燒新人 發表於 2019-9-10 14:18
呢個主意唔錯,倉租都慳返

回復

用有i2s嘅dac應該有9成接近cd
回復

thomas928 發表於 2019-9-7 11:45
已經用EAC軟件轉出來,都是覺得有點差距。 ...

用有i2s嘅dac應該9成接近
回復