新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7266|回復: 17

[請教] 前級同10M鐘二選一?

最近小弟終於有時間玩返音響, 希望加入前級或10M鐘作小升級,
但因預算(30-50K左右)同位置有限制,暫時只能兩者選其一
想請教各位音響高手,我應該升前級先定10M鐘先會比較有效果?
10M鐘方面早年有使用Cybershaft OCXO clock & MUTEC REF 10
前級就認識不多,暫時會考慮nagra 因尺寸符合要求
喇叭是使用PSI Audio
謝謝
咩訊源? 用緊咩前級?

回復

10m插邊?
回復

成套系統寫出黎先comment倒噃
回復

racewong 發表於 2019-9-12 21:20
咩訊源? 用緊咩前級?

訊源CAS 解碼自帶前級
回復

10m可插dCS Master Clock 同SoTM tx USBUltra
回復

Simplythere 發表於 2019-9-12 21:50
成套系統寫出黎先comment倒噃

PC經USB輸出>SoTM tx USBUltra>dcs vivaldi dac+Master Clock>speaker

謝謝
回復

r002 發表於 2019-9-12 21:55
PC經USB輸出>SoTM tx USBUltra>dcs vivaldi dac+Master Clock>speaker

謝謝

咁既器材, 一定係前級啦
回復

Upsampler 先啦你問下vhs兄,玩cas一定有
回復

Upsampler 先啦你問下vhs兄,玩cas一定有
回復

Nagra 前級係 Classic 或 HD
回復

比4季前級要10皮以上先正5皮入10M clock加靚線。但Upsampler 是必須的的

評分

查看全部評分

回復

免强買個鐘玩玩。前級真係好難選。dCS好似加外面的都冇好結果。
回復

dekiller 發表於 2019-9-13 01:38
免强買個鐘玩玩。前級真係好難選。dCS好似加外面的都冇好結果。

如果講, 咁就一於買升頻啦.

一係就NAGRA CLASSIC PRE.
回復

謝謝各位大佬意見 ,Upsampler同大件頭的器材都唔使諗.
其實都有諗過放左Master Clock籐出空間放Upsampler,
除預算外最大問題係過唔到家中老世果關....
所以前級要搵細細部的機,NAGRA CLASSIC PRE超預算= =
MUTEC REF 10 同Nagra Jazz 二選一

祝各位中秋快樂~~~~~~~~~~
回復

r002 發表於 2019-9-13 18:31
謝謝各位大佬意見 ,Upsampler同大件頭的器材都唔使諗.
其實都有諗過放左Master Clock籐出空間放Upsampler ...

dCS 冇clock的話,就好digital聲。冇upsampler的話,等於讓一臂。Um...唯一建議你賣DAC,入Vivaldi One。Master clock又可以留住
回復

如果前級是DAC內置的digital 前級 , 絶對要改成analog.

鐘我暫時覺得成本很重. 如果玩CAS, 訊源其實最重要係個dac既質素, 系統則線材/fuse十分重要.  鐘的效果我覺得難及這些重要呢. 系統完善得很, 再去玩鐘亦不遲.

CAS想玩升頻, PC其實也做倒. 你可以先試下係咪啱心水. 升左空間感有點改變的, 升PCM/DSD亦有不同, 試下啱唔啱自己.
回復

留番D錢買禮物俾老婆啦。  
回復