新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mightyatoms

[請教] 新手一問... DAC,Streamer , Network Transport 的抉擇

請問你的$70,000 budget是否和vhs兄一樣的「每月」?
回復

里克1 發表於 2019-10-3 12:45
唔用NAS就一部SERVER +一部DAC.   用NAS就Streamer with DAC 一部過.

如果NAS 直去DAC d聲會差好多?
回復

個人覺得加部似樣的DAC係唯一肯定會改善音色的選項。 加streamer、transport或者server,係咪好聲左甚至衰聲左就視乎品牌型號質素,又或者聲底係咪你杯茶。
回復

mightyatoms 發表於 2019-10-3 14:47
如果NAS 直去DAC d聲會差好多?

如你要聽Tidal, NAS 去DAC你要多一部Streamer, 一係部DAC 有埋streaming 功能.   NAS存FILE, 去DAC 之前要經過network, router/switch, 靚聲要花好多功夫.
回復

Sa683s 發表於 2019-10-3 14:43
請問你的$70,000 budget是否和vhs兄一樣的「每月」?

好問題
回復

而家玩CAS要預埋玩Roon. Roon真係好正, 返唔到轉頭.

回復

如果$70K

可以玩到Auralic 的 G2 系列(Aries G2 + Vega G2)

http://micaudio.com/html/news/auralic/g2.html

回復

里克1 發表於 2019-10-3 16:23
如你要聽Tidal, NAS 去DAC你要多一部Streamer, 一係部DAC 有埋streaming 功能.   NAS存FILE, 去DAC 之前 ...

假設我唔會用spotify 同tidal, 咁我用哂budget 落部好d既DAC 會好d?

同埋如果部NAS 放得同dac 近,會唔會用usb 好d?
回復

StoneAge 發表於 2019-10-3 17:45
如果$70K  

可以玩到Auralic 的 G2 系列(Aries G2 + Vega G2)

多謝你建議..... 呢個就係我15/16 既位....
如果我唔聽tidal/spotify... 我買部weiss 502, 會唔會同呢個組合一樣咁掂呢?
回復

如果真的15/16, 可先將budget 放到解碼。  那解碼可直接食到nas的資料就可。 streamer, server, 這些以後有需要才買啦。
回復

我都係覺得一炮過買盡DAC最好
回復

dCS Vivaldi Dac
回復

CAS 最重要 DAC
回復

回復

里克1 發表於 2019-10-3 19:34
如果真的15/16, 可先將budget 放到解碼。  那解碼可直接食到nas的資料就可。 streamer, server, 這些以後 ...

咁用usb 或者 lan 駁dac,又會邊個好d呢
回復

mightyatoms 發表於 2019-10-3 21:00
咁用usb 或者 lan 駁dac,又會邊個好d呢

如可不經router, switch.  同價位應該lan 線好d。  想比較其實不難, 買條音響用途,300元多的supar lan 線,再揾條300元多的usb線比較下就知。
回復

NAS点可以直接入解码啊,梗系要加部转盘啊
回復

GGT260 發表於 2019-10-3 22:20
NAS点可以直接入解码啊,梗系要加部转盘啊

我見可以不用轉盤呵
回復

Soundgenic可以USB直駁解碼
回復

回復