新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14720|回復: 37

[喇叭線] 有沒有師兄用bi wire 是用不同牌子喇叭來聽歌?

如題。

因為買左新喇叭線插高中音,舊喇叭線插低音。
小弟試過換走舊喇叭線換jumper,聲音好似差左d,又有可能jumper不是高級model,所以差一些。
我係Bi-wire 亦係bi-amp,想有正常聲音。兩部amp電源線,左右高低音喇叭線一定要同一樣型號和長度。
回復

我係Bi-wire 亦係bi-amp,想有正常聲音。兩部amp電源線,左右高低音喇叭線一定要同一樣。
回復

kc7 發表於 2019-10-2 21:39
我係Bi-wire 亦係bi-amp,想有正常聲音。兩部amp電源線,左右高低音喇叭線一定要同一樣。 ...

好難搞,買多對喇叭線好重皮,用jumper又好似差左。
回復

dxvmon2000 發表於 2019-10-2 21:49
好難搞,買多對喇叭線好重皮,用jumper又好似差左。

有牌子bi wire喇叭線,最平由千幾蚊一對起。
回復

kc7 發表於 2019-10-2 22:50
有牌子bi wire喇叭線,最平由千幾蚊一對起。

玩返一樣品牌及型號吧。

回復

可以,不過匹配上比用兩對一樣難度高
回復

因兩條線唔同聲音底子,出唔同聲好難咁樣玩得好
回復

Willwing 發表於 2019-10-3 00:36
因兩條線唔同聲音底子,出唔同聲好難咁樣玩得好

正確
回復

小弟剛買voodoo stradivarius amati edition喇叭線,無買佢jumper, 由老麥1.2kw 插上 b&w 802 高中音改善效果,插低音用緊Madison E1 喇叭線,其實就無出現鴛鴦聲。不過再試下用audioquest jumper 換走 madison,d 聲好怪,低音力好大又有boom 聲,我怕買多對jumper 唔知會唔會都有這個情況出現。
回復

dxvmon2000 發表於 2019-10-3 09:21
小弟剛買voodoo stradivarius amati edition喇叭線,無買佢jumper, 由老麥1.2kw 插上 b&w 802 高中音改善效 ...

你對喇叭線插喺喇叭既LF OR HF?
回復

racewong 發表於 2019-10-3 11:56
你對喇叭線插喺喇叭既LF OR HF?

Voodoo 插HF, Madsion E1 插 LF
回復

dxvmon2000 發表於 2019-10-3 11:58
Voodoo 插HF, Madsion E1 插 LF

如果我係你, 我用對VOODOO插LF, 再買多條高音靚既JUMPER插上去HF.
回復

kc7 發表於 2019-10-2 21:33
我係Bi-wire 亦係bi-amp,想有正常聲音。兩部amp電源線,左右高低音喇叭線一定要同一樣型號和長度。 ...

這個是正常人的玩法。

回復

racewong 發表於 2019-10-3 12:09
如果我係你, 我用對VOODOO插LF, 再買多條高音靚既JUMPER插上去HF.

我有試過插LF, 低聲好強烈,現在暫時頂住先,現在上網徵求先,如有錢再去線鋪買對新 voodoo jumper 。
回復

racewong 發表於 2019-10-3 12:09

我見有其它師兄去買一對喇叭線,之後買其他牌子jumper來做配對。

回復

dxvmon2000 發表於 2019-10-3 14:24
我見有其它師兄去買一對喇叭線,之後買其他牌子jumper來做配對。

係呀.

其實概念好簡單, 買條靚低音既喇叭線插LF, 之後再買對靚高中音既JUMPER插LF to HF.

咁就全頻都靚晒.
回復

racewong 發表於 2019-10-3 14:34
係呀.

其實概念好簡單, 買條靚低音既喇叭線插LF, 之後再買對靚高中音既JUMPER插LF to HF.

不同jumper牌子都可以嗎?
回復

dxvmon2000 發表於 2019-10-3 15:19
不同jumper牌子都可以嗎?

當然可以啦,

好似好多人用NBS喇叭線, 配搭KONDO SPS2.7 JUMPER.
回復

racewong 發表於 2019-10-3 16:08
當然可以啦,

好似好多人用NBS喇叭線, 配搭KONDO SPS2.7 JUMPER.

版主,有沒有jumper 好介紹,如果唔想用返voodoo
回復