新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: vincentfung

[分享] 香港購物感受,支持離港消費!

racewong 發表於 2019-10-22 15:41
係事實既話, 我一定話比佢老闆知道.

或者你上去搵MARK哥吧. 佢好好招呼.

親身經歷,半年前有一次陪朋友上添置買前級,先去膽皇諗住試部最入門的膽前級.
入到去,店員show都唔show我地,到我開聲問可唔可以試聲,店員回覆話:「無駁出黎喎!」之後繼續唔理我地.
正當我地動身要走一刻,Mark哥係終於返黎,主動問我地想試邊部.而且任試唔嬲,仲裝埋幾對靚膽比我地比較,又教我地如何分辦D膽.
試完一輪,我地決定聽多一兩間,Mark哥都係笑面迎人.
最後我地都係返膽皇買機,結果又係佢鋪頭試多個幾鐘,全程有傾有講,服務非常好.
希望MARK哥可以睇到
回復

jae_fo 發表於 2019-10-23 12:56
親身經歷,半年前有一次陪朋友上添置買前級,先去膽皇諗住試部最入門的膽前級.
入到去,店員show都唔show我 ...

放心, 我會比mark哥睇。 有人贊佢
回復

我唔係作出泥,當時都成年幾前大約二三點,膽王當時係有個瘦瘦哋嘅sales,好似掛住部電腦多過客。
回復

好少行陳列室同二手舖,但間吾中上添置見到啲二手舖大哥咀臉真係好難頂。
其實過門都係客,點解要趕呢?
回復

嚦嚦 發表於 2019-10-23 22:06
好少行陳列室同二手舖,但間吾中上添置見到啲二手舖大哥咀臉真係好難頂。
其實過門都係客,點解要趕呢? ...

你個樣已經係寫住(有錢人)。

佢地唔識睇相。。。
回復

fansullivan 發表於 2019-10-18 20:20
支持離港消費,樓主加油!

俾錢當然唔係大晒,不過sales好似當佢賣緊部機幾十幾百萬一部要富豪先買得起咁,其實佢一日營業額可能仲少過賣菜果個,幾萬蚊部機我相信大部份香港人都買得起,唔會以為自己賣d嘢有幾咁高尚.

Agree.

評分

查看全部評分

回復

fansullivan 發表於 2019-10-18 20:20
支持離港消費,樓主加油!

俾錢當然唔係大晒,不過sales好似當佢賣緊部機幾十幾百萬一部要富豪先買得起咁,其實佢一日營業額可能仲少過賣菜果個,幾萬蚊部機我相信大部份香港人都買得起,唔會以為自己賣d嘢有幾咁高尚.

Agree.

Agree.
回復

Tomt 發表於 2019-10-23 21:23
我唔係作出泥,當時都成年幾前大約二三點,膽王當時係有個瘦瘦哋嘅sales,好似掛住部電腦多
請Delete 此pos ...

都爹利街年代....
回復

請問尊貴藍燈M牌最貴部機香港賣幾錢?
回復

好多年前,出嚟做嘢冇幾耐,想買對Celestion,印象中好似係SL6,上去糖街新時代度睇,有上過去嘅都有見過佢個喇叭陣,都幾壯觀,其中SL700 出緊聲,有個亞叔座响張高凳,就問佢可唔可以試吓對SL6 出聲?佢話:冇駁!
又過咗十幾年,上去旺角阿二度,想話試吓平嘅金仔合併。上到去,見有人試緊,播緊音樂,就諗住問個 Sale 哥哥啦:唔該⋯⋯ 佢冇擰過嚟,以為音樂大聲,佢聽唔倒啫,咁再叫:唔該⋯⋯ 吖佢聽到喇,佢擰過嚟又擰返轉面⋯⋯ 咁我就撘車立走了。
早八九年前,上去百德新街二樓鋪,遭遇又係大同小異,以為時代轉變左,佢哋嘅做事方式會改變,咁就真係有啲一相情願。
我有時諗,其實佢地期望點嘅呢!?係咪每個客上嚟都:「呀唔該,俾部乜乜我吖。」「唔該俾幾對乜乜我吖。」「唔駛袋喇唔該。」「唔駛找喇唔該。」
回復

frankyching 發表於 2019-10-25 13:04
好多年前,出嚟做嘢冇幾耐,想買對Celestion,印象中好似係SL6,上去糖街新時代度睇,有上過去嘅都有見過佢 ...

我十幾年前玩音響, 喺添置都有差唔多招呼...

不過已經係十幾年前了...邊間我都唔記得左.
回復

racewong 發表於 2019-10-25 13:16
我十幾年前玩音響, 喺添置都有差唔多招呼...

不過已經係十幾年前了...邊間我都唔記得左.{:5_5 ...

我份人又小氣又記仇,所以我全部記得。
回復

frankyching 發表於 2019-10-25 13:19
我份人又小氣又記仇,所以我全部記得。

唔開心既事, 記咩鬼呀.

開開心心玩機啦.
回復

有d HIFI舖我的確係冇乜好感

不過我早幾年買amp
係有蛇試luxman既體驗都唔錯
也許不算很pro
但都幾友善

雖然最冇買

回復

嚦嚦 發表於 2019-10-23 22:06
其實過門都係客,點解要趕呢? ...

我剛剛和朋友去了添置。有些店確是唔理你和唔打招呼。2樓和10樓好有善,還主動叫我們坐低聽歌。另外有3、4間,問他們線和釘腳,也會介紹下。

以前上 Hifi德度,我一開始已經同 sales 哥哥講我在加拿大回港玩,朋友推薦我上來見識下,我已經表明唔會幫襯。 Sales 哥哥仍然招呼我坐低聽歌,播了幾張黑膠。德哥後來出來,站在後面聽了一陣,他走去改變喇叭toe in 角度,再聽,再調。

我和朋友都係遊客。我們各自去過不同的音響店,真係覺得香港音響店招呼唔差,雖然我們唔係去過好多 hifi 舖。因我們唔會幫襯,所以唔會問可唔可以聽下。每次都係店員主動叫我們坐低聽。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2019-10-26 05:38
我剛剛和朋友去了添置。有些店確是唔理你和唔打招呼。2樓和10樓好有善,還主動叫我們坐低聽歌。另外有3、 ...

因為你係有錢佬款。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2019-10-26 08:55
因為你係有錢佬款。

回復

PhantomGTR 發表於 2019-10-26 08:55
因為你係有錢佬款。

認同師兄所講, 好多時啲售貨員都會好似scanner 咁望一望你先, 見到你身光頸靚,態度係完全唔一樣.
回復

我鍾意著拖鞋短褲逛街,包括音響展,也經常被歧視,叫我唔好靠近。無所謂,反正自己錢開心就好,唔合眼緣就過主。器材比起房價其實真唔是奢侈品。
回復