新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6216|回復: 12

[黑膠系統] Analogmagik真係好勁

俱樂部最新測試器材係依個JR ZET5唱盤, 而唱臂及唱頭分別係reed x1 與 Mysoniclab Eminent ex.

不過等我set好晒隻盤, 慢慢聽緊依套新黑膠組合時, 聽來聽去都覺得依個盤應該仲有進步空間喎

依個時侯我就醒起Analogmagik依套黑膠神器, 立即打比Edison叫佢帶埋Analogmagik上黎, 睇下我set個盤仲有無進步空間。

佢到步後,利用Analogmagik軟件攪左一個鐘左右, 就set好晒。

佢話支Reed x1臂好方便調較, 所以先咁快set好咋。 佢仲話試過幫個客set盤要set兩三個鐘都未攪掂呢。

比Edison微調後, 依套以Zet5為主的黑膠系統, 音效與音樂感都升提了起碼20%。

所有設定都有晒數據, 用家唔駛再估估下。

音質音效提升主要係全頻既平順感, 線條實淨度都有好明顯既改善。

大家放心, 我已約實Edison會上黎俱樂部再攪多次Analogmagik 示範會, 到時你地就會感受到佢既威力可以去到咩地步了。

評分

查看全部評分

好在唔膠怕毒。
回復

你遲早都會入膠毒啦
回復

今次Analogmagik調整嘅係JR盤及Reed 唱臂。

整體來說jr盤造工紮實轉速準確, 基本上一開波已經達到合格水平,不用再調整!
而唱本的震動亦都非常少, 達到一個高級本應有的水平。

Reed 唱臂及mysoniclab唱頭做工及設計亦都非常好, 在Analogmagik加持下只需輕易調整已經達到相當準確的程度,唔需要太繁複及太多技巧!

好的唱臂設計本應如此唔需要太過花巧, 堅固紮實數據準確就可以恰如其分反映黑膠數據嘅全部!

Uni DIN null point

ANALOGMAGIK TORQUE DRIVER

Final check null point

Turntable Speed check

Azimuth Right

Azimuth Left

Anti-Skating

VTA

Determining Resonance Frequencies

Measuring Vibrations

評分

查看全部評分

回復

delete
回復

用Analogmagik 挍完, 真係好大進步!
回復

Gauss5831 發表於 2019-10-20 13:52
用Analogmagik 挍完, 真係好大進步!

nelson都入左套?
回復

我想問下如果支臀無得校AZIMUTH的話, 咁AZIMUTH可以點校??
回復

kwokbo 發表於 2019-10-21 08:18
我想問下如果支臀無得校AZIMUTH的話, 咁AZIMUTH可以點校??

Reed x1有得調azimuth喎
回復

因為我用sme series v, 唔知如果買左呢套野返黎個azimuth可以點set
回復

kwokbo 發表於 2019-10-21 11:20
因為我用sme series v, 唔知如果買左呢套野返黎個azimuth可以點set

兩個方法, 一係攝紙, 一係就買D 膠RING當絲母.
回復

kwokbo 發表於 2019-10-21 11:20

you can buy this

https://www.analogueseduction.ne ... tridge-enabler.html
回復

edison133 發表於 2019-10-21 14:31
you can buy this  

https://www.analogueseduction.net/headshell-leads-cartridge-fitting-e ...

many thanks!!
回復