新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7298|回復: 17

[線材] Fibbr出了光纖USB綫。

餅主快D拿回來試試。  

評分

查看全部評分

光點傳電?
回復

FIBBR出USB光纖咗好幾年啦,不過是延長,要接一條行電的USB線,以前不是用FIBBR,網友GTR有用緊。

這圖就是出了幾年的延長,不過要接一條電的USB 3.0線。

下圖是最近出的,已經有接行電的USB 2.0 type B出。

現時很多DAC USB 上插都不行 USB 3.0。
回復

效果有 MSB ProUSB 或 Trinity DAC 的 optical usb connection 的幾成呢?

Anyway, 平咁多, 有競爭力。

可惜冇得玩 换 optical transievers。
回復

FIBBR光纖佔全球很大份額,幫很多品牌oem
回復

等各Ching包膠。
回復

我都用過佢條十米 HDMI 光纖線,的確係又平又正。
回復

光纖USB線雖然可以隔離掉訊號源的接地雜訊,卻會提高數位訊號最在乎的Jitter,不見得會比較好。相較於銅線USB,光纖USB會增加兩次額外的光電轉換,而光電轉換越多次,越容易產生更多jitter。光纖USB線純粹只是為了能夠拉長傳輸距離而已。

評分

查看全部評分

回復

HungLiu@FB 發表於 2019-10-25 14:06
光纖USB線雖然可以隔離掉訊號源的接地雜訊,卻會提高數位訊號最在乎的Jitter,不見得會比較好。相較於銅線U ...

得好的理解。
回復

謝謝打賞,正愁積分不夠,無法發送訊息

評分

查看全部評分

回復

同感,光可以隔离电噪声,但转换就。。。
回復

請問各位親身用過未?

評分

查看全部評分

回復

經銷商係 Grand Asia 盛亞音響,好似未有得賣住,官網亦都未有資料,可以聯絡佢哋觀塘 Office 睇吓點:

http://www.g-asia.cn/contact/

過咗個盒仔之後嘅短線部分係銅線?

https://www.hdavchina.com/show.php?contentid=40119
另外,針對數碼播放領域,菲伯爾FIBBR展出了一款新品:Hi-Fi USB光纖線。該線材採用純光纖傳輸,隔絕兩端電噪聲,為音樂提供“深黑”的背景;兩端採用主動式芯片,對數據進行主動修正,避免了數據傳輸中產生的Jitter失真,使得音質大為改善。不僅如此,該線材也可用於長距離設備控制線材,具有銅線沒有的優勢。
回復

首先,光電同電光轉換器都好普通啫! CD, SACD都有先電轉換器啦! 用開佢嘅 HDMI,真掂。所以都有信心嘅。 反而係驚佢轉頭又話再第二代呀,又乜加強版呀咁! 所以都係等一等先! 淘宝有得買。千靚蚊,ok嘅!
回復

首先,光電同電光轉換器都好普通啫! CD, SACD都有先電轉換器啦! 用開佢嘅 HDMI,真掂。所以都有信心嘅。 反而係驚佢轉頭又話再第二代呀,又乜加強版呀咁! 所以都係等一等先! 淘宝有得買。千靚蚊,ok嘅!
回復

tleonard 發表於 2019-10-26 09:47
經銷商係 Grand Asia 盛亞音響,好似未有得賣住,官網亦都未有資料,可以聯絡佢哋觀塘 Office 睇吓點:

ht ...

使鬼經銷商,上淘寶有得賣,$38順豐兩日從湖北到香港,2m約HK$1600。

FIBBR HDMI用了地碼5年了
回復

pageup 發表於 2019-10-26 11:51
首先,光電同電光轉換器都好普通啫! CD, SACD都有先電轉換器啦! 用開佢嘅 HDMI,真掂。所以都有信心嘅。 ...

CD, SACD都有先電轉換器?

不,CD, SACD雖然是用雷射打上碟片,以讀取碟片上的訊號,但所得到的訊號直接就是數位訊號,並不包含光訊號,例如碟片上的刻痕有深淺,晶片就會判斷是0或1的訊號。

光碟機讀取原理影片
https://youtu.be/0z1nxROYOv0
回復

請問有冇師兄用過?
回復